Φάρσαλα: Καθημερινή η ανάγκη για βοήθεια στα αδέσποτα

Ο Δήμος Φαρσάλων όπως και άλλοι δήμοι ανά την Ελλάδα καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν το οξύτατο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς – που συνεχώς διαιωνίζεται – μέσα στα πλαίσια που τίθενται από την κείμενη νομοθεσία. Πέραν από το κοινωνικό, αισθητικό και υγειονομικό πρόβλημα που προκύπτει εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αδέσποτων, ο Δήμος Φαρσάλων οφείλει να προετοιμάζεται κατάλληλα προκειμένου να αντιμετωπιστούν σοβαρά ζητήματα ζωοανθρωπονόσων που ελλοχεύουν και να αντιμετωπιστούν δυσάρεστα περιστατικά επιθέσεων αδέσποτων σκύλων σε συμπολίτες μας.

Για τον λόγο αυτό, ο δήμος Φαρσάλων, έχει εγκρίνει δαπάνη για την ανάληψη υποχρέωσης µε τίτλο «Αποπαρασιτισµός και διαχείριση αδέσποτων ζώων». Παράλληλα έχει συνάψει σύμβαση με ιδιώτη κτηνίατρο παρέχοντας τις παρακάτω υπηρεσίες που περιλαμβάνουν τα εξής: Κτηνιατρική εξέταση, πολυδύναµο εµβόλιο, ηλεκτρονική σήµανση, αποπαρασίτωση, στείρωση, καταγραφή στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση και θεραπείες αδέσποτων ζώων.

Ο κτηνίατρος που είναι συμβεβλημένος  την φετινή χρονιά με τον δήμο Φαρσάλων κ. Κων/νος Λιάππας εξηγεί στη “Ε” ότι “Την φετινή χρονιά μέχρι και πριν λίγες ημέρες είχαν εισαχθεί 173 αδέσποτα σκυλιά, εκ των οποίων τα μισά από αυτά ήταν για ηλεκτρονική σήμανση (τσιπάρισμα), ενώ το 75% από αυτά δίνονται για υιοθεσία μέσα του Φιλοζωικού Σωματείου Φαρσάλων”. Επίσης, επισημαίνει ότι τα πιο διαδεδομένα προβληματα στα αδέσποτα είναι τα τροχαία, τα δαγκώματα μεταξύ των σκύλων και ασθένειες όπως το καλαζάρ και ο τύφος στα κουτάβια. Ακόμα εξηγεί ότι όλοι θυμούνται να κάνουν στείρωση στα αδέσποτα όταν πλησιάζει η περίοδος αναπαραγωγής των σκυλιών, ενώ κατά μέσο όρο γίνονται περίπου 10 στειρώσεις αν μήνα.

Βάσω Αστάρα – Πρόεδρος Φιλοζωικού Σωματείου Φαρσάλων

 

Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Φαρσάλων κ. Βάσω Αστάρα που βρίσκεται στο τιμόνι του εθελοντικού σωματείου για 8 συνεχόμενα έτη, απευθύνει κάλεσμα προς του πολίτες, να στειρώνουν τα σκυλιά και να τα δηλώνουν στο κράτος (ηλεκτρονική σήμανση), έτσι ώστε να γνωρίζει το σωματείο αν βρεθεί κάποιο από αυτά, σε ποιον ανήκει καθώς και το ιατρικό ιστορικό του. Επίσης η κ. Αστάρα προτρέπει του πολίτες να μην αγοράζουν σκυλιά, για να μην βοηθούν στο εμπόριο αυτών, να μην κακοποιούν τα ζώα και να μην ρίχνουν φόλες στα αδέσποτα οι πολίτες. Εξηγεί ότι με τον δήμο Φαρσάλων και με την αρμόδια αντιδήμαρχο Δέσποινα Συροπούλου, ότι υπάρχει καλή συνεργασία την δεδομένη χρονική στιγμή και ότι βοηθά ο δήμος, όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο φιλοζωικό Σωματείο Φαρσάλων, οικονομικά για τις τροφές των ζώών και την κτηνιατρική κάλυψη τους. Κάνει έκκληση να συμμετέχουν περισσότεροι πολίτες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου αναλαμβάνοντας ενεργά θέσεις στο συλλογο και βοηθώντας στο εθελοντικό έργο που επιτελούν καθημερινά, σε όλη την επαρχία Φαρσάλων.

Δέσποινα Συροπούλου – Αντιδήμαρχος Φαρσάλων (Καθαριότητας – Ηλεκτροφωτισμού) αρμόδια για τα αδέσποτα

 

Η Αντιδήμαρχος Φαρσάλων Δέσποινα Συροπούλου (καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού) αρμόδια για τα αδέσποτα σε δήλωση της αναφέρει τα εξής: “Τα αδέσποτα είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Είναι ζωντανοί οργανισμοί και συνεπώς η διαχείρισή τους είναι μία δυναμική και εξελισσόμενη διαδικασία. Υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που διέπει όλη την διαδικασία και πρέπει να εφαρμόζεται. Βασιζόμενοι σ΄αυτές τις προϋποθέσεις και ως υπεύθυνη αντιδήμαρχος, ενεργοποίησα για πρώτη φορά στον δήμο μας, τις επιτροπές που προβλέπει ο νόμος για την διαχείριση των αδέσποτων. Ο δήμος δεν μπορεί να παίζει τον ρόλο του “μπόγια”, αλλά πρέπει να αναπτύξει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, ώστε να δίνεται η πιο καλή λύση για τα αδέσποτα. Αυτή την στιγμή διαθέτει ένα πρόχειρο καταφύγιο συλλογής αδέσποτων που βάσει του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογράψει με το Φιλοζωικό Σωματείο Φαρσάλων, όλη την επιμέλεια την έχουν – όσον αφορά την καθημερινότητα και φροντίδα των ζώων – τα μέλη του σωματείου. Επίσης παρέχει την υγειονομική κάλυψη (στειρώσεις, εμβολιασμοί, φάρμακα κλπ), μέσω σύμβασης που υπεγράφη με ιδιώτη κτηνίατρο και την αγορά τροφών. Έχει δρομολογηθεί κατασκευή σύγχρονου καταφυγίου στον δήμο μας. Επί των ημερών μου, έγιναν παρεμβάσεις για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων στο μέτρο των επιτρεπόμενων δυνατοτήτων. Να ευχαριστήσω τον κ. Δημήτρη Βασιλό και την ΔΕΣΦΑ Θεσσαλίας, για την δωρεά σκέπαστρου, πόρτας και διαφόρων υλικών τα οποία συνετέλεσαν στην βελτίωση των εγκαταστάσεων του καταφυγίου. Κλείνοντας, επειδή ο δήμος δεν διαθέτει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, την Πρόεδρο και τα μέλη του Φιλοζωικού Σωματείου Φαρσάλων, αυτούς τους αφανείς ήρωες που χωρίς την καθημερινή τους παρουσία και προσφορά, δεν ξέρω σε τι κατάσταση θα βρισκόταν τα αδέσποτα του δήμου και να απευθύνω μία έκκληση προς τους συνδημότες μας, ότι πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μας με κάθε πρόσφορο μέσο για την λύση αυτού του μεγάλου ζητήματος”.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία