Διπλή γιορτή για τα Φάρσαλα σε ένα “πρωτόγνωρο” Δεκαπενταύγουστο

Με μεγάλη κατάνυξη εορτάστηκε σ΄όλη τη χώρα σήμερα ο Δεκαπενταύγουστος, ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης. Για τα Φάρσαλα σήμερα είναι διπλή γιορτή, εορτάζεται η γιορτή της Παναγίας και είναι ιστορική μέρα καθώς πριν από 139 χρόνια, στις 15 Αυγούστου 1881, έγινε η απελευθέρωση της πόλης από τον τούρκικο ζυγό.

Φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω των μέτρων προστασίας, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της εικόνας του επιταφίου της Παναγίας. Οι πιστοί προσέρχονταν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου από πολύ νωρίς για να πάρουν την ευλογία της Παναγίας και να να αποτίσουν τιμή προς τη Θεοτόκο. Άλλοι φορούσαν μάσκες και άλλοι όχι, ενώ αρκετοί παρέμεναν παρακολουθώντας την λειτουργία από το προαύλιο χώρο της εκκλησίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι φέτος η προσέλευση του κόσμου δεν είχε καμία σχέση με τα άλλα τα χρόνια, καθώς ο κόσμος ήταν λιγοστός. Επίσης δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη που γινόταν κάθε χρόνο στην πόλη και μάζευε αρκετό κόσμο και από τις γειτονικές περιοχές.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμοθέου και Iερέων από όλες τις ενορίες της επαρχίας. Σήμερα ανήμερα της εορτής έγινε Θεία λειτουργία και δοξολογία και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου Άννα Φλωρά.

Ακολούθως μετά έγινε συγκέντρωση στην πλατεία “15ης Αυγούστου” (που βρίσκεται δίπλα στον ναό) όπου εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία των τοπικών αρχών και κατατέθηκαν στεφάνια από τον δήμαρχο Φαρσάλων Μάκη Εσκίογλου και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Βασίλη Πινακά. Επίσης στις εορταστικές εκδηλώσεις της παραμονή και ανήμερα της εορτής παρευρέθηκαν ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κων/νος Δαμιανός, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και αρκετοί πιστοί.