Εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από το Δ.Σ. Φαρσάλων

Με αφορμή την ψυχρή και προκλητική απόφαση στις 10.07.2020 του Προέδρου της γείτονος χώρας Τουρκίας νa μετατρέψει το κορυφαίο και περίλαμπρο μνημείο του Βυζαντινού Πολιτισμού του Ναού της Αγίας Σοφίας (σύμβολο του Χριστιανισμού και Ορθοδοξίας, αλλά και ενός μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τέμενος (τζαμί), το δημοτικό συμβούλιο κατόπιν σχετικών εισηγήσεων, εξέδωσε ψήφισμα όπως πολλοί φορείς της χώρας αλλά και διεθνώς, καταδικάζοντας  αυτή την ενέργειά του.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Φαρσάλων Κων/νος Δαμιανός ανακοίνωσε επίσης στο Σώμα, πως για το ίδιο θέμα που είχε ήδη εγγραφεί στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, και απέστειλαν στο Προεδρείο έγγραφη πρόταση οι συμπολίτες μας δικηγόροι: α) Δημήτριος Χατζηπλής του Νικολάου, β) Νικόλαος Χατζηπλής του Δημητρίου και γ) «ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ». Όμοια μνεία, έγινε για το ίδιο θέμα και για τη δημοσίευση του δημοτικού συμβούλου, Τύμπα Κων/νου, σε Μ.Μ.Ε.

Όλοι οι παρόντες επικεφαλής των παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι ενέκριναν το εν λόγω ψήφισμα.

Αναλυτικά το ψήφισμα

“Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φαρσάλων, εκφράζει την αγανάκτησή του και καταδικάζει την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει το κορυφαίο, περίλαμπρο και ανεπανάληπτο μνημείο του Βυζαντινού Πολιτισμού, του Ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που αποτελεί το σημείο αναφοράς όλων των Ορθόδοξων λαών, σε ισλαμικό τέμενος, αφαιρώντας έτσι την ταυτότητά του και αλλοιώνοντας τη λειτουργία και αισθητική του μνημείου.

Παραβιάζει τους όρους της συνθήκης της Λωζάνης με την οποία ιδρύθηκε το κράτος της Τουρκίας, αλλά και τις αποφάσεις της UNESCO στον κατάλογο της οποίας το 1985 εντάχθηκε ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το Δ.Σ. του Δήμου Φαρσάλων απευθύνει έκκληση σε όλους του φορείς της χώρας μας και τους Διεθνείς Οργανισμούς να προβούν στις δέουσες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η προστασία και ο χαρακτήρας του μνημείου του Ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, δεδομένου ότι η προστασία των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι χρέος όλων μας”.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι κ.κ. Δημ. Χατζηπλής, Νικ. Χατζηπλής και το Δίκτυο Πολιτών Φαρσάλων επίσης πρότειναν την ονομασία 2 Οδών (Ελληνισμού της Ανατολής και Αγίας Σοφίας) στα Φάρσαλα.