Χαρακόπουλος: Να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των ταξίτης επαρχίας

• Κεφαλογιάννης: Καταρτίζεται νέο σχέδιο νόμου για ΣΒΑΚ

«Η στροφή προς την καθαρή ενέργεια είναι μια αναγκαιότητα επιβίωσης για τον πλανήτη. Οι πολιτικές που προωθούν την ηλεκτροκίνηση, μεταξύ αυτών και για τα ταξί, με παροχήσυγκεκριμένων κινήτρων είναι στην ορθή κατεύθυνση.Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ιδιαιτερότητες των ταξί της επαρχίας, όπως τονίσαμε και στην ερώτησή μας στον αρμόδιο υπουργό. Η απάντηση που λάβαμε δείχνει ότι υπάρχει η διάθεση οι προβληματισμοί του κλάδου των ιδιοκτητών ταξί της επαρχίας να ληφθούν σοβαρά υπόψη». Τα παραπάνω αναφέρει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε σε σχετική του ερώτηση από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ.Ιωάννη Κεφαλογιάννη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός είχε επισημάνει ότι «σύμφωνα με επαγγελματίες ταξί της επαρχίας, η τεχνική υποστήριξη στα ηλεκτροκίνητα οχήματα δεν είναι ακόμα άρτια, ενώ υφίστανται περιορισμοί στην εμβέλειά τους -πρόβλημα που θα είναι έντονο ιδιαίτερα σε μεγάλους σε έκταση νομούς, όπως της Λάρισας- εξαιτίας της μειωμένης ενεργειακής τους αυτάρκειας. Οι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) για την τοποθέτηση και λειτουργία επαρκούς αριθμού δημοσίως προσβάσιμων υποδομών φόρτισης στους ΟΤΑ, βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της μελέτης. Γι’ αυτό και ζητούν για τα ταξί της επαρχίας να υπάρχει η εναλλακτική δυνατότητα επιδοτούμενου προγράμματος αντικατάστασης του στόλου με νέα ή μεταχειρισμένα έως 5 ετών οχήματα ανεξαρτήτως κινητήρα (πετρελαιοκίνητα, φυσικό αέριο)».

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υφυπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «για την κυκλοφορία Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ) – ΤΑΞΙ αυτοκινήτων απαιτείται τα βενζινοκίνητα να έχουν κυβισμό μηχανής τουλάχιστον 1.550 κυβικά εκατοστά και άνω, τα πετρελαιοκίνητα κυβισμό μηχανής τουλάχιστον 1.450 κυβικά εκατοστά και άνω, τα υβριδικά, τα υγραεριοκίνητα και τα φυσικού αερίου 1.200 κυβικά εκατοστά και άνω, τα αμιγώς ηλεκτρικά να έχουν ηλεκτροκινητήρα ισχύος τουλάχιστον πενήντα κιλοβάτ (50kw)και μπαταρία χωρητικότητας τουλάχιστον τριάντα κιλοβατώρων (30kWh), μπορούν δε να είναι οποιουδήποτε τύπου και παντός εδάφους.

Σύμφωνα με την περίπτ. δ’ της παρ. 5 του άρθρου 89 του Ν.4070/2012 (Α’ 82) τα Ε.Δ.Χ – ΤΑΞΙ αυτοκίνητα που τίθενται για πρώτη φορά σε κυκλοφορία πρέπει να είναι είτε καινούργια, κατηγορίας Euro 5 ή EURO V ή νεότερης τεχνολογίας είτε μεταχειρισμένα της τελευταίας πενταετίας, του έτους θέσης σε κυκλοφορία μη συμπεριλαμβανομένου.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι την περίοδο αυτή, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επανεξετάζει, σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και καταρτίζει νέο σχέδιο νόμου για τη θέσπιση διαδικασιών εκπόνησης, εξέτασης, έγκρισης, παρακολούθησης και εποπτείας των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) με στόχο την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας».