Αθανασιάδης: Τι πρέπει να γίνει στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μέχρι το Συνέδριο

Ενώ αποτελεί τη συνέχεια της λεγόμενης μεγάλης Δημοκρατικής και Προοδευτικής παράταξης, με αδιαμφισβήτητο ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα

  • Του Χρήστου Αθανασιάδη *

Ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, αποτελεί κοινή διαπίστωση,  ότι η κυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, απέτυχε παταγωδώς σε όλα τα μέτωπα, άσχετα αν αυτό δεν αποτυπώνεται και δεν εμφανίζεται στα κεντρικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και στις δημοσκοπήσεις, για προφανείς λόγους.

Πέρα όμως από τα κεντρικά ΜΜΕ, τα οποία αποτελούν εξωγενή παράγοντα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, υπάρχει και ο μεγάλος ενδογενής παράγοντας επηρεασμού της κοινωνίας, που δεν είναι άλλος, από την δομή και την οργανωτική λειτουργία του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπου δυστυχώς υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα, τα οποία θα πρέπει σε άμεσο χρόνο να κλείσουν και να διευθετηθούν, διότι αποτελούν τροχοπέδη για την περεταίρω ανάπτυξη του κόμματος, πέραν δηλαδή του 32% και κυρίως για την διεκδίκηση της κοινωνικής πλειοψηφίας, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση, στην οποία εισήλθε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ. 

Υπό την έννοια αυτή, θα πρέπει να τεθεί “ο (κομματικός) δάκτυλος επί τον τύπον των ήλων”, να γίνει αποδεκτή η ωμή πραγματικότητα και τάχιστα να αλλαχθεί. Πιο συγκεκριμένα:

  • Υπάρχει πλήρης αντιστοίχηση του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του 32%, με το 3% του σημερινού οργανωτικού ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι στα σημερινά κομματικά όργανα σε όλες τις βαθμίδες, που προέκυψαν από το προηγούμενο συνέδριο του 2016, ΔΕΝ εκπροσωπείται το 32% και αυτό αποτελεί αρνητικό και ανασταλτικό φαινόμενο, το οποίο πρέπει να αλλάξει. Έτσι λοιπόν, η σημερινή σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας, της Κεντρικής Επιτροπής καθώς και των περισσοτέρων Νομαρχιακών Επιτροπών και τοπικών Ο.Μ., δεν απεικονίζει τον πραγματικό συσχετισμό του κόμματος στη βάση
  • Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν στελέχη, σε πανελλαδικό επίπεδο, τόσο κεντρικά, όσο και περιφερειακά, που επειδή συνδέονται με τη λειτουργία μειοψηφικών μηχανισμών, κινδυνεύουν να χάσουν “μερίδια εξουσίας” και επιρροής σε ένα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πιο πλατύ, πιο ριζωμένο στην κοινωνική πλειοψηφία. Όσο περισσότερο τα στελέχη αυτά “ορκίζονται” στη διεύρυνση του κόμματος, τόσο περισσότερο υπονομεύουν την πορεία αυτή
  • Στον σημερινό κομματικό μηχανισμό, υπάρχει έλλειψη συλλογικότητας και έλλειψη δημοκρατίας, μόνο που, αυτό το έλλειμμα δεν προκύπτει από κάποιον αρχηγοκεντρισμό, όπως εκτιμούν στελέχη της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό συνίσταται περισσότερο στο ότι λειτουργούν μηχανισμοί που επιβάλλουν εσωκομματικούς συσχετισμούς και θέτουν όρους, ακόμη και στον Πρόεδρο. Αυτή η λειτουργία, είναι δεδομένο ότι εμποδίζει να εκφραστεί η βούληση της πλειοψηφίας της κομματικής και κοινωνικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2004 δεν είναι ίδιος με αυτόν του 2015, ούτε είναι ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία του 2020, γιατί τα κόμματα σε μεγάλο βαθμό – και εξ αιτίας της κρίσης του κομματικού μοντέλου- αντικατοπτρίζουν τη βάση των ψηφοφόρων τους, όχι μόνο των μελών τους
  • Δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι το 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ ως Συνασπισμός κομμάτων και οργανώσεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς έλαβε 300.000 ψήφους. Αργότερα όμως το 2015 έφτασε πάνω από 2 εκ., για να καταλήξει στο 1,8 εκ. στην εκλογική του ήττα, πέρυσι τον Ιούλη. Συνεπώς, όποιος πιστεύει, ότι οι επιπλέον σχεδόν 1,5 με 2 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν όλοι αριστεροί της ριζοσπαστικής Αριστεράς, μάλλον κάνει λάθος και θα πρέπει να αναθεωρήσει
  • Η συντριπτική πλειοψηφία όλων αυτών των ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν από το 2012 και μετά, παρέμειναν και δεν ήταν ευκαιριακοί ψηφοφόροι. Έτσι λοιπόν σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είτε αρέσει είτε όχι, καταλαμβάνει ηγεμονικά το πολιτικό φάσμα από τα αριστερά ως το κέντρο και αποτελεί τη συνέχεια της λεγόμενης μεγάλης Δημοκρατικής και Προοδευτικής παράταξης, με αδιαμφισβήτητο ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα

ΤΙ ΕΓΙΝΕ

Πρόσφατα η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο Στάδιο Ξιφασκίας (Ελληνικό), μετά από εισήγηση του Προέδρου έλαβε-ομόφωνα (πλην ενός)- τις εξής τέσσερις (4) αποφάσεις: 

  1. Την προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ του όρου Προοδευτική Συμμαχία, ως απόφαση – πρόταση που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο και επειδή έτυχε της έγκριση με ευρύτατη πλειοψηφία, χρησιμοποιείται ήδη από την προσυνεδριακή περίοδο σε επίσημα λογότυπα, έγγραφα και στις κάρτες μελών του κόμματος.
  2. Το 3ο Συνέδριο να διεξαχθεί το φθινόπωρο. Στα τέλη Αυγούστου, και ανάλογα με τη πορεία της πανδημίας, θα προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία.
  3. Η ΚΕΑ αποφάσισε τη συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, αναθέτοντας στο Πολιτικό Συμβούλιο να ορίσει τη σύνθεσή της, με απόφαση που θα ληφθεί στο τέλος καλοκαιριού, μόλις καθοριστεί ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου.
  4. Επανεκκίνηση της εγγραφής νέων μελών τόσο στον iSYRIZA, όσο και στις Οργανώσεις Μελών. Έκδοση κάρτας μέλους για όλα τα μέλη. Επισκέψεις στελεχών σε όλη τη χώρα και διοργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων και συνελεύσεων».

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ

Οι παραπάνω αποφάσεις, σαφώς και είναι σε θετική κατεύθυνση, όμως υπολείπονται των πραγματικών και αναγκαίων-επιπρόσθετων  αλλαγών που πρέπει να γίνουν στον κομματικό μηχανισμό και ειδικά ενόψει συνεδρίου (όποτε η πανδημία το επιτρέψει).

Πιο συγκεκριμένα:  

  1. Η πλειοψηφία του παλιού ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια το σύνολο σχεδόν της νέας Προοδευτικής Συμμαχίας, θεωρούν ότι η λειτουργία των τάσεων-μηχανισμών μέσα στο κόμμα είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει και να γίνει υπέρβαση όλων μαζί, όπως έγινε υπέρβαση με τις πάλαι ποτέ «συνιστώσες» το 2013. 

Συνεπώς, οι τάσεις ως μηχανισμοί δεν έχουν πια απολύτως τίποτα θετικό να συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια, παρά μόνο εμπόδια, ιδεοληψίες και αντιδημοκρατικές διαδικασίες, ενώ ρεύματα ιδεών μπορούν και πρέπει να υπάρχουν και αυτά να πολλαπλασιάζονται όσο προχωρά το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην κοινωνία.

(Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε, ότι όλο και περισσότερα μέλη του παλιού και νέου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρουν ότι κουράστηκαν πια να ακούν και να διαβάζουν δημοσιεύματα για τάσεις, για εσωκομματικές έριδες κλπ, σε μια περίοδο που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μια συγκροτημένη, δυναμική αντιπολίτευση).

  1. Συγχώνευση της Πολιτικής Γραμματείας (Π.Γ.)  και  του Πολιτικού Συμβουλίου (Π.Σ.) καθώς και της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε) με την Κεντρική Επιτροπή ανασυγκρότησης (ΚΕΑ).

Είναι αδιανόητο και αντιλειτουργικό, μέσα σε έναν πολιτικό σχηματισμό και δη σε κόμμα εξουσίας, να υπάρχουν δύο ισόβαθμα και ισοϋψή, παράλληλα κομματικά όργανα. Από τη στιγμή που η Προοδευτική Συμμαχία, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, τότε τα δύο προαναφερθέντα ανώτατα όργανα, πρέπει να συγχωνευθούν.     

Αν δεν προκριθεί η συγχώνευση, τότε θα πρέπει να καταργηθούν και στη θέση τους να λειτουργήσει, με επιπρόσθετες αρμοδιότητες η Πανελλαδική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (Π.Ο.Ε.Σ.)

  1. Κατάργηση των υπαρχόντων συντονιστικών οργάνων των Νομαρχιακών Επιτροπών καθώς και των τοπικών Ομάδων Μελών και αντικατάστασή τους, μέχρι τη διεξαγωγή του Συνεδρίου από:

Νομαρχιακή Περιφερειακή Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου σε κάθε νομό (Ν.Ο.Ε.Σ)

–  Δημοτική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΔΟΕΣ)

Τα μέλη των ΠΟΕΣ-ΝΟΕΣ-ΔΟΕΣ θα οριστούν από το Πολιτικό Συμβούλιο (ΠΣ) ή από το συγχωνευθέν όργανο που θα προκύψει από ΠΣ-ΠΓ.

 

  1. Εκλογή Γραμματέα του κόμματος, μέσα από καθολική ψηφοφορία των συνέδρων στο επικείμενο Συνέδριο.

 

  1. Εκλογή προέδρου του κόμματος, αμέσως μετά το Συνέδριο,  από τη βάση, με καθολική ψηφοφορία όλων των ψηφοφόρων του κόμματος που επιθυμούν να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαδικασία και που θα θεωρούνται μέλη του κόμματος, όσοι ψηφίσουν για πρόεδρο.

Η συγκεκριμένη διαδικασία θα έχει πολλαπλά οφέλη, μεταξύ των οποίων είναι η αποτύπωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας συμπυκνώνει στο πρόσωπό του τη συντριπτική πλειοψηφία της βούλησης της κομματικής βάσης και ακόμη περισσότερο της κοινωνικής βάσης, κάτι που δεν αποτυπώνεται στη σύνθεση και λειτουργία κομματικών οργάνων μετά το προηγούμενο συνέδριο του 2016.  Παράλληλα, μια τέτοια διαδικασία εκτός του ότι αυτό θα ήταν από μόνη της ένα πολιτικό γεγονός στην κεντρική πολιτική σκηνή, θα έφερνε το κόμμα, κοντά σε εκατοντάδες χιλιάδες νέα μέλη. (Ίσως αυτό το τελευταίο δεν επιθυμούν όσοι απορρίπτουν μια τέτοια διαδικασία προβάλλοντας επιχειρήματα εσωτερικής δημοκρατίας).

Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό κόμμα με ρίζες βαθιές στην ελληνική κοινωνία, είναι μια συνεχής διαδικασία και είναι υπόθεση όλων των αριστερών, δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών

* Ο Χρήστος Αθανασιάδης, είναι δημοσιογράφος, παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής “Θεσσαλική Γη” του “Astra tv” και συνεκδότης της εφημερίδας “ΑγροΕκφρασης”