Αποκαλύφθηκε ο Μυρμιδόνας στα Φάρσαλα

Παραδόθηκε και επίσημα σε κυκλοφορία, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο κυκλικός κόμβος που βρίσκεται στην διασταύρωση του Περιφερειακού Δακτυλίου Φαρσάλων με την Εθνική οδό Λάρισας  Φαρσάλων, ενώ παράλληλα έγιναν τα αποκαλυπτήρια του νέου έργου που θα κοσμεί από εδώ και στο εξής τον κυκλικό κόμβο, ενός Μυρμηγκιού – Μυρμιδόνα, έργο το οποίο φιλοτέχνησε ο Λαρισαίος Γιώργος Σακαλίδης.

Πρόκειται για τον πρώτο από τους δύο κυκλικούς κόμβους του έργου «Κατασκευή 2 κυκλικών κόμβων στην Ε.Ο Λάρισας –Φαρσάλων»,  προϋπολογισμού 3.450.0000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο δεύτερος  κυκλικός κόμβος, κατασκευάζεται στη διασταύρωση του Περιφερειακού Δακτυλίου Λάρισας με την οδό Φαρσάλων. Οι δύο κυκλικοί κόμβοι σηματοδοτούν την αρχή και το τέλος του άξονα της ε.ο. Λάρισας – Φαρσάλων την αναβάθμιση του οποίου ανέλαβε η  Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σε πρώτο στάδιο, η Περιφέρεια αναλαμβάνει την ευθύνη ολοκλήρωσης των μελετών και σε δεύτερο στάδιο, την κατασκευή του νέου οδικού άξονα.

Το έργο

Στον κυκλικό κόμβο που έγιναν τα αποκαλυπτήρια από το γλυπτό του εικαστικού Γ. Σακαλίδη με τίτλο ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ  «ΑΥΤΑΡ ΑΧΙΛΛΕΥΣ ΑΥΤΙΚΑ ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣΣΙ ΦΙΛΟΠΤΟΛΕΜΟΙΣΙ ΚΕΛΕΥΣΕ ΧΑΛΚΟΝ ΖΩΝΝΥΣΘΑΙ ΖΕΥΞΑΙ Δ’ ΥΠ’ ΟΧΕΣΦΙΝ ΕΚΑΣΤΟΝ ΙΠΠΟΥΣ», (Ομήρου  Ιλιάδα Ψ’ 128-132 ) το οποίο περιλαμβάνεται και σε επιγραφή μπροστά από το έργο. Είναι η στιγμή που ο Αχιλλέας ρίχνει τους Μυρμιδόνες στη μάχη: «Τότε ο Αχιλλέας αμέσως τους φιλοπόλεμους Μυρμιδόνες διέταξε  χαλκό να ζωστούν και να ζεύξει καθένας στα άρματα τους  ίππους». Οι Μυρμιδόνες ήταν αρχαίος πολεμικός λαός που κατοικούσε, σύμφωνα με τον Όμηρο, στη Φθία – δηλαδή τη σημερινή νοτιοανατολική Θεσσαλία και την περιοχή της βορειοανατολικής Φθιώτιδας- και ήταν υπήκοοι του Αχιλλέα. Σύμφωνα με άλλη παράδοση, αρχικά οι Μυρμιδόνες ήταν κάτοικοι της Αίγινας. Αυτοί δημιουργήθηκαν από τον Δία,  που μεταμόρφωσε σε ανθρώπους τα μυρμήγκια του νησιού, για να μην είναι ο γιος του Αιακός μόνος εκεί  και χωρίς υπηκόους. Κατά τον Όμηρο οι Μυρμιδόνες ήταν πολεμικός λαός με αρχηγό τον Αχιλλέα. Το βασίλειό τους εκτεινόταν από τα Φάρσαλα, τον Σπερχειό ως τη Μελιταία, τη Φθία και την Αλόπη.

Δηλώσεις

Αρχικά ο κ. Αγοραστός τόνισε την σημαντικότητα του κυκλικού κόμβου δηλώνοντας τα εξής: “Παραδίδουμε σήμερα ένα κυκλικό κόμβο στην είσοδο της πόλης των Φαρσάλων. Ένα κόμβο που αλλάζει την κυκλοφορία, αλλάζει την αρχιτεκτονική της κυκλοφορίας στην περιοχή, δημιουργεί ασφάλεια και αυτορύθμιση της κυκλοφορίας στην είσοδο των Φαρσάλων. Ταυτόχρονα εδώ σε αυτό τον δρόμο, είχαμε πάρα πολλά ατυχήματα τα οποία τώρα αποφεύγονται χάρη σε αυτόν τον κυκλικό κόμβο”. Αναφορικά με το έργο που τοποθετήθηκε τόνισε μεταξύ άλλων ότι: Mε αυτό το έργο αναδεικνύεται η ιστορία του τόπου, ευχαριστώντας παράλληλα τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, την κατασκευάστρια εταιρεία και τον καλλιτέχνη του έργου, ο οποίος είχε την έμπνευση και άλλαξε τα δεδομένα. “Χαίρομαι που γίνεται τόσο μεγάλος διάλογος και συζήτηση για αυτό το έργο, γιατί τα έργα είναι για να συζητούνται, να κριτικάρονται και να θυμίζουν την ιστορία μας και να δημιουργούν μια μεγαλύτερη αυτογνωσία στην περιοχή” ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Είναι ένα έργο ξεχωριστό, διαφορετικό και όπως σε όλα τα έργα τέχνης υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει και άνθρωποι που δεν τους αρέσει. Αλλάζουμε τον σχεδιασμό μας πλέον, κάθε κυκλικός κόμβος θα προσπαθήσουμε να έχει και ένα έργο”.

Ο κ. Αγοραστός επίσης μίλησε για τα έργα που είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε αναμένεται να υλοποιηθούν άμεσα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πολύπαθο δρόμο Φαρσάλων – Λάρισας. Στα Φάρσαλα πλέον είναι ανοικτά πολλά έργα που είτε έχουν ξεκινήσει, είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε αναμένεται να ξεκινήσουν. Ευχαρίστησε για την άψογη συνεργασία τον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, αναφέροντας ότι υπάρχουν έργα ασφαλτόστρωσης που έχουν ξεκινήσει τόσο στον δρόμο Φαρσάλων – Βόλου, όσο και προς τον Δομοκό και άλλα έργα. Ταυτόχρονα έκανε λόγο για την πολύ μεγάλη ευθύνη της μελέτης του πολύπαθου δρόμου Φαρσάλων – Λάρισας σημειώνοντας ότι: “Έχουμε ήδη δημοπρατήσει τις συμπληρωματικές μελέτες έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε ένα ώριμο έργο και να αναζητήσουμε χρηματοδοτικό εργαλείο μόλις ωριμάσει η μελέτη ώστε να το εντάξουμε και να κάνουμε την κατασκευή”.

Ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου δήλωσε τα εξής: “Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ σήμερα στην πόλη μας, αλλά πολύ περισσότερο για το σπουδαίο αποτύπωμα που αφήνει με το έργο της στην περιοχή η περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο νέος κυκλικός κόμβος τον οποίο βλέπουμε, άλλαξε άρδην την εικόνα της εισόδου των Φαρσάλων. Το δε καλλιτεχνικό έργο, που τον κοσμεί, έρχεται από τα βάθη της πλούσιας ιστορίας της περιοχής, βασισμένο στο μύθο των μυρμηγκιών, που ο βασιλιάς των θεών Δίας, μεταμόρφωσε σε ατρόμητους Μυρμιδόνες, τους πολεμιστές του Αχιλλέα που έμειναν στην ιστορία για την γενναιότητα τους. Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό έργο που φέρει την υπογραφή του Κώστα Αγοραστού, τον οποίο θέλω για πολλοστή να ευχαριστήσω για την διαρκή του συμβολή στην ανάπτυξη του τόπου μας”.

Στις εκδηλώσεις των αποκαλυπτηρίων στον νέο κυκλικό κόμβο στα Φάρσαλα, παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τους αντιπεριφερειάρχες Γιώργο Λαδόπουλο, Νίκος Λιούπα, ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Φαρσάλων Κων/νος Δαμιανός, η αντιδήμαρχος Φαρσάλων Σοφία Χατζηπλή, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ Δ.Φ. Χρήστος Μπασαγιάννης, ο καλλιτέχνης του έργου Γιώργος Σακαλίδης και μηχανικοί και συνεργάτες της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Γ. Σακαλίδης: Ευκαιρία για ανάπλαση του μύθου

Την φιλοσοφία του για κατασκευή ενός Μυρμηγκιού – Μυρμιδόνα και την επιλογή του έργου του, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας  που θα κοσμεί από εδώ και στο εξής το νέο κυκλικό κόμβο που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης των Φαρσάλων με την Λάρισα, αναλύει στην “Ε” ο Λαρισαίος καλλιτέχνης – χρυσοχόος Γιώργος Σακαλίδης. Από το 1993 διατηρεί κατάστημα χρυσοχοΐας επί της οδού Παπαναστασίου στη Λάρισα, έχοντας γεννηθεί στο εξωτερικό και μεγαλώσει, αρχικά στην Γερμανία και μετά στην Ολλανδία.

“Γινόταν επί σειρά ετών συζητήσεις με πολιτικούς φορείς της πόλης, για εικαστικά – καλλιτεχνικά θέματα τι θα μπορούσαμε να φτιάξουμε. Η πρόταση έγινε για ένα διαθέσιμο κόμβο στα Φάρσαλα, ώστε να φτιάξω κάτι για την πόλη. Αμέσως στο μυαλό μου ήρθε, Αχιλλέας, Θέτιδα, που υπήρχαν ήδη, και ο χαλβάς, όμως ήθελα κάτι ιστορικό και επειδή μου αρέσει η μυθολογία ήταν η ευκαιρία να γίνει η ανάπλαση του μύθου, πράγμα που δεν έχει η Λάρισα”, εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει “οπότε ήταν εύκολη η απόφαση να κάνω το μυρμήγκι σαν Μυρμιδόνα, που ουσιαστικά αποτυπώνεται στον μύθο, όταν ο Δίας κατέβασε τα μυρμήγκια από την Ιερή βελανιδιά και τους μετέτρεψε σε στρατιώτες, το οποίο απεικονίζεται και στην ασπίδα με τα φύλλα της βελανιδιάς και  το γράμμα “Μ” από τη λέξη Μυρμιδόνες.

Ο ίδιος αναφέρει ότι πρόκειται για ένα έργο μινιμαλιστικό, το οποίο έρχεται σε απόλυτη συνάρτηση με τον επίσης μινιμαλιστικό κυκλικό κόμβο, ο οποίος έχει αποχρώσεις του καφέ στο έδαφος που παραπέμπουν με χώμα, χαρακτηρίζοντας το, ότι δύσκολα θα περάσει απαρατήρητο από τον περαστικό. Είναι αυτοδίδακτος και ασχολήθηκε με την κατασκευή του, την περίοδο του κορονοϊού και του lockdown, ενώ το ολοκλήρωσε πριν λίγες ημέρες, ξοδεύοντας πολλές ώρες για την κατασκευή του και αφήνοντας πίσω την δουλειά του.

Επίσης ο κ. Σακαλίδης εξηγεί ότι δεν του έγινε ανάθεση, είναι μία προσφορά ενός πολίτη που αναγνωρίζει το δύσκολο έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο δύσκαμπτο γραφειοκρατικό σύστημα και την προσπάθεια της ότι πέρα από το οδικό έργο όπου δημιουργεί ασφάλεια για τους χρήστες της οδού να ικανοποιεί και το αισθητικό τμήμα του πέρα από το συνηθισμένο.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία