Μάκης Εσκίογλου: Προχωρούν τα μεγάλα έργα στο δήμο Φαρσάλων

Την διαβεβαίωση ότι τηρείται στο ακέραιο, η δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, που έδωσε στο Φαρσαλινό λαό πριν έξι μήνες από την πόλη, για λύση στο υδρευτικό, εντός τετραετίας, επεσήμανε ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου σε συνέντευξή του στην “Ε”, παραθέτοντας τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του έργου, μετά από σχεδόν ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του, ως  επικεφαλής της νέας δημοτικής αρχή.

Ο κ. Εσκίογλου υπενθυμίζει τη φιλοσοφία του, καθώς και των συνεργατών του, εστιάζοντας στην καθημερινότητα του πολίτη. Αναγνωρίζει ότι έχουν αρκετό δρόμο μπροστά για τους για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αναφέρεται στην σπουδαιότητα της ανάληψης του πολύπαθου έργου του δρόμου Λάρισας – Φαρσάλων, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Παράλληλα σχολιάζει για τη φετινή ακύρωση της εμποροπανήγυρης στα Φάρσαλα λόγω κορονοϊού, ενώ προαναγγέλλει την δημιουργία γραφείου εξυπηρέτησης πολιτών για τους αγρότες της επαρχίας.

Επίσης, θεωρεί την συμμετοχικότητα υποχρέωση στην παράταξή του, στην οποία δίνει τη δυνατότητα της προσφοράς σε πολλούς και όχι σε λίγους, δίνοντας ουσιαστικά την είδηση ότι μετά από τον Αύγουστο, θα υπάρχουν ανακατατάξεις προσώπων σε θέσεις αντιδημάρχων και Οργανισμών του Δήμου.

Η Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

*Δήμαρχε συμπληρώνεται σχεδόν ένα χρόνο από την ανάληψη καθηκόντων, ως νέα δημοτική αρχή. Τι ποσοστό από τις προεκλογικές δεσμεύσεις έχετε υλοποιήσει ή δρομολογήσει στα χωριά και στην πόλη;  Έχετε κερδίσει την μάχη της καθημερινότητας; Ποια έργα έχετε στο πρόγραμμα να υλοποιήσετε στην πόλη;

Όπως έχω πολλές φορές πει κ. Γκαντέλο, αποφάσισα να εμπλακώ με τα κοινά γιατί ως πολίτης θύμωνα με τα όσα έβλεπα και ήθελα να αλλάξω κάποια πράγματα. Γι’ αυτό και η ατζέντα μας προεκλογικά δεν υποσχέθηκε λαγούς με πετραχήλια στους δημότες. Εστιάσαμε στα μεγάλα και τα σπουδαία. Στην ποιότητα ζωής, στην ανάγκη για καθαρό νερό, για ασφαλή επικοινωνία με την πρωτεύουσα του νομού. Στο πλαίσιο αυτό κάναμε από τις πρώτες κιόλας ημέρες της διοίκησής μας, σειρά επαφών σε κορυφαίο επίπεδο τόσο για το δρόμο Λάρισας – Φαρσάλων, με την ευτυχή κατάληξη να αναληφθεί το έργο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και για το υδρευτικό ζήτημα, με τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών να έρχεται στα Φάρσαλα και να δεσμεύεται δημόσια για την επίλυσή του.

Επιπρόσθετα, προχωρήσαμε την πρώτη φάση της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη, έχοντας βέβαια πολλά βήματα ακόμη μπροστά μας για να φθάσουμε στο επιθυμητό για εμάς αποτέλεσμα.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως σταματά εκεί το πολυσχιδές έργο μίας δημοτικής αρχής που θέλει να λέγεται παραγωγική. Γι’ αυτό θα σταθώ σε ορισμένα από τα έργα που δρομολογήθηκαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά:

Υποβλήθηκαν στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας δύο προτάσεις για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης δύο σχολικών μονάδων, του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου Φαρσάλων καθώς και του ΕΠΑΛ Φαρσάλων.

Επίσης υποβλήθηκε πρόταση για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου στο δήμο μας, την προμήθεια οικιακών κάδων κομποστοποίησης καθώς και τη λειτουργία προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης.

Υποβλήθηκαν επίσης στο Υπουργείο Εσωτερικών προτάσεις για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, προϋπολογισμού 410.000 ευρώ και βρεφικού σταθμού επί της οδού Καποδιστρίου προϋπολογισμού 1,1 εκ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τις υποδομές καταθέσαμε πρόταση επίσης στο υπουργείο για έργα αποχέτευσης ακαθάρτων προϋπολογισμού 2,8 εκ. ευρώ. Ουσιαστικά αποτελούν την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ακαθάρτων της πόλης και αναμένεται να καλύψουν το σύνολο του οικισμού Φαρσάλων, ενώ δεν απαιτούνται, ούτε προβλέπονται μελλοντικές επεκτάσεις. Ένα έργο που λίμναζε για αρκετά χρόνια.

Τέλος, υποβάλαμε στο «Πράσινο Ταμείο» προτάσεις για τη χρηματοδότηση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της Κεντρικής πλατείας των Φαρσάλων που είναι και προεκλογική μας δέσμευση, αλλά και για τη χρηματοδότηση της ανάπλασης της Περιφερειακής οδού των Φαρσάλων με κατασκευή πεζοδρομίου σε μήκος 2,65 χιλιομέτρων. Αυτό είναι ένα έργο προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

Η ΥΔΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Πριν έξι μήνες ο Υπ. Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκος δεσμεύτηκε από τα Φάρσαλα να δοθεί λύση στο υδρευτικό της πόλης εντός τετραετίας με την ένταξή του, στο νέο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε προ ημερών “Αντώνης Τρίτσης”. Σε ποια κατεύθυνση αναζητείται αυτή η λύση; Υπάρχει ακόμα στο τραπέζι η κατασκευή δύο φραγμάτων και ενός διυλιστηρίου στις θέσεις “Λουτζακόρεμα” και “Κακλετζόρεμα”, όπως είχε ανακοινωθεί;

Η δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών ισχύει στο ακέραιο και μάλιστα θα προσθέσω πως την επανέλαβε από το Κιλελέρ όπου βρέθηκε προ ημερών, για την παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Ήδη από την επίσκεψη του κ. Θεοδωρικάκου στα Φάρσαλα, τέσσερις ημέρες μετά κάναμε νέα τεχνική συνάντηση στην Αθήνα ώστε να μη χαθεί χρόνος για το έργο. Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» δύο μελέτες που αφορούν την κατασκευή και αξιοποίηση των δύο φραγμάτων που προαναφέρατε. Η μία έχει ολοκληρωθεί και σχετίζεται με τη μεταφορά του νερού με αγωγούς και με την κατασκευή του διυλιστηρίου. Εκκρεμεί η μελέτη περιβαλλοντικών όρων, για την οποία έχουμε λάβει τη δέσμευση ότι θα παραδοθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση, αλλά επειδή πρόκειται για ένα πολυσύνθετο έργο, καταλαβαίνετε πως όλα οφείλουν να γίνουν όπως πρέπει. Και θα γίνουν.

*Τι εισπράξατε από τους κατοίκους των χωριών μετά τις πρώτες περιοδείες σας; Θα συνεχιστούν αυτές και σε άλλα χωριά;

Οι πολίτες βλέπουν τη νέα προσπάθεια που γίνεται και την επιδοκιμάζουν, αναγνωρίζοντας παράλληλα και τις ιδιαίτερες δυσκολίες της παρούσας συγκυρίας.

Δεν αποφάσισα σ’ αυτή την ηλικία να εμπλακώ με τα κοινά για να κλειστώ στους τέσσερις τοίχους ενός γραφείου. Παραμένω ενεργό μέλος της κοινωνίας του τόπου μου και συνεχίζω με την ταπεινότητα του πολίτη, αλλά κι από τη θέση του δημάρχου, να συζητώ με τους συνδημότες μου. Γι’ αυτό το λόγο δεσμεύομαι πως η καταγραφή των προβλημάτων στα χωριά του δήμου μας δε θα σταματήσει ποτέ. Γιατί η αποστολή μας είναι να βρισκόμαστε εκεί, έξω, δίπλα στην κοινωνία.

*Πως μπορείτε ως δημοτική αρχή να στηρίξετε, ανθρώπους του μόχθου, όπως οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες;

Ας μη γελιόμαστε. Οι εποχές των παχέων αγελάδων όταν οι δήμαρχοι έταζαν ακόμη μέχρι και διορισμούς, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η κοινωνία έχει ωριμάσει μέσα από τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Οι πολίτες έχουν καταλάβει ποιος είναι ο ρόλος της δημοτικής αρχής και ποιος της κεντρικής εξουσίας.

Αυτό βέβαια δε μας καθιστά άμοιρους ευθυνών. Γι’ αυτό και μέσα από πρωτοβουλίες που μπορούμε ως δήμος Φαρσάλων να λάβουμε βρισκόμαστε διαρκώς δίπλα σε κάθε παραγωγικό κύτταρο της επαρχίας. Από τις ελαφρύνσεις, την κοινωνική πολιτική και τα ειδικά μέτρα λόγω της πανδημίας, μέχρι τις υποδομές, το θεσμικό πλαίσιο, την εξυπηρέτηση και προπαντός τη διεκδίκηση από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Είμαστε μία κατ’ εξοχήν αγροτική επαρχία και γι’ αυτό στην ατζέντα μας βρίσκεται ψηλά οτιδήποτε μπορεί να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Γι’ αυτό βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την δημιουργία ειδικού Γραφείου Εξυπηρέτησης Αγροτών, ώστε να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατό περισσότερες υπηρεσίες σε ένα σημείο.

Εργαζόμαστε για να κάνουμε το βήμα μπροστά, για έναν σύγχρονο δήμο οδηγό των εξελίξεων στην εποχή του.

*Ταχθήκατε υπέρ της άποψης να μην διεξαχθεί η φετινή εμποροπανήγυρη στα Φάρσαλα, δεδομένης της συγκυρίας λόγω του κοροναϊού. Σχεδιάζετε να κάνετε κάτι άλλο; Θα γίνει φέτος η Γιορτή Χαλβά; Πόσο έτοιμος είναι ο δήμος απέναντι σε πιθανά κρούσματα κοροναϊού στην επαρχία Φαρσάλων και σε ένα ενδεχόμενο τοπικό lockdown;

Γνωρίζω πως τέτοιου είδους αποφάσεις είναι οδυνηρές και για την τοπική οικονομία, αλλά και για την κοινωνία. Έρχονται όμως εκείνες οι στιγμές στη ζωή μας που τα διλήμματα είναι αμείλικτα και οι αποφάσεις επιβεβλημένες. Έτσι, πήραμε την απόφαση να μη γίνει φέτος το ιστορικό παζάρι των Φαρσάλων. Όσο για τη Γιορτή Χαλβά θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. Ειδικά όταν οι αποφάσεις της πολιτείας από μέρα σε μέρα, οδεύουν προς ένα ακόμη αυστηρότερο πλαίσιο. Βασικό μέλημα αυτής της δημοτικής αρχής είναι τα Φάρσαλα να αποτελούν μία «καθαρή» από κορωναϊό πόλη. Θα συνεχίσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση ζητώντας την κατανόηση των πολιτών. Γιατί πάνω απ’ όλα προέχει η υγεία τους.

*Ποια η σχέση τους με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό; Έχετε προγραμματίσει έργα για τον δήμο Φαρσάλων; Ποια η σχέση τους με τους βουλευτές του ν. Λάρισας;

Οι σχέσεις μας ως δημοτική αρχή με τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι άριστες και εξόχως παραγωγικές. Θα έλεγα ότι η  επαρχία Φαρσάλων αλλά και η Θεσσαλία έχουν την τύχη για τρίτη συνεχόμενη θητεία να διοικούνται από έναν περιφερειάρχη με γνώση, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα. Σε ότι αφορά τους βουλευτές του νομού μας, είμαστε πάντα ανοιχτοί για συνεργασία με αποκλειστικό κριτήριο την προώθηση των συμφερόντων του τόπου.

*Υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής προσώπων εντός των επόμενων μηνών σε θέσεις Αντιδημάρχων και προέδρων Οργανισμών; Αν ναι, έχετε αποφασίσει που και σε τι έκταση θα είναι αυτές οι αλλαγές;

Μα δεν είναι ενδεχόμενο, είναι υποχρέωση. Σε μία τόσο μεγάλη δημοτική παράταξη – αναφέρομαι και στο αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου – δε μπορεί να περιορίζεις τη δυνατότητα της προσφοράς σε λίγους ή στους ίδιους. Είχαμε μιλήσει για τη συμμετοχικότητα και με ακριβώς αυτό το μοντέλο διοίκησης θα πάμε μέχρι τέλους. Σε ότι αφορά τις αποφάσεις μου, έχουμε μπροστά μας τον Αύγουστο που με ηρεμία θα δούμε που χρειάζονται βελτιώσεις, προσθήκες και αλλαγές.

Συνέντευξη του δημάρχου Φαρσάλων στην Εφημερίδα ¨ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” – Γιώργος Γκαντέλος