Βαγενά: «Η κυβέρνηση εξοφλεί προεκλογικά γραμμάτια νομοθετώντας για την παιδεία»

Σε δήλωσή της, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άννα Βαγενά επισημαίνει τα εξής:

«Παρά τις σοβαρές ενστάσεις της αντιπολίτευσης, της πλειοψηφίας των φορέων, των εργαζομένων, ακόμα και της ΔΑΚΕ, ψηφίστηκε χτες στη Βουλή με τις ψήφους της κυβέρνησης και της Ελληνικής Λύσης το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτό από μόνο του κάτι λέει. Πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα γραφής του άγριου νεοφιλελευθερισμού που μας κυβερνά και που περήφανα θυσιάζει δημόσια αγαθά στον θεό του κέρδους, αλλά και των πολιτικών συμφερόντων.

Έλεγαν όλες αυτές τις μέρες, στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή και μετέπειτα στην Ολομέλεια της Βουλής, οι βουλευτές της ΝΔ ότι είναι περήφανοι που είναι νεοφιλελεύθεροι. Είδαμε όλοι ξεκάθαρα, με το πλήγμα που έφερε ο κορονοϊός στην οικονομία και την κοινωνία, τι σημαίνει νεοφιλελευθερισμός και τι σημαίνει κοινωνικό κράτος. Το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι και αυτό ένα πλήγμα, ένα πλήγμα προς τον τομέα της παιδείας και αυτό γιατί καθιστά τον λειτουργό της εκπαίδευσης, τον δάσκαλο, υποχείριο των εργοδοτών. Κατοχυρώνει, μεταξύ άλλων, τις αναιτιολόγητες απολύσεις εκπαιδευτικών, ακόμα και στα μέσα της χρονιάς, καθώς και το μειωμένο ωράριο και τις μειωμένες αποδοχές. Έτσι οραματίζεται αυτή η κυβέρνηση την παιδεία, με δασκάλους φοβισμένους, υποτιμημένους και με σκυμμένο το κεφάλι ή αλλιώς… απολυμένους.

Φαίνεται πραγματικά ότι το κείμενο του νομοσχεδίου καταρτίστηκε σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των σχολαρχών, οι οποίοι, ως γνωστόν, έχουν ενισχύσει οικονομικά τον προεκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας. Εξοφλεί, δηλαδή, η κυβέρνηση νομοθετώντας για την παιδεία προεκλογικά γραμμάτια. Ήταν, άλλωστε, αποστομωτική, αν και κυνική, η παραδοχή εκ μέρους του προέδρου του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ), κ. Χαράλαμπου Κυραϊλίδη, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όσον αφορά τη χρηματοδότηση ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων προς τη Νέα Δημοκρατία: «Το τι θα κάνει, κ. Φίλη, ο καθένας με το πορτοφόλι του, είναι δικός του λογαριασμός. Όποιος πολιτικός προσπαθεί να μπει στο πορτοφόλι του πολίτη, για το ποιο κόμμα θα χρηματοδοτήσει ή τις πολιτικές του επιλογές, απλά κρύβει τις δικές του ιδεοληψίες».

Είναι, νομίζω, σαφές, ότι με την αντιμετώπιση της παιδείας ως καταναλωτικό προϊόν και όχι ως κοινωνικό αγαθό, γίνεται και μία μετατροπή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε ένα είδος σούπερ μάρκετ. Δεν θα περάσει, όμως. Οι εκπαιδευτικοί θα μας έχουν δίπλα τους στους αγώνες τους και η επόμενη κυβέρνηση θα νομοθετήσει εκ νέου για ένα αναβαθμισμένο, δημοκρατικό, δημόσιο σχολείο».