Συνάντηση Τσίπρα – Κόκκαλη για την κατάσταση στον αγροτικό τομέα λόγω κορωνοϊού

Με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του κ. Τσίπρα για την κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα εν μέσω πανδημίας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός παρουσίασε εκτενώς στον πρώην πρωθυπουργό τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην αγροτική οικονομία της χώρας, εστιάζοντας στην αδυναμία της κυβέρνησης να παρουσιάσει ένα συνολικό, έγκαιρο και ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων αγροτών. «Δυστυχώς, εξήγησε ο κ. Κόκκαλης, η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» και σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα, τον μόνο που αυτή τη στιγμή – μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε ο τουρισμός μας – που έμεινε να σηκώνει το «βάρος» της παραγωγής εθνικού πλούτου στη χώρα. Στην πρόσφατη συζήτηση στη βουλή για το νομοσχέδιο που αφορούσε τις χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είχα επισημάνει σε όλους τους τόνους πως αυτό στερείται κοινωνικού πρόσημου. Ναι μεν προβλέπεται ότι δεν θα υφίστανται εμπράγματες εξασφαλίσεις για τη χορήγηση αυτών των πιστώσεων, πλην όμως θα μπορούν να ζητούνται και να παράσχονταιεγγυήσεις. Επίσης, δεν υπάρχει ένα σαφές όριο, μια σαφής πρόβλεψη για το επιτόκιο αυτών των χρηματικών ποσών. Όλα τα παραπάνω όπως καταλαβαίνετε λειτουργούν σε βάρος των μικρομεσαίων δηλαδή της πλειοψηφίας του οικονομικού ιστού της χώρας».

Παράλληλα, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την αδυναμία του υπουργείου να απορροφήσει ακόμη περισσότερα κονδύλια για τους Έλληνες αγρότες από τον κοινοτικό κορβανά, γιατί δεν έχει προχωρήσει στη δημιουργία εθνικού μητρώου κοινοτικών ενισχύσεων,κάνοντας λόγο για «φιάσκο του κ. Βορίδη».

Η συζήτηση εστίασε επίσης και στο θέμα των τιμών των αγροτικών προϊόντων, εκεί όπου ο κ. Κόκκαλης από καιρό έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, τόσο ως υφυπουργός(με κορωνίδα τη «συμφωνία κυρίων» για το βαμβάκι), όσο και ως αν. τομεάρχης αγροτικού, αλλά και για την ανάγκη να ενσωματωθεί το συντομότερο από τη χώρα μας η κοινοτική οδηγία που θα επιτρέψει να δημιουργηθεί στο ελληνικό κράτος μία ισχυρή εργαλειοθήκη προστασίας των συμβάσεων αγοροπωλησίας αγροτικών προϊόντων.

Ενημέρωσε επίσης τον κ. Τσίπρα για την πρωτοβουλία που έλαβε και οδήγησε στη διευθέτηση των τεχνικών ζητημάτων που είχαν ως αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζεται το αφορολόγητο των 8.500 ευρώ σε συνταξιούχους αγρότες, ενώ οι δύο άντρες συζήτησαν και θέματα μακροπρόθεσμης στρατηγικής σε ότι αφορά το διάλογο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. «Εμείς θέλουμε τον αγρότη στο χωράφι να έχει στη φαρέτρα του όλη τη σύγχρονη γνώση και τα απαιτούμενα θεσμικά εχέγγυα για να παράγει πλούτο και όχι την ελληνική εύφορη γη ως χώρο εναπόθεσης φωτοβολταϊκών» κατέληξε.

Τέλος, ο Λαρισαίος βουλευτής ενημέρωσε τον πρώην πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της περιοδείας του που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα με στόχο την αποτύπωση της επικρατούσας εικόνας στον αγροτικό τομέα και στη κοινωνία γενικότερα, αλλά και στην προώθηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.