Έναρξη συλλογής βιομηχανικής τομάτας 2020 – Τιμές εργοστασίων – Μεταφορικό κόστος

Φουλάρει για συλλογή η βιομηχανική τομάτα στη Θεσσαλία, με παραγωγούς, συλλογείς και μεταφορείς να περιμένουν το άνοιγμα των εργοστασίων. Παρασκευή 31/7 ανοίγει οριστικά το εργοστάσιο του ΝΟΜΙΚΟΥ στο Δομοκό, και ακολουθεί από Δευτέρα 3/8 η ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ στη Φίλια Καρδίτσας, με τα πρώτα φορτία να διεκδικούν όπως κάθε χρόνο το μπόνους της πρωιμότητας, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με το εργοστάσιο, από 2 έως και 6 ευρώ ανά τόνο. Το σύνολο των συνεργαζόμενων εργοστασίων (ΝΟΜΙΚΟΣ, ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ, AGROFARM, DEL MONTE), ανοίγουν τις πύλες τους σε μια χρονιά η οποία αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά στάνταρ. Η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας, έχοντας αφήσει πίσω τη δύσκολη διετία 2017-2018, η οποία δοκίμασε τις αντοχές των παραγωγών και το μέλλον της καλλιέργειας, συνεχίζει και φέτος της ανοδική της πορεία, δείχνοντας την ιδιαίτερη δυναμική της. Η φετινή χρονιά κύλησε μέχρι στιγμής σχετικά ομαλά και η παραγωγή, αναμένεται να είναι πολύ καλή, τόσο ποσοτικά όσο κυρίως ποιοτικά. Αυτό που ανησυχεί αυτή τη στιγμή είναι η οψίμιση της χρονιάς, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει πίεση συλλογής περί τα μέσα Αυγούστου, όπως επίσης και η πιθανότητα απότομης υπερωρίμανσης των πρώιμων και μη ανθεκτικών καρπών, από της επικρατούσες πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Τα διαδικαστικά θέματα της συλλογής, όπως τιμές εργοστασίων, γενικοί όροι διακίνησης του προϊόντος, μεταφορικά, συμβάσεις, έχουν ολοκληρωθεί και παρουσιάστηκαν διεξοδικά στη Γενική Συνέλευση των ΘΕΣΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις 22/7, με αυξημένη συμμετοχή και έντονο ενδιαφέρον από τα μέλη. Αυτή την περίοδο το επιτελείο του ΘΕΣΤΟ οργανώνει τις τελικές λεπτομέρειες της καμπάνιας, με την ευχή αυτή να κυλήσει ομαλά. Οι γεωπόνοι του ΘΕΣΤΟ θα βρίσκονται καθόλη τη περίοδο της συγκομιδής στα χωράφια και τα εργοστάσια, για να διασφαλίσουν την ορθή συλλογή αλλά και τον έλεγχο της τήρησης των συμφωνηθέντων από πλευράς των εργοστασίων. Σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί έχουν ενημερωθεί να επικοινωνούν πριν τη συγκομιδή με τους υπεύθυνους γεωπόνους καμπάνιας του ΘΕΣΤΟ.

Το μεταφορικό κόμιστρο για τα εργοστάσια ΝΟΜΙΚΟΣ, ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ και AGROFARM έχει καθοριστεί ως εξής:

ΤΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ

ΚΟΜΙΣΤΡΟ (€/τόνο) ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΠΟΣ

ΛΑΡΙΣΑ ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΥΥΔΡΙΟ 9

ΦΑΡΣΑΛΑ ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΥΥΔΡΙΟ 6

ΛΑΡΙΣΑ ΝΟΜΙΚΟΣ ΔΟΜΟΚΟΣ 13

ΦΑΡΣΑΛΑ ΝΟΜΙΚΟΣ ΔΟΜΟΚΟΣ 11

ΛΑΡΙΣΑ ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ ΦΙΛΙΑ 11

ΦΑΡΣΑΛΑ ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ ΦΙΛΙΑ 9

ΛΑΡΙΣΑ AGROFARM ΠΟΛΥΝΕΡΙ 9

ΦΑΡΣΑΛΑ AGROFARM ΠΟΛΥΝΕΡΙ 6

Για περιπτώσεις μεταφοράς που δεν καλύπτονται από τον παραπάνω πίνακα, καλούνται παραγωγοί και μεταφορείς να ενημερώνονται για το μεταφορικό κόμιστρο από τα γραφεία του ΘΕΣΤΟ

Επισυνάπτονται τιμές 2020.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΘΕΣΤΟ: ΜΑΓΑΛΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ, 6946355258 

 

Συνημμένα αρχεία: