Βορίδης σε Μάξιμο για Ενισχύσεις σε καρπούζια και επιδότηση ασφαλίστρου ΕΛΓΑ – Τι είπε για Αναλογιστική Μελέτη και Ιδιωτική Ασφάλιση

Ειδήσεις για τον αγροτικό κόσμο είχε η συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής της Βουλής για θέματα αρμοδιότητας του ΕΛΓΑ που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα που είχε διατυπώσει στις 26.05.20 ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Απαντώντας στον Θεσσαλό πολιτικό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδής Βορίδης είπε ότι εξετάζει την ενίσχυση των καρπουζοπαραγωγών μέσω Μέτρου του ΠΑΑ. Νωρίτερα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε τη στήριξή τους, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «από 18 λεπτά που πούλαγαν πέρσι τα καρπούζια τους, φέτος πουλούν στα 6 λεπτά, στο 1/3. Δεν συμφέρει ούτε καν να πληρώσουν εργατικά χέρια, για να συλλέξουν τα καρπούζια και να τα διαθέσουν στην αγορά». 

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης δέχθηκε την πρόταση Χαρακόπουλου να υπάρξει επιδότηση ασφαλίστρου του ΕΛΓΑ στο νέο ΠΑΑ. Όπως είπε ο Λαρισαίος βουλευτής «στην προηγούμενη Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχαμε δεσμεύσει στο ΠΑΑ συγκεκριμένη δράση, ύψους 200 εκατομμυρίων. Και ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετέφερε τα χρήματα αυτά σε άλλες δράσεις. Κατήργησε δηλαδή τη δυνατότητα επιχορήγησης του ασφαλίστρου για γεωργικές και κτηνοτροφικές ζημιές. Θέλω να πιστεύω ότι στη νέα ΚΑΠ θα υπάρξει συγκεκριμένη δράση για επιχορήγηση του ασφαλίστρου, γιατί πια μιλάμε για κλιματική αλλαγή, μιλάμε για ζημιές μεγάλες σε άλλες καλλιέργειες που σήμερα δεν αποζημιώνονται».

Εντός ημερών το υπόλοιπο αποζημιώσεων

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, απαντώντας στον Μάξιμο Χαρακόπουλο «για την κατάσταση στην οποία παρέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, ο οποίος επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωσε την προκαταβολή του 70% που πραγματικά ήταν ένα σοκ για τους αγρότες και, δυστυχώς, επί των ημερών της παρούσης ηγεσίας η προκαταβολή από το 70% μειώθηκε στο 65%», είπε ότι το υπόλοιπο 35% των αποζημιώσεων του 2019 «θα πληρωθεί εντός ημερών», ενώ προανήγγειλε ότι «οι εκτιμήσεις θα υπογράφονται και από τον εκτιμητή γεωπόνο και από τον αγρότη και θα συνοδεύονται με οπτικό υλικό».   

Ο κυβερνητικός βουλευτής συνεχάρη «τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ενεργοποίησε το σχετικό άρθρο του ΕΛΓΑ και για πρώτη φορά υπήρξε η συμμετοχή της κρατικής επιχορήγησης ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ. Θέλω να πιστεύω ότι θα αποτελεί πλέον προηγούμενο και θα εγγράφεται (το ποσό) στον εκάστοτε κρατικό προϋπολογισμό». Και πρόσθεσε ότι «αν υπάρχει η κρατική συμμετοχή δεν θα έχουμε ελλείμματα και ο Οργανισμός θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει σε τερτίπια τέτοια προκαταβολών. Νομίζω είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι γίνεται μια νέα αρχή». 

Υποστήριξε ότι είναι κοινό μυστικό ότι σήμερα υπάρχουν παραγωγοί, οι οποίοι πληρώνουν για αποζημιώσεις και δεν έχουν την ανταπόδοση που θα ανέμεναν, επισημαίνοντας «τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων». 

Κανονισμός ΕΛΓΑ

Αναφερόμενος στην «επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ είπε χαρακτηριστικά ότι «ακούμε εδώ και πολύ καιρό από τον ΣΥΡΙΖΑ έναν μεγάλο θόρυβο περί αναλογιστικής μελέτης. Πήγατε σε εκλογές κάνοντας σημαία στους αγρότες ότι έχετε ξεκινήσει αναλογιστική μελέτη και έρχεται ο Υπουργός σήμερα και μας λέει δεν υπάρχει καμιά αναλογιστική μελέτη. ‘‘Φύκια για μεταξωτές κορδέλες’’, ‘‘παχιά λόγια’’, ‘‘αέρας κοπανιστός’’ η αναλογιστική μελέτη, η οποία θα μας έδινε ποιους επιπλέον κινδύνους θα ασφαλίζαμε και με τι επιπλέον κόμιστρο. Αυτό που ο ίδιος ξεκίνησε είναι μια μελέτη κόστους, στην οποία θα δούμε γιατί έχουμε ελλείμματα (…). Αυτή ήταν, λοιπόν, η αναλογιστική μελέτη για την οποία τόσον καιρό ακούγαμε;».

Ιδιωτική ασφάλιση

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη υποστήριξε ότι «έσκασε σήμερα η πομφόλυγα περί ιδιωτικής ασφάλισης. Θυμόσαστε στην προηγούμενη συζήτηση τις επιφυλάξεις μου αν θα υπάρξει ενδιαφέρον πραγματικό, διότι ο ΕΛΓΑ δεν είναι ένας κερδοσκοπικός οργανισμός, τα ασφάλιστρα που δίνουν οι αγρότες, αυτά μοιράζει στους παραγωγούς ως αποζημιώσεις. Ένας ιδιώτης που θα εμπλακεί, θα επιδιώξει να βγάλει κέρδος από αυτήν την υπόθεση. Και σας είχα πει τότε, ότι αν υπάρξει εμπλοκή τουλάχιστον να είναι για επιπρόσθετους κινδύνους που δεν ασφαλίζει σήμερα ο ΕΛΓΑ. Η συζήτηση περί εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα είχε δημιουργήσει προσδοκίες ότι θα υπάρξουν επιπλέον ασφάλειες για κινδύνους που σήμερα δεν ασφαλίζονται και φοβίες που καλλιεργήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ περί επερχόμενης ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ, κατάργησης του κρατικού ασφαλιστικού φορέα». 

De minimis

Επιπροσθέτως ρώτησε «τι χρειάζεται ο Οργανισμός ώστε οι αποζημιώσεις να δίδονται πιο έγκαιρα, όπως την περίοδο Καραμανλή», ενώ ζήτησε να επισπευσθεί η πληρωμή των ΠΣΕΑ του 2017 «γιατί και σήμερα δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα από την περιοχή της Όσσας του δήμου Τεμπών». Για «τις ζημιές στα αμύγδαλα του 19, που δώσατε de minimis 80 ευρώ, έχω ξαναπεί ότι δεν ξέρω ποιος το εισηγήθηκε, γιατί κάθε τεχνοκράτης στο υπουργείο ξέρει ότι τα 80 ευρώ δεν καλύπτουν ούτε το 1/3 του κόστους των αμυγδαλοπαραγωγών». Τέλος με αφορμή την αναγγελία ότι «εγκρίθηκε η αποζημίωση de minimis 4 ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους» κάλεσε «να τρέξει γρήγορα η γραφειοκρατική διαδικασία στα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου σύντομα να υπάρχει η εκταμίευση».