Παρέμβαση Κέλλα για ΕΛΓΑ

«Θέλω να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την απόφαση ενίσχυσης του ΕΛΓΑ με 35 εκ. ευρώ και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, που διεκδίκησε το ποσό ως μέρος της εξαγγελθείσας εξυγίανσης του Οργανισμού. Υπογραμμίζω ότι είναι η πρώτη φορά από την ψήφιση του σχετικού νόμου του 2011, που λαμβάνεται σχετική απόφαση.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, προς τον υπουργόΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, κατά την ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα την εξυγίανση του Οργανισμού.

Χρόνος και ύψος αποζημίωσης, συμμετοχή του αγρότη, αναμόρφωση κανονισμού

Ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρθηκε στην επίλυση προβλημάτωντου ΕΛΓΑ, σύμφωνα με προτάσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, εστιάζοντας στον χρόνο και το ύψος των αποζημιώσεων, στη συμμετοχή των αγροτών στην εκτίμηση των ζημιών και στην αναμόρφωση του κανονισμού του Οργανισμού, επισημαίνοντας:

«Επί Καραμανλή, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δίνονταν ολόκληρες και μέσα σε τρεις μήνες. Σήμερα, δίνεται το 65% προκαταβολή και το υπόλοιπο 35% εξοφλείται μετά από δύο χρόνια περίπου. Καταλαβαίνω τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ, όμως, αν έρθετε στην πλευρά των καλλιεργητών, θα δείτε ότι αυτό είναι πάρα πολύ άδικο, γιατί οι άνθρωποι αναγκάζονται να καλλιεργήσουν εκ νέου τη γη τους, χωρίς να τους περισσεύουν χρήματα.

Θέλουμε έναν δίκαιο, αντικειμενικό και ορθολογικό τρόπο αποζημίωσης και εκτίμησης των ζημιών. Γι’ αυτό, ζητούμε ο αγρότης να συμμετέχει στη διαδικασία και να παρευρίσκεται στο χωράφι μαζί με τον γεωπόνο του ΕΛΓΑ, καθώς θα γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή του αιτίου και θα προσκομίζονται, εφόσον είναι δυνατόν, φωτογραφίες από την πληγείσα περιοχή, ώστε να μην έχουμε διαφωνίες και διχογνωμίες.

Ως αναμόρφωση του κανονισμού εννοούμε την προσθήκη σύγχρονων αιτίων, δηλαδή καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Γιατί ξέρετε ότι με το ισχύον καθεστώς, με τη χαλαζόπτωση και τον παγετό, αρχίζουν συζητήσεις και προκαλείται διχογνωμία σχετικά με το αν είναι πρωτογενές ή δευτερογενές το αίτιο, ώστε να χορηγηθεί αποζημίωση. Αντίστοιχο θέμα προέκυψε πρόσφατα στην Αγιά με τα κεράσια και στον Τύρναβο με τα αχλάδια, όπου, σύμφωνα με την κατά γράμμα ερμηνεία του κανονισμού, οι άνθρωποι δεν αποζημιώνονται. Επίσης, πρέπει να συμπεριληφθούν και νέες ζωονόσοι».

Εξισορροπητικός μηχανισμός για κτηνοτρόφους

Προσθέτως, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ ανέδειξε το αίτημα του κτηνοτροφικού κόσμου για τον διαχωρισμό μεταξύ ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, σημειώνοντας:

«Πρέπει να υπάρχει εξισορροπητικός μηχανισμός μεταξύ του ασφαλίστρου και της καταβολής των αποζημιώσεων. Οι αποζημιώσεις, που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι, δεν είναι ανταποδοτικές των εισφορών που καταβάλλουν».

Αφήνουν τα καρπούζια στα χωράφια

Ο κ. Κέλλας έθεσε στον κ. Βορίδη τα ζητήματα της παροχής κινήτρων για συμμετοχή των παραγωγών στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας, του κόστους της αντιπαγετικήςπροστασίας συναρτήσει των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Ακόμη, ζήτησε την επίσπευση πληρωμής των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ για τα αμύγδαλα και τις ελιές της Ελασσόνας και των Τεμπών. Επίσης, ζήτησε την ενίσχυση των καρπουζοπαραγωγών,υπογραμμίζοντας πως «με 5-6 λεπτά το κιλό, που δίνουν τα καρπούζια τους, δεν αξίζει τον κόπο να τα μαζέψουν απ’ τα χωράφια».

Διαφορετικός ο ΕΛΓΑ το ’21

Ο υπΑΑΤ δήλωσε ότι, έως τα μέσα του ’21, ο ΕΛΓΑ θα είναι διαφορετικός ως προς την επιτάχυνση καταβολής ενίσχυσης, με ένα δικαιότερο και πιο αντικειμενικό σύστημα εκτιμήσεων, βάσει του οποίου θα χορηγούνται σωστές αποζημιώσεις και όχι κατ’ εκτίμηση. Τέλος, πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί θα έχουν πρόσθετη κάλυψη από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνονταςπως, εντός της επόμενης διετίας, η ανασφάλεια και η αγωνία τους εξαιτίας των φυσικών καταστροφών θα μειωθούν. Όσον αφορά τους καρπουζοπαραγωγούς, υποσχέθηκε στον κ. Κέλλα ότι θα εξετάσει την ενίσχυσή τους.

Δείτε σχετικά εδώ: