Κόκκαλης σε Βορίδη: Οι Έλληνες αγρότες χάνουν χρήματα επειδή δεν έχει δημιουργηθεί εθνικό μητρώο ενισχύσεων In

Τη θλιβερή διαπίστωση πως οι Έλληνες αγρότες χάνουν χρήματα από τον κοινοτικό κορβανά γιατί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει προχωρήσει στη δημιουργία εθνικού μητρώου κοινοτικών ενισχύσεων, έκανε από το βήμα της βουλής ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Μιλώντας στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου για την απλούστευση των διαδικασιών οικονομικών δραστηριοτήτων, ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως «αναμφίβολα το νομοσχέδιο περιέχει ορισμένες θετικές διατάξεις όσον αφορά τη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Όμως, έχω την εντύπωση ότι ο αγροτικός κόσμος άλλα περίμενε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλα περιμένει. Από την πεντάλεπτη ομιλία θα σας υπενθυμίσω τι περιμένει ο αγροτικός κόσμος.

Κατ’ αρχήν, οι κτηνοτρόφοι περιμένουν την αποζημίωση, αυτήν την αποζημίωση, την μικρή, των τεσσάρων ευρώ. Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες, οι οποίες θα σας έχουν ενοχλήσει, οι οποίες ζητούν καταβολή αποζημιώσεων. Είναι γνωστή η θέση σας ότι πρέπει να συνδέεται η ζημιά με κορωνοϊό.

Πριν από ένα μήνα, κύριε Υπουργέ, σας υπενθύμισα ότι έχετε τη δυνατότητα -και μάλιστα σας κάλεσα να το προχωρήσετε άμεσα- να έχετε 25.000.000 ευρώ ή 28.000.000 ευρώ plus αποζημίωση de minimis, δυνάμει του Κανονισμού 13 του 2019.

Τι λέει αυτός ο Κανονισμός; Ότι αυξάνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη για αποζημίωση de minimis υπό την προϋπόθεση να δημιουργηθεί το εθνικό μητρώο κοινοτικών ενισχύσεων. Το ερώτημα είναι πότε σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αυτό το εθνικό μητρώο ώστε να έχετε συν 25.000.000 plus de minimis.

Καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι αν είχατε αυτή τη δυνατότητα πιθανότατα οι κτηνοτρόφοι να έπαιρναν περισσότερα χρήματα. Ελπίζω και εύχομαι ειλικρινά να είναι η τελευταία φορά που σας το υπενθυμίζω, ότι πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί αυτό το εθνικό μητρώο, διότι αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την αύξηση του ορίου de minimis.

ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

«Δεύτερον, εξήγησε ο πρώην υφυπουργός, υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια, αβεβαιότητα στον αγροτικό κόσμο η οποία πού συνίσταται; Συνίσταται στις τιμές. Και εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Πρόσφατα σε επίκαιρη ερώτηση είπατε ότι οι εγγυημένες τιμές θα είναι καταστροφικές για τον αγρότη και ότι η λέξη «εγγυημένες τιμές» ακούγεται μόνο από αγρότες συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Ενδεικτικό ότι ουδέποτε το ανέφερα, πλην τώρα για χάρη του διαλόγου, τη λέξη «εγγυημένη τιμή». Ανέφερα και αναφέρω τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, τις οποίες η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση με Οδηγία δίνει εντολές στα κράτη-μέλη να εφαρμοστεί η νομοθεσία για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος.

Τι να θέλει άραγε να πει ο ποιητής, όπου ποιητής η Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν λέει στα κράτη-μέλη «ενσωμάτωσε την Οδηγία» -η οποία Οδηγία έχει προθεσμία μέχρι και τον Ιούνιο του 2021- «στη νομοθεσία σου για να προστατεύσεις το εισόδημα των αγροτών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές»;

Και εγώ ρωτώ: Οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές συνήθως δεν έχουν σχέση με την τιμή; Είναι γνωστό -σας έχουν και εσάς ενοχλήσει- ότι η βρώσιμη ελιά έχει την ίδια τιμή σε όλους τους νομούς που παράγεται. Είπατε ότι το επεξεργάζεται αρμόδια επιτροπή και περιμένουμε. Όμως, οι αγρότες το θέλουν σύντομα αυτό. Πού θα αναφέρεται ο αγρότης σε περίπτωση διαπίστωσης καρτέλ; Εδώ πρέπει να έχετε μια στενή συνεργασία. Νομίζω ότι αυτό για τους αγρότες που μας ακούν αλλά και για τους κτηνοτρόφους είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα, η υποχρεωτικότητα στις συμβάσεις.

Κύριε Υπουργέ, εμείς το κάναμε πριν μας πει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Οδηγία. Τι κάναμε; Την υποχρεωτικότητα στη σύμβαση, στις αγοραπωλησίες βάμβακος τον Ιούνιο του 2019.

Και ήρθε μετά από δυο μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση και τι λέει στα κράτη-μέλη; Ότι μπορείτε -το παραδεχτήκατε και εσείς στην επίκαιρη- να θεσπίσετε υποχρεωτικότητα στην αγοραπωλησία των προϊόντων, υποχρεωτικότητα στη σύμβαση. Άρα, αυτά πρέπει να τα προχωρήσετε σχετικά σύντομα. Αυτά είναι τα ερωτήματα και οι αγωνίες του πρωτογενούς τομέα.»

«ΑΛΛΟΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΒΑΖΕΤΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ»