Κόκκαλης: Αναγκαία όσο ποτέ η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την προκλητικότητα της Τουρκίας

Κάλεσμα στην κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να χαραχθεί εθνική στρατηγική για την προκλητικότητα της Τουρκίας, «η οποία θα έχει πρωταγωνιστή τη χώρα μας και όχι ουραγό», απηύθυνε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, από το βήμα της βουλής και στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

«Η ψήφιση του σημερινού νομοσχεδίου, εξήγησε, έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. Ήδη πριν λίγη ώρα η Άγκυρα ανακοίνωσε έρευνες μεταξύ Μεγίστης και Κρήτης και καθίσταται αναγκαία όσο ποτέ η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την προκλητικότητα της Τουρκίας, εθνική στρατηγική, η οποία θα έχει πρωταγωνιστή τη χώρα μας και όχι ουραγό».

«ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ»

Ο Λαρισαίος πολιτικός άφησε σαφείς αιχμές για λεγόμενα κυβερνητικών στελεχών σε ότι αφορά τους πόρους της χώρας για τον covid19, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «από νωρίς το πρωί (σ.σ. της Τρίτης) πρωταγωνιστεί η είδηση ότι η χώρα μας και ο Πρωθυπουργός έρχεται με 70 δισεκατομμύρια. Από το πρωί κυριαρχεί η είδηση ότι πρόκειται για έναν εθνικό θρίαμβο, ότι πρόκειται για μια εθνική επιτυχία. Εάν πράγματι ο Πρωθυπουργός εξασφάλισε 70 δισεκατομμύρια και όχι 30 ή 32, όσα φημολογείτο τις προηγούμενες ημέρες, τότε πράγματι είναι επιτυχία, αλλά επιτυχία και συγχαρητήρια στην πολιτική απάτη.

Πριν δύο ώρες ο Υπουργός της Ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης, είπε επί λέξει: «Έχουμε 32 δισεκατομμύρια από το ταμείο για τον COVID, συν το νέο ΕΣΠΑ, συν τους λοιπούς ευρωπαϊκούς πόρους, είναι πραγματικά ένα ποσό που ξεπερνά τα 70 δισεκατομμύρια για τα έτη 2021-2027». Να προσθέσω εδώ ότι στους λοιπούς ευρωπαϊκούς πόρους συγκαταλέγεται και η Κοινή Αγροτική Πολιτική για τα έτη 2021-2027. Έχετε όμως αντιληφθεί αυτό το οποίο διαφημίζεται και διαφημίζετε, ότι κατορθώσατε να εξασφαλίσετε ποσά πολύ μεγαλύτερα αναλογικά από άλλες χώρες; Είναι δυνατόν; Όχι. «

«ΘΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ;»

«Το ζητούμενο όμως είναι, εξήγησε ο πρώην υφυπουργός, εάν αυτά τα χρήματα, τα 30, τα 28 δισεκατομμύρια θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία. Εφ’ όσον ξεκινάτε όμως τόσο άσχημα, διότι -επιτρέψτε μου καλόπιστα- όταν μια κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια, επιχειρεί μια λαθροχειρία και προσθέτει χρήματα τα οποία ούτως η άλλως θα ελάμβανε η χώρα μας από άλλους ευρωπαϊκούς πόρους, επιτρέψτε μου να αμφισβητούμε τις πραγματικές προθέσεις και το πραγματικό και παραγωγικό σχέδιο για να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα, ώστε να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία, στους εργαζόμενους και στους επιχειρηματίες».

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Για το νομοσχέδιο, ο κ. Κόκκαλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εντελώς καλόπιστα δεν βιάστηκα να βγάλω απόφαση, να κρίνω, όταν ο κ. Φάμελλος μίλησε για τους δικαιούχους, τους ωφελούμενους από την ηλεκτροκίνηση.

Διότι, ξέρετε, παρακολουθεί πολύς κόσμος σήμερα τη συζήτηση και δεχτήκαμε και εγώ και συνάδελφοί μου πολλά ερωτήματα από μικρομεσαίους επιχειρηματίες, δικηγόρους, γιατρούς, αγρότες «Μπορώ να αγοράσω, να βοηθηθώ σε ένα μοντέρνο ηλεκτρικό αυτοκίνητο;». Και άκουσα τον κ. Φάμελλο, ο οποίος είπε ότι είναι μόνο χίλιοι επτακόσιοι πενήντα. Εσείς εκείνη την ώρα είπατε ότι είναι παλιά αυτή η ανακοίνωση. Ανέτρεξα, κύριε Υπουργέ, και τελικά έχει δίκιο ο κ. Φάμελλος. Αυτή η ανακοίνωση των χιλίων επτακοσίων πενήντα ήταν πριν λίγες ημέρες, στις 5 Ιουνίου του 2020, Ημέρα Περιβάλλοντος, όπου παρουσιάσατε το σχέδιο νόμου «Μετάβαση στην κινητικότητα χαμηλών εκπομπών, μέτρα προώθησης και εφαρμογής της ηλεκτροκίνησης». Γιατί το αποκρύπτετε; Να πείτε ότι «Είναι λίγοι οι δικαιούχοι. Δεν μπορούμε παραπάνω. Δεν αφορά την πλειοψηφία του κόσμου». Να το πείτε ξεκάθαρα. Θα ήταν προς τιμήν σας. Στις 5 Ιουνίου ήταν οι σχετικές ανακοινώσεις».

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΔΩΡΕΑΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Τέλος, ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στην τροπολογία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την παροχή δωρεάν ρεύματος. Ε»άν πραγματικά -και δεν είναι κατ’ επίφαση, που δυστυχώς είναι κατ’ επίφαση η πολιτική με κοινωνικό πρόσημο- θέλετε, διακυβεύετε, πρεσβεύετε –υποτίθεται- πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο, πρέπει αυτή την τροπολογία να την κάνετε δεκτή» σημείωσε και πρόσθεσε: «Τι λέει η τροπολογία; Ότι νοικοκυριά τα οποία επλήγησαν πραγματικά, αποδεδειγμένα, από την πανδημία, να βοηθηθούν. Με απλά λόγια, να επανασυνδεθεί το ρεύμα, να γίνει μια ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών. Αυτό αφορά και επιχειρηματίες, αφορά και ιδιωτικούς υπαλλήλους, αλλά και αγρότες. Νομίζω ότι πρέπει να τοποθετηθείτε στη συγκεκριμένη τροπολογία. Τουλάχιστον, εάν την απορρίψετε, να την απορρίψετε με ένα συγκεκριμένο αιτιολογικό. Ότι σας την απορρίπτω, δεν την κάνω δεκτή, διότι δεν υπάρχει το πλεόνασμα, δεν μπορώ να προχωρήσω σε τέτοιες πολιτικές. Περιμένουμε, κύριε Υπουργέ, την απάντησή σας και τη θέση σας για τη συγκεκριμένη τροπολογία, η οποία αποβλέπει στην ανακούφιση χιλιάδων νοικοκυριών στην αντιμετώπιση σοβαρότατων προβλημάτων διαβίωσης.»

Δείτε εδώ την τοποθέτηση του κ. Κόκκαλη: