Στον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό ο νέος Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας Νικόλαος Μπαλσής

Τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό επισκέφτηκε ο νέος Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, Αρχιπύραρχος, Νικόλαος Μπαλσής, παρουσία ενός αξιωματικού του επιτελείου, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβούλιου Βασίλη Πινακά και του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Βασίλη Καραλή.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην άριστη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μέσω της οποίας η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί με πόρους του ΕΣΠΑ τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Θεσσαλίας με 2.995.000 εκατ. ευρώ για την προμήθεια 15 πυροσβεστικών οχημάτων και εφτά βοηθητικών οχημάτων μεταφοράς προσωπικού. Παράλληλα η Περιφέρεια ενισχύει με 2,5 εκατ. ευρώ το Στρατό για την προμήθεια μηχανημάτων κυρίως γεωτεχνικών έργων, που θα φυλάσσονται σε στρατιωτικές Μονάδες της Θεσσαλίας και θα μπορούν να επέμβουν άμεσα, για την αντιμετώπιση και πρόληψη φυσικών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  Επιπλέον η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενισχύει με 2 εκατ. ευρώ τον εξοπλισμό της Πολιτικής της Προστασίας. Πρόκειται για νέα μηχανήματα, αυτοκίνητα, μετεωρολογικούς σταθμούς,  σταθμούς μέτρησης ρύπανσης και συστήματα επεξεργασίας νερού,  που  διευκολύνουν το έργο της Περιφέρειας  τόσο στην πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα όσο και  στον έλεγχο της  ατμόσφαιρας στις  πόλεις. Επιπλέον συζητήθηκε η ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας της ενεργειακής του κτιρίου που στεγάζει τις Διοικητικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Λάρισας.

Ακόμη ο κ. Αγοραστός σχετικά με την αντιπυρική περίοδο σημείωσε ότι έχουν συνεδριάσει και στις τέσσερις Περιφερειακής Ενότητες της Θεσσαλίας τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας   για τον καλύτερο μεταξύ τους συντονισμό. Ενώ έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι εθελοντικές οργανώσεις και είναι σε ετοιμότητα να συνδράμουν αν χρειαστεί στο έργο των φορέων Πολιτικής Προστασίας. Ιδιαίτερη αναφορά κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε στην απαγόρευση της καύσης των σιτοκαλαμιών  καθώς έχει παρατηρηθεί από τα προηγούμενα χρόνια ότι τις περισσότερες φορές αποτελούν την κύρια αιτία πρόκλησης πυρκαγιών και μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Ο νέος Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για τη 19/20 ΠΔ που αφορά θέματα Διοικητικών Προστίμων σε παραβάτες για τη μη τήρηση των μέτρων και μέσων πυροπροστασίας.

Κλείνοντας ο κ. Αγοραστός μετέφερε στον κ. Μπαλσή τις ευχαριστίες της Περιφέρειας στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος που επαγρυπνεί και παρεμβαίνει όποτε απαιτηθεί σε συνεργασία με όλα τα Σώματα Ασφαλείας και τις εθελοντικές οργανώσεις για την αντιμετώπιση δύσκολων και έκτακτων περιστατικών.