Ρωσία: Διαγνωστικό τεστ κορωνοϊού με αποτελέσματα σε 60 λεπτά

Οι επιβάτες που θα αναχωρούν από το αεροδρόμιο της Μόσχας Σερεμέτιεβο για το εξωτερικό ή θα φθάνουν από το εξωτερικό στην ρωσική πρωτεύουσα, θα μπορούν υποβάλλονται σ’ ένα γρήγορο διαγνωστικό τεστ κορωνοϊού, το αποτέλεσμα του οποίου θα είναι έτοιμο μέσα σε μία ώρα.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που γίνεται με πρωτοβουλία του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund -RDIF) και αποσκοπεί στο να διευκολύνει την ασφαλή τουριστική κίνηση στο κομβικό αυτό αεροδρόμιο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ο πρόεδρος του RDIF Κυρίλ Ντμίτριεφ, δήλωσε ότι το «διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας είναι το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο στο οποίο θα γίνεται ένα τόσο γρήγορο διαγνωστικό τεστ». Είπε επίσης «το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα με το γρήγορο διαγνωστικό τεστ κορονοϊού, το εφαρμόζουμε σ’ ένα αεροδρόμιο της Ιαπωνίας, στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας και σ ένα αεροδρόμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων»

Το γρήγορο διαγνωστικό τεστ κορονοϊού EMG (Evotec Mirai Genomics) θα μπορεί να γίνεται όπως ανακοίνωσε το RDIF από τις 27 Ιουλίου για τις εγχώριες και διεθνείς πτήσεις στον τερματικό D του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας και από σήμερα 20 Ιουλίου στον τερματικό Β του αεροδρομίου που είναι μόνο για εσωτερικές πτήσεις.

Δοκιμάζουν εμβόλιο σε ανθρώπους

Οι δοκιμές για την ανάπτυξη του εμβολίου του κορωνοϊού στην Ρωσία προχωρούν επιτυχώς και ενδέχεται να ολοκληρωθούν νωρίτερα από ό,τι σε άλλες χώρες, χάρη στους επιστήμονες και τις υπάρχουσες υποδομές. Την άποψη αυτή είχε εκφράσει ο πρόεδρος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, (Russian Direct Investment Fund -RDIF) Κυρίλ Ντμίτριεφ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN,το περασμένο Σάββατο.

Απαντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου, πού οφείλονται οι επιτυχίες της Ρωσίας στην κατεύθυνση αυτή, ο Ντμίτριεφ είπε: «Διαθέτουμε πολλές υποδομές για την ανάπτυξη του εμβολίου. Και πάλι θα έλεγα ότι θα είμαστε πρώτοι χάρη στους επιστήμονές μας και τις έρευνες τις οποίες έχουμε κάνει μέχρι σήμερα».
Η πρώτη δοκιμή του εμβολίου σε ανθρώπους, ένα τεστ διάρκειας ενός μήνα σε 38 ανθρώπους, τερματίσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ερευνητές συμπέραναν πως είναι ασφαλές για να χρησιμοποιηθεί και πως προκαλεί ανοσοαπόκριση, αν και η ισχύς αυτής της ανοσοαπόκρισης είναι μέχρι στιγμής ασαφής.

Μια μεγαλύτερη δοκιμή Φάσης 3 σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους αναμένεται να αρχίσει τον Αύγουστο, είχε δηλώσει Κιρίλ Ντμίτριεφ.

Πηγή: ΑΜΠΕ, TASS, Reuters