Άμεση και δίκαιη αποζημίωση των αγροτών του Ν. Καρδίτσας για τις ζημιές στις καλλιέργειές τους από χαλαζοπτώσεις

Άλλη μια καταιγίδα που συνοδεύτηκε με ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε την Κυριακή 5 Ιουλίου τα χωριά Πρόδρομος, Φύλλο, Παλαμάς, Λεύκη και Ορφανά της Καρδίτσας και προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε έκταση μεγαλύτερη των 5.000 στρεμμάτων που είναι καλλιεργημένα με βαμβάκι, καλαμπόκι, μηδική, μποστάνια κλπ.

Η ζημιά φτάνει το 100% σε αρκετές περιπτώσεις και οι οικονομικές συνέπειες είναι ανυπολόγιστες, δίνοντας μεγάλο πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών της περιοχής, ιδιαίτερα στο χωριό Φύλλο που πλήγηκε για 3η φορά φέτος από χαλάζι.

Οι αγρότες της περιοχής ζητάνε να ξεπεράσει η κυβέρνηση τα εμπόδια που βάζει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ και να υπάρξει άμεση και δίκαιη εκτίμηση στο 100% της ζημιάς και άμεσες αποζημιώσεις τώρα από το κράτος. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος υπουργός, τι ενέργειες θα κάνει για:

  • Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% των ζημιών.
  • Να εξασφαλίσει ο ΕΛΓΑ, την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση για να ασφαλίζεται και να αποζημιώνεται το 100% της παραγωγής και του κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις. Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για τους βιοπαλαιστές αγρότες.
  • Να γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού προσωπικού για έγκαιρες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
  • Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολο τους έργα υποδομής, για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική προστασία.
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.
  • Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Οι Βουλευτές

Λαμπρούλης Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω