Λύγκος ο πονοκέφαλος των αγροτών που καλλιεργούν βαμβάκι στον κάμπο

Ένας πονοκέφαλος για τους αγρότες κάθε χρόνο που καλλιεργούν βαμβάκια, είναι ο λύγκος (Lygus), ο οποίος προσβάλλει την ανάπτυξη του βαμβακιού. Ο λύγκος είναι ένα έντομο που τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει εκτεταμένα προβλήματα στην καλλιέργεια του βαμβακιού στην Ελλάδα. Πολλές φορές δεν λαμβάνεται υπόψη η σοβαρότητα της ζημιάς με αποτέλεσμα η προσβολή αυτή να οδηγεί σε μεγάλη μείωση της παραγωγής κατά την συγκομιδή.

Τα έντομα να εγκαταλείπουν τα σιταροχώραφα που ξεραίνονται και μετακινούνται στις βαμβακοφυτείες, με αποτέλεσμα να προσβάλλουν την ανάπτυξη του φυτού. Προσβάλλει την καλλιέργεια του βαμβακιού στο στάδιο της δημιουργίας των πρώτων χτενιών έως και τον σχηματισμό των καρυδιών. Η κρίσιμη περίοδος αρχίζει μετά τα μέσα Ιουνίου και φτάνει ως τα τέλη Ιουλίου. Όταν εντοπίζουν χτένια να βρίσκονται πεσμένα στο έδαφος και σε αριθμό που να δημιουργεί ανησυχία, θα πρέπει να αναζητήσουν την συμβουλή του γεωπόνου τους, ώστε να εκτιμηθεί αν χρειάζεται χρήση εντομοκτόνων. Η χρήση τους στο βαμβάκι πρέπει να εκτιμάται προσεκτικά και σε επίπεδο κάθε χωραφιού ξεχωριστά, καθώς οι ψεκασμοί είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε δευτερογενείς εξάρσεις τετράνυχου ή  άλλων εντομολογικών εχθρών.

Στα Φάρσαλα πολλοί αγρότες έχουν ήδη προχωρήσει στους απαραίτητους ψεκασμούς, μετά από την εμφάνισή του συγκεκριμένου εντόμου που απειλεί την παραγωγή της βαμβακοκαλλιέργειας.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία - Γ.Γ.