Κέλλας: «Γ.Ν. Λάρισας: Υπό κατάρρευση ή υπό αναβάθμιση;»

Με αφορμή την αυριανή σύσκεψη, που συγκαλεί η Ένωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ) για την υποτιθέμενη υποβάθμιση και απαξίωση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, θα ήθελα να διατυπώσω κάποιες σκέψεις μου:

Το ΓΝΛ αποτελεί το νοσοκομείο των Λαρισαίων και στηρίχτηκε διαχρονικά, παρά τα όσα κατά διαστήματα έχουν λεχθεί. Πόσο υποβαθμισμένο και απαξιωμένο μπορεί να είναι ένα νοσοκομείο, όταν:

1.  Μόλις πριν λίγους μήνες, η ηγεσία του Υπουργείου με νομοθετική ρύθμιση – και με δική μου πίεση – επανίδρυσε τη Γαστρεντερολογική Κλινική στο ΓΝΛ, η οποία ήδη λειτουργεί.

2. Εντάχθηκε στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Θεσσαλίας η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου, προϋπολογισμού δαπάνης 13.800.000 ευρώ.

3. Έχει εγκριθεί και επίκειται η ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου μετά και την έγκριση των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

4. Από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αγοραστό, έχουν εγκριθεί 20.000.000 ευρώ (το ΓΝΛ θα πάρει αναλογικά το ποσοστό του) για ανανέωση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και λοιπές ανάγκες των νοσοκομείων.

5. Μόλις τον Ιανουάριο ζήτησε και έλαβε 5 επικουρικούς γιατρούς και, στη συνέχεια, λόγω της πανδημίας, επιπλέον 4 και 55 άτομα νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

6. Μόλις τον Μάρτιο, δημιουργήθηκαν 12 κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικής χρήσης για τον κορονοϊό και 47 κλίνες απλής νοσηλείας.

7. Βρίσκεται σε τελική φάση (στάδιο συνεντεύξεων) η διαδικασία προσλήψεως μονίμου ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ.

8. Μόλις προχθές υπεγράφη από την ΥΠΕ η τοποθέτηση δύο ΤΕ χειριστών ακτινολογικού.

Με τέτοιες υποδομές και αποδεδειγμένα άριστο επίπεδο ετοιμότητας, μόνο για «υγειονομική δομή υπό κατάρρευση» δεν μπορούμε να συζητούμε.

Το ΓΝ Λάρισας, με άριστο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, αποτελεί πυλώνα και μάχιμη δομή του ΕΣΥ για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας στη Θεσσαλία.

Το ότι υπάρχουν προβλήματα είναι γνωστό. Μόνο που δεν είναι ούτε χθεσινά ούτε σημερινά και για τα οποία προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Όμως, άλλο αυτό κι άλλο το γεγονός ότι η καθυστέρηση στον ορισμό διοικητή είναι εκ του πονηρού!

Και για του λόγου το αληθές, μέχρι τέλη Φεβρουαρίου είχε διοικητή, μετά την παραίτηση του οποίου ασκεί χρέη διοικητή, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, καταξιωμένος γιατρός και Διευθυντής της ΜΕΘ, κ. Απ. Κομνός, που, με τις αρμοδιότητες που έχει, σύμφωνα με τον νόμο, φροντίζει για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Στο πλευρό, βεβαίως, της διοίκησης είναι και η 5η Υγειονομική Περιφέρεια, για να δίνει λύσεις όπου και όποτε χρειάζεται.

Μετά απ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι είναι αυταπόδεικτη η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για ουσιαστική αναβάθμιση του ΓΝΛ.

Το ΓΝΛ, με το εξαίρετο προσωπικό και κυρίως την αγάπη των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού προς αυτό, δεν έχει τίποτα να φοβάται.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ «καλή επιτυχία» στον νέο Διοικητή, τον κ. Γρηγόριο Βλαχάκη, που αναλαμβάνει υπηρεσία από σήμερα, και να υποσχεθώ ότι θα είμαι αρωγός στο έργο του.