Μ. Χαρακόπουλος, “Ιστορική” διακομματική Πρόταση Νόμου-απάντηση στις καταδίκες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου!

Εύσημα από Ντόρα, Κατρούγκαλο, Παπανδρέου και Μπακαδήμα

“Παρόν” από ΚΚΕ, “Όχι” από Ελληνική Λύση

Στην κατάθεση διακομματικής Πρότασης Νόμου -σπάνια για τα κοινοβουλευτικά ήθη- για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στη νομολογία του, κατέληξε η Επιτροπή Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), σε μια συνεδρίαση την οποία ο πρόεδρός της, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος χαρακτήρισε «ιστορική»!

«Νομίζω ότι η υιοθέτηση των προτάσεων του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) θα συμβάλει καταλυτικά στην αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα, αναδεικνύοντας αυτό που είναι, ένα κράτος δικαίου που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα». Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος στη συνεδρίαση της Επιτροπής, την οποία ενημέρωσε ο Πρόεδρος του ΝΣΚ κ. Ιωάννης Χαλκιάς, σχετικά με την πρόταση νόμου για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ και την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στη νομολογία του.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι «στη συνεδρίαση της 11ης Μαρτίου, είχαμε τη τιμή να ακούσουμε τον Πρόεδρο του ΝΣΚ, τον κ. Χαλκιά, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτημά μας, για το δέον γενέσθαι, ώστε η Ελλάδα να πάψει να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των χωρών με καταδίκες και εκκρεμότητες στο δικαστήριο, δεσμεύτηκε ενώπιον μας, να καταθέσει ένα σχέδιο νομοθετικών ρυθμίσεων, που θα επιφέρει αλλαγή αυτών των αρνητικών δεδομένων. Ο κ. Χαλκιάς, λοιπόν, απόλυτα συνεπής προς την υπόσχεσή του θα μας παρουσιάσει την πρότασή του. Στο σχέδιο αυτό προτείνονται μια σειρά από νομοθετικές προσαρμογές της εθνικής νομοθεσίας, ως προς τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ, που θα μειώσουν δραστικά τις προσφυγές κατά της Ελλάδας και εν γένει, τις υποθέσεις που μας αφορούν, αλλά και τα πρόστιμα τα οποία καλούμαστε ετησίως να καταβάλουμε.

Αναμφίβολα, σημαντικότερο όλων είναι η θέσπιση του λεγόμενου Εθνικού Ένδικου Μέσου, που αφορά τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές και στα Αστυνομικά Τμήματα, τη δυνατότητα των κρατουμένων να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες αυτές και να έχουν την κατάλληλη μεταχείριση. Είναι κάτι που η χώρα μας πρέπει να διορθώσει, παράλληλα βεβαίως με τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης που επιβαρύνονται με τον υπερπληθυσμό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και ελπίζουμε ότι θα λυθεί με την κατασκευή νέων σύγχρονων σωφρονιστικών καταστημάτων».

Την πρωτοβουλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου εξήρε η εισηγήτρια της ΝΔ κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σημείωσε με νόημα ότι «στα τριάντα χρόνια που έχω την τιμή να είμαι στη Βουλή των Ελλήνων, δεν θυμάμαι καμία άλλη πρόταση, η οποία να έχει διακομματική υποστήριξη ως πρόταση νόμου, να έρχεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και να αποδέχεται η κυβέρνηση την πρόταση νόμου. Θέλω πραγματικά να ελπίζω ότι η Επιτροπή μας θα είναι η πρώτη που θα δώσει αυτό το μήνυμα».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, που δέχθηκε από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργο Κατρούγκαλο «και δημόσια τα εύσημα για δύο λόγους, για την αναζωογόνηση των δραστηριοτήτων της Επιτροπής αυτής και δεύτερον γι αυτή την πρωτοβουλία που πράγματι μπορεί να αποκτήσει σημαντικά χαρακτηριστικά», σημείωσε ότι «ευχής έργο θα ήταν η πρόταση νόμου να συνυπογραφεί από όλα τα μέλη της Επιτροπής μας. Όπως ξέρετε, δυνατότητα νομοθετικής επεξεργασίας έχουν οι Διαρκείς Επιτροπές. Εμείς εδώ είμαστε μια ειδική Επιτροπή, ωστόσο η συνυπογραφή, αν όχι όλων, των περισσοτέρων βουλευτών από τη Συμπολίτευση και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, εκ των πραγμάτων είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι επιτέλους η Ελλάδα εναρμονίζεται πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εύχομαι από τη συζήτηση να διαφανεί αυτή η διάσταση της συνεννόησης, που αν υπάρξει θα αποτελέσει μια ευχάριστη εξαίρεση στη συνήθη κοινοβουλευτική πρακτική».

Για την πρόταση, που ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε «πρωτότυπη, αλλά και καινοτόμα με την έννοια, ότι δεν έχει ξαναγίνει, δυστυχώς», ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «ίσως για κάποιους να θεωρείται λίγο ανορθόδοξη η διαδικασία της συνεδρίασης της Επιτροπής μας που ακολουθήθηκε, αλλά, όπως είπατε, σχεδόν όλοι όσοι λάβατε το λόγο, επί πολλά χρόνια ελάχιστα ή σχεδόν τίποτα δεν έγινε και η χώρα εκτίθεται με καταδίκες και με εκκρεμείς υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Υπό αυτή την έννοια, το γεγονός ότι αυτή η συνεδρίαση ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα, καταθέτοντας μία συγκεκριμένη πρόταση, νομίζω ότι είναι πολύ θετικό.

Με επαινετικά λόγια μίλησε επίσης η εισηγήτρια του Μέρα25 κ. Φωτεινή Μπακαδήμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό να εναρμονιστεί επιτέλους η χώρα μας με την ευρωπαϊκή νομολογία και τις ευρωπαϊκές αρχές. Είναι ακόμη σημαντικότερο εάν στο τέλος της ημέρας καταλήξουμε να συνυπογράψουμε ομόφωνα ή κατά το δυνατόν ομόφωνα τη συγκεκριμένη πρόταση».

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ κ. Λιάνα Κανέλλη αν και δήλωσε «παρόν» έκανε λόγο για «εντυπωσιακή δουλειά που έγινε και στον χρόνο τον οποίο έγινε», ενώ αρνητική δήλωσε μόνο η εισηγήτρια της Ελληνικής Λύσης κ. Μαρία Αθανασίου.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση είπε ότι «αυτό που κάνουμε σήμερα είναι κάτι καινοτόμο. Δεν έχει ξαναγίνει. Μακάρι να γίνει δεκτό», ενώ προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί «ως πρόταση νόμου, την οποία συνυπογράφουν βουλευτές από διαφορετικά κόμματα».

Στη φωτ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννη Χαλκιά και την πάρεδρο Βασιλεία Πελέκου.