Θεοδωρικάκος από Κιλελέρ: Έργα πνοής στην Θεσσαλία και σε ολόκληρη τη χώρα

Να αξιοποιήσουν οι Δήμαρχοι και η Περιφέρεια της Θεσσαλίας τη χρυσή ευκαιρία που δίνεται για έργα πνοής στην περιοχή μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» κάλεσε τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την παρουσίαση του προγράμματος στο Κιλελέρ, που οργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης να αξιολογήσουν τις ανάγκες τους και να υποβάλλουν αιτήματα για χρηματοδοτήσεις μέσω του «Αντώνης Τρίτσης» και υπενθύμισε ότι «αυτό το πρόγραμμα μπορεί να επιταχύνει την εκτέλεση έργων που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Τα 2,5 δισ. ευρώ είναι εξασφαλισμένα και μπορούν να πέσουν αμέσως στην αγορά. Είναι εδώ. Και εξαρτάται από τη δική μας ταχύτητα και το δικό μας καλό συντονισμό να πέσουν στην αγορά».

Στην Θεσσαλία 60 έργα των οποίων η χρηματοδότηση δεν ήταν επαρκής και είχαν ενταχθεί στο «ΦιλόΔημος Ι» με προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ, εντάσσονται όλα στο νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» (επισυνάπτεται πίνακας).

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέλυσε τις δυνατότητες που δίνει το πρόγραμμα και υπηρεσιακοί παράγοντες εξειδίκευσαν τους 11 άξονες των έργων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ο 11ος άξονας, ύψους 100 εκατ. ευρώ, αφορά στη χρηματοδότηση μελετών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι Δήμοι. Επίσης, για διευκόλυνση των Δήμων που δεν έχουν επάρκεια τεχνικών υπηρεσιών έχει δημιουργηθεί από την ΕΕΤΑΑ Μητρώο Μηχανικών, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν για τη σύνταξη των μελετών. Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος η έγκριση των έργων δεν θα έχει χρονική επετηρίδα, αλλά θα σχετίζεται με την αναγκαιότητά τους και το κατά πόσο συνδέονται με το κεντρικό αναπτυξιακό σχέδιο και τούτο, διότι στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι να γίνουν έργα και στην τελευταία γωνιά της Ελλάδας. Άλλωστε η έγκριση των μελετών θα γίνεται από ειδική επιτροπή στην οποία για πρώτη φορά μετέχει η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ.

Ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο συμβολισμό των αγώνων και της ενότητας που εκπέμπει το Κιλελέρ, όπου έγινε η σύσκεψη, τονίζοντας:

«Το Κιλελέρ είναι καταγεγραμμένο στην ελληνική ιστορία για τους αγώνες των αγροτών και τις θυσίες τους. Πρόκειται για ένα τόπο που θέλουμε να συμβολίσει και σήμερα την ενότητα των Ελλήνων, τις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, έναν τόπο ανάπτυξης και προοπτικής που βρίσκεται στο κέντρο του Θεσσαλικού κάμπου που χτυπά η καρδιά ολόκληρης της Ελλάδας».

Με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού στην επέτειο της νίκης της ΝΔ ότι «μόνο ενωμένοι μπορούμε», τόνισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν μιλά για ενότητα το λέει και το εννοεί. Και για το υπουργείο Εσωτερικών η ενότητα αποτέλεσε μέχρι σήμερα τη βασική του στρατηγική, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού όσο και με τη γενικότερη αντιμετώπιση των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και τη στήριξή τους από την πρώτη στιγμή, με την αποκατάσταση της κυβερνησιμότητας και των συνεπειών της απλής αναλογικής έως και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι με κοινή στρατηγική για να τα καταφέρουμε. Χρειαζόμαστε τον πατριωτισμό και τους Έλληνες σε όλη τη γη για να συμβάλλουν στον κοινό αγώνα», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών. 

Σε δηλώσεις που έκανε φθάνοντας στο Κιλελέρ, ο υπουργός Εσωτερικών είπε:

«Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι σήμερα την Θεσσαλία, έναν ιστορικό τόπο το Κιλελέρ. Εδώ που στις αρχές του προηγούμενου αιώνα υπήρξε η μεγάλη αγροτική εξέγερση. Από τότε αγαπητέ Δήμαρχε έχουν περάσει 114 χρόνια.

Σήμερα βρισκόμαστε σε τελείως διαφορετικές συνθήκες.

Οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ και βρισκόμαστε εδώ για έναν πολύ ουσιαστικό λόγο. Να ενημερώσουμε το σύνολο των δημάρχων της περιφέρειας της Θεσσαλίας, μαζί με τον Περιφερειάρχη της Θεσσαλίας, μαζί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης δήμων Ελλάδας και τον Δήμαρχο Τρικάλων.

Όλοι μαζί για ένα πολύ δημιουργικό πρόγραμμα έργων, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο καθιερώνει και προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση σε ολόκληρη τη χώρα.

Είμαστε σε απόλυτο συντονισμό με όλους τους δημάρχους σε όλη την Ελλάδα και με όλους τους περιφερειάρχες. Είναι η πρώτη φορά που σε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα έργων θα μετέχει η ίδια η Αυτοδιοίκηση. Οι ίδιοι οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες θα συνδράμουν την απόφαση για το ποια έργα θα ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα.

Εμείς έχουμε ήδη αποφασίσει την ένταξη σε αυτό το πρόγραμμα 60 έργων από ολόκληρη την περιφέρεια της Θεσσαλίας, τα οποία βρίσκονταν στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος Ι», που δυστυχώς δεν είχε διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Διασφαλίσαμε αυτήν τη χρηματοδότηση μαζί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και έτσι, τα πρώτα 60 έργα προϋπολογισμού 135 εκατ. ευρώ προχωρούν και σύντομα θα γίνουν πραγματικότητα σε ολόκληρη την Θεσσαλία.

Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι με τη στενή συνεργασία μας με όλους τους Δήμους και με όλες τις Περιφέρειες, αυτό το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με μεγάλη ταχύτητα και θα δουν αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα ζωής, πραγματικά, όλοι οι πολίτες της Θεσσαλίας, διότι είναι έργα πνοής που αφορούν στη βελτίωση των δικτύων ύδρευσης, μεγάλα περιβαλλοντικά έργα, έργα που θα στηρίξουν όλες τις κοινωνικές ομάδες, έργα αγροτικής οδοποιίας που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω αγροτική ανάπτυξη και την ασφάλεια των μετακινήσεων των κατοίκων της περιοχής, των αγροτών μας και των επαγγελματιών συνολικά, έργα που θα κάνουν πράξη ακόμα περισσότερο τους ψηφιακούς δήμους. Εδώ έχουμε πρωταγωνιστές, όπως τον Δήμο Τρικάλων κι είμαι βέβαιος ότι όλοι οι δήμοι θα συνδράμουν σε αυτό.

Θέλω να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν όλοι. Δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε ένας δήμος που θα μείνει απ’ έξω.

Θέλω, επίσης, να ξεκαθαρίσω ότι δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η πολιτική ταυτότητα των δημάρχων και των στελεχών της Αυτοδιοίκησης.

Οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι, για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για το υπουργείο Εσωτερικών, η Αυτοδιοίκηση είναι μία και ενιαία. Είμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Δήμαρχος Κιλελέρ: Σωσίβια λέμβος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας η Αυτοδιοίκηση

Προσφωνώντας τον υπουργό Εσωτερικών ο Δήμαρχος Κελελέρ, κ. Θανάσης Νασιακόπουλος , τόνισε ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αποτέλεσαν τη σωσίβια λέμβο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας την τελευταία δεκαετία, και εξήρε την πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών που ως στόχο έχει να αναδείξει την Αυτοδιοίκηση στην πράξη ως πυλώνα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα θεσμικά εργαλεία στην εφαρμογή του «Αντώνης Τρίτσης» και εξέφρασε την ελπίδα να ξεπερασθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια του παρελθόντος.

Κώστας Αγοραστός: Το «Αντώνης Τρίτσης» πρόγραμμα ουσίας στο οποίο θα κριθεί και η Αυτοδιοίκηση- Αγγίζει όλες τις κοινωνικό-οικονομικές πτυχές

Με εγκωμιαστικά λόγια για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μίλησε, σήμερα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός.
Απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση, η οποία θα έχει καταλυτικό ρόλο για την επιτυχία του.

Σύμφωνα με τον κ Αγοραστό, είναι ένα πρόγραμμα ουσίας, από το οποίο θα κριθεί κι η Αυτοδιοίκηση, δηλαδή από το πόσο γρήγορα, πόσο αποτελεσματικά, πόσο συνεργατικά, θα αντιδράσει για να το αξιοποιήσει.

«Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δίνει δουλειές, το οποίο δημιουργεί ένα θετικό περιβάλλον, αλλά και δημιουργεί κι ένα καλύτερο περιβάλλον, ένα καλύτερο αύριο, μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους. Ένα πρόγραμμα το οποίο αγγίζει όλες τις κοινωνικο-οικονομικές πτυχές της χώρας, ένα πρόγραμμα στο οποίο ο καθένας μπορεί να δει τα όνειρά του να πραγματοποιούνται, ένα πρόγραμμα στο οποίο ο καθένας μπορεί να δει τις επιθυμίες του να γίνονται πράξεις, αλλά χρειάζεται να αλλάξουμε όλοι νοοτροπία, χρειάζεται να πάμε σε μία λιτή διαχείριση, να αποβάλλουμε τα βαρίδια στη διαδικασία λειτουργίας για να φτάσουμε στο έργο», επισήμανε, χαρακτηριστικά, στην ομιλία του.

Κατά τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας «η αγορά εργασίας είναι το στοίχημα και η ποιότητα ζωής και η ανάπλαση των πόλεων μας και της περιφέρειας». Γι’ αυτό και χρειάζεται ταχύτητα, ρυθμός, αυτοματοποίηση και απλοποίηση των διαδικασιών, χωρίς να χάνει η ποιότητα των έργων, χωρίς να χάνονται θέσεις εργασίας και χωρίς να μειώνεται η αξία του προγράμματος, όπως είπε.

Καταλήγοντας ο κ. Αγοραστός τόνισε πως: «Το πρόγραμμα είναι μεγάλο. Είναι στο χέρι όλων μας να το κάνουμε ακόμη μεγαλύτερο και να το επικοινωνήσουμε σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε όλες τις περιφέρειες, σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα ήρθε στην κατάλληλη στιγμή, ήρθε την ώρα που χρειάζεται η χώρα μας τέτοια προγράμματα για να δημιουργήσει μία καλύτερη συνθήκη ζωής και εισόδημα για τους συνανθρώπους μας».


Παπαστεργίου: Ξεκινάμε έναν κοινό αγώνα να φέρουμε ανάπτυξη  παντού- Πολλά τα χρήματα, μεγάλη η πρόκληση, απαιτείται συνεργασία και δουλειά

 

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος σημείωσε πως «ένας νέος αγώνας ξεκινάει εδώ, σήμερα, από το Κιλελέρ. Ένας κοινός αγώνας του υπουργείου, της περιφέρειας και των δήμων, για να φέρουμε την ανάπτυξη και να γυρίσουμε πίσω σε κανονικούς ρυθμούς και να φέρουμε πίσω αυτά τα οποία μας λείπουν».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία πραγματικά διαφοροποιούν το έργο «Αντώνης Τρίτσης» και πρέπει θα πρέπει να δοθεί έμφαση σ’ αυτά. Το πρώτο είναι η τεχνική βοήθεια στους μικρούς δήμους. «Η Θεσσαλία των μικρών δήμων πέραν της πρωτεύουσας, έχει τεράστια ανάγκη από αυτή την τεχνική βοήθεια και μαζί με την ΕΕΤΑΑ τους ανθρώπους της οποίας καλωσορίζω στο Κιλελέρ, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε να βγουν γρήγορα οι μελέτες και αμέσως μετά να κάνουμε και την επίβλεψη των έργων», υποστήριξε.

Ακόμη, ανέφερε πως το «Τρίτσης» έχει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. «Το γεγονός ότι για πρώτη φορά στεκόμαστε ίσως σε πράγματα που φαινόντουσαν ως ψιλά γράμματα στο παρελθόν. Η αντισεισμική θωράκιση, η ενεργειακή αναβάθμιση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυτό δείχνει πόσο καλοφτιαγμένο και πόσο προσεγμένο είναι το πρόγραμμα αυτό».

Καταλήγοντας ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε πως είναι πολλά τα χρήματα του προγράμματος «Τρίτσης», αλλά και μεγάλη η πρόκληση. Συνεπώς, επισήμανε πως «μόνο μαζί με συνεργασία και καθημερινή δουλειά πάνω στις πραγματικές ανάγκες θα τα καταφέρουμε».

 

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη, κ. Κ. Αγοραστό, τον Δήμαρχο Λάρισας, κ. Απ. Καλογιάννη, τον Δήμαρχο Φαρσάλων, Ιορδάνη Εσκιόγλου, τον Δήμαρχο Τυρνάβου, κ. Γιάννη Κόκουρα και τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας, κ. Χρ. Καπετάνο.

 

Συνημμένα αρχεία: