Ο Τ. Τσιαπλές για τη σύνταξη προϋπολογισμών των περιφερειών

Στην τοποθέτησή του ο Τάσος Τσιαπλές, εκλεγμένος με την Λαϊκή Συσπείρωση, στο Δ.Σ της ΕΝΠΕ σχετικά με την διυπουργική απόφαση για την σύνταξη των προϋπολογισμών των περιφερειών για το 2021 επισήμανε τα εξής:

«Η αναμενόμενη απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ για την κατάρτιση και υποβολή των προϋπολογισμών από τις Περιφέρειες για το 2021, κινείται στην ίδια αντιλαική γραμμή πλεύσης όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, είτε κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε η Ν.Δ, είτε το ΠΑΣΟΚ.

Και τούτη η κυβέρνηση επιβάλει στους ΟΤΑ να καταρτίζουν τους προϋπολογισμούς τουλάχιστον ισοσκελισμένους ή και πλεονασματικούς, με βάση τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ε.Ε, τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό, τα ασφυκτικά πλαίσια του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, του ΜΠΔΣ 2019-2022, που προβλέπει το μεταμνημονιακό μνημόνιο και τα ματωμένα πλεονάσματα που στοχεύει κι αυτή η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, για την μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης και την στήριξη καπιταλιστικών επενδύσεων.

Για παράδειγμα αναφέρει ότι σχετικά με τους ΚΑΠ, οι πιστώσεις που θα αναγράφονται στους προϋπολογισμούς των περιφερειών, θα είναι:

–      Για τα λειτουργικά έξοδα, ίση με το ποσό της πρώτης τακτικής κατανομής του 2020

–      Για την μισθοδοσία του μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ, ίση με το ποσό της πρώτης κατανομής του 2020 και αφορά τους μήνες Φ-Μ-Α που δόθηκε στις περιφέρειες, πολλαπλασιαζόμενη επι 4.

–      Για την μεταφορά των μαθητών το ποσό των 173 εκ. ευρώ για όλες τις περιφέρειες

–      Για την δακοκτονία ίση με του 2020.

–      Για τις επενδυτικές δαπάνες και δαπάνες βελτίωσης τους οδικού δικτύου ίση με το ποσό που δόθηκε το 2019, το ίδιο και για τις δαπάνες για το ΟΣΔΕ.

–      Σε ότι αφορά το ποσό του ΠΔΕ για επενδύσεις-έργα, θα εκτιμηθεί αργότερα από την κυβέρνηση.

Η κατάρτιση των προϋπολογισμών με βάση αυτά τα δεδομένα, υπηρετεί την αντιδραστική διοικητική μεταρρύθμιση »Κλεισθένης 1» που συμπληρώθηκε με τον νόμο 4623/2019, με την ουσία της οποίας συμφωνείτε και υλοποιείτε όλες οι άλλες παρατάξεις, πλην της Λαικής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ.

Με βάση τις κυβερνητικές εντολές, οι προϋπολογισμοί των περιφερειών θα είναι για ακόμα μια χρονιά, εναρμονισμένοι με την πολύπλευρη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης, των μικρών αγροτών και επαγγελματιών, ενώ το κύριο μέρος των διαθέσιμων πόρων, πέρα από τα λειτουργικά έξοδα που κι’ αυτά είναι κάτω από τις ανάγκες, κυρίως σε υποδομές και έργα με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες και προτεραιότητες του κεφαλαίου και στην άμεση χρηματοδότηση επιχειρήσεων.

Εκεί κατευθύνετε κυρίως τα κονδύλια από το ΠΔΕ, που σημειωτέον το μεγαλύτερο μέρος του περνά μέσα από το ΠΤΑ, χωρίς να έχει γνώση-γνώμη το Περιφερειακό Συμβούλιο, το ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα που διαχειρίζεστε.

Μέσα απ’ αυτά τα κονδύλια διαμορφώνετε επίσης ένα εργατικό δυναμικό πιο ευέλικτο, με χαμηλούς μισθούς και ελάχιστα δικαιώματα, για την εξυπηρέτηση των εναλασσόμενων αναγκών της καπιταλιστικής οικονομίας, σε ένα συνεχές πέρασμα από την ανεργία, στα προγράμματα κατάρτισης, στη ευκαιριακή εργασία (8μηνα, 12μηνα, κ.α προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ) και αντίστροφα.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΝΠΕ, όπως και όλες οι διοικήσεις των περιφερειών, δεν διεκδικείτε στην πράξη ουσιαστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης από τους ΚΑΠ αφού ζητάτε να είναι όσο και το 2018, την απόδοση όλων των παρανόμως παρακρατηθέντων κονδυλίων από προηγούμενους κρατικούς προϋπολογισμούς, με αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, με το σταμάτημα της πληρωμής του 2% του ΑΕΠ από τις αστικές κυβερνήσεις στο ΝΑΤΟ για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά αποδέχεστε, όπως και όσοι ψήφιζαν λευκό, τις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης και ας γκρινιάζετε –δήθεν- γιατί –όπως λέτε – ούτε έργα, ούτε υπηρεσίες, ούτε τα λειτουργικά έξοδα δεν θα καλύπτονται κανονικά.

Τα έσοδα των προϋπολογισμών των περιφερειών που προβλέπεται να εισπραχτούν το 2021, προέρχονται κι αυτά από την κλεμμένη υπεραξία των εργαζομένων και των υπέρογκων φόρων που πλήρωσε η λαϊκή πλειοψηφία, τροφοδοτώντας τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και αυτόν της Ε.Ε, αντί να προέρχονται από την γενναία αύξηση της φορολογίας των κερδών και της ακίνητης περιουσίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Το μεγάλο κεφάλαιο που απολαμβάνει από την κυβέρνηση φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις, θα είναι ο κύριος ωφελημένος και από τα κονδύλια και των νέων προϋπολογισμών των περιφερειών, όπως και του κρατικού, αφού εκεί θα καταλήξουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, τα περισσότερα που προορίζονται για επενδύσεις – έργα με κριτήρια που συμφέρουν το κεφάλαιο.

Αντίθετα τα έργα και οι υποδομές για τις λαικές ανάγκες, χωρίς να χρυσοπληρώνονται, δεν είναι στις προτεραιότητές σας. Δίνετε χρήματα για έργα που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα (π.χ σχέδια αστικής ανάπλασης), αλλά τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που αποδεδειγμένα είναι ανοχύρωτες πολλές περιοχές και πλημμυρίζουν, με σοβαρές καταστροφές, γίνονται με το σταγονόμετρο. Το ίδιο ισχύει για την αντιπυρική και την αντισεισμική προστασία, που τα περισσότερα δημόσια κτίρια (σχολεία, δομές δημόσιας υγείας) και πολλά περισσότερα ιδιωτικά δεν έχουν καν ελεγχθεί. Για την προστασία από την ρύπανση του αέρα και των νερών, για έργα άρδευσης, υποδομές για την δημόσια υγεία-πρόνοια, πολιτισμού και αθλητισμού με βάση τις ελλείψεις, για τις μεγάλες ελλείψεις σε φοιτητικές εστίες, σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, είναι διαχρονικά ενάντια σ’ αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, Ε.Ε, περιφερειών, όπως εκφράζονται και μέσα από τους προϋπολογισμούς και καλεί τους εργαζόμενους, τους μικρούς αγρότες και επαγγελματίες, να οργανωθούν και να παλέψουν για να πάψουν να πληρώνουν για τα κέρδη των λίγων, να πληρώσει επιτέλους το κεφάλαιο, για ανάκτηση των απωλειών, για ζωή με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες. Μαζί με το λαό, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:

·                Την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων, με επιστροφή των απωλειών που είχαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

·                Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για τις Περιφέρειες και τους Δήμους και των οφειλόμενων σ’ αυτούς. Πρόσθετα μέτρα στήριξης για τα νησιά και τις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.

·                Να καταργηθεί το νομικό πλαίσιο που καθιστά Περιφέρειες και Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, κάθε τοπική & κάθε έμμεση φορολογία. Καμία κατάσχεση λαικών σπιτιών, εργαλείων δουλειάς, για χρέη σε ΟΤΑ, Δημόσιο, Τράπεζες.

·                Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης, Κλεισθένης Ι, ν. 4623/19, μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι). Κατάργηση του οικονομικού παρατηρητηρίου.

·                Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρη στελέχωση όλων των υπηρεσιών των Περιφερειών, με προσλήψεις προσωπικού, πλήρους και σταθερούς εργασίας.

·                Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων σε ιδιώτες, των ΜΚΟ και των ΚΟΙΝΣΕΠ σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Περιφέρειας και Δήμων.

·                Σχεδιασμό και υλοποίηση με γενναία κρατική χρηματοδότηση, σε Κεντρικό, Περιφερειακό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές, από καιρικά φαινόμενα, από ρύπανση των νερών και του αέρα.

·                ΠΔΕ και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, για την σχολική στέγη, χωρίς επιβάρυνση του λαού, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες. Έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, άρδευσης, ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων.

·                Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και Δήμους, που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί αυτό σημαίνει μεταφορά του κόστους στις τσέπες του λαού. Αγωνιζόμαστε για σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας και παιδείας, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση».