Πολυοδηγός χρηματοδοτήσεων, ρευστότητας λόγω του Covid-19 – Τι προγράμματα τρέχουν – προϋποθέσεις ένταξης

Γράφει ο Eumilos

Περιεχόμενα

1. Επιδότηση τόκων υφισταμένων δανείων

2. Επιστρεπτέα Προκαταβολή Ι

3. Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ

4. Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ ( αναμένεται τον Αύγουστο..)

5. ΤΕΠΙΧ Ι

6. ΤΕΠΙΧ ΙΙ

7. Ταμείο Εγγυοδοσίας επιχειρήσεων Covid19

8. Το Μικροπιστώσεων, (Ν. 4701/20).  

9. Αναστολή δόσεων τραπεζικών δανείων.

10. Μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος.

    Για να αντιμετωπιστεί η  έλλειψη ρευστότητας που παρατηρήθηκε και  οφείλεται τόσο στην κατακόρυφη πτώση του τζίρου σε σειρά επιχειρήσεων κλπ, όσο και στην αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων  από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων  λόγω των συνεπειών του covid-19, θεσπίστηκαν για ανάσα ρευστότητας σε επιχειρήσεις, από την πολιτεία διαχρονικά τα παρακάτω προϊόντα, από τα οποία άλλα έχουν λήξει και άλλα συνεχίζουν να ανανεώνονται, επειδή προστίθενται νέοι μήνες αναφοράς:

1. Επιδότηση τόκων υφισταμένων δανείων

Η  « επιδοτούμενη  δράση » ( επιδότηση των τόκων),  αφορά στην ενίσχυση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων και των Ελεύθερων Επαγγελματιών, με επιδότηση των τόκων, των υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων, για περίοδο τριών (3) μηνών (Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου)

 Προϋποθέσεις

1. Να δραστηριοποιούνται στις 19/3/2020 στους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που αναφέρονται στο Παράρτημα V της προκήρυξης (Δείτε παρακάτω τους επιλέξιμους ΚΑΔ)
2. Να περιλαμβάνονται στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), όπως ορίζονται στο Παράρτημα I του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 651/2014 της Επιτροπής της 17ηςΙουνίου 2014, σχετικά με τον ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων
3. Να μην συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του ν. 4488/2017 (Α’137)
4. Να μην αποτελούν προβληματικές επιχειρήσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV της παρούσας πρόσκλησης στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Διευκρινίζεται ότι η χρηματοδότηση μπορεί να χορηγείται σε επιχειρήσεις που δεν είναι προβληματικές και/ή επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019, αλλά οι οποίες αντιμετώπισαν προβλήματα ή κατέστησαν προβληματικές στη συνέχεια συνεπεία της έξαρσης της νόσου COVID-19.
5. Εφόσον δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και την εμπορία γεωργικών προϊόντων, να δεσμευτούν για τη μη μετακύλιση της λαμβανόμενης ενίσχυσης εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς και για την υποχρέωση ότι η εν λόγω ενίσχυση δεν μπορεί να καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζονται από τους πρωτογενείς παραγωγούς ή που διατίθενται στην αγορά από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.
6. Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.
7. Να δεσμευτούν ότι θα απασχολούν την 31.12.2020 τουλάχιστον ίδιο αριθμό εργαζομένων με τον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσαν την 19.03.2020.

Οι αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις προς τις τράπεζες υποβάλλονται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και πιο συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr/misΗ διαδικασία γίνεται αμιγώς ηλεκτρονικά, με τη συμπλήρωση και την επισύναψη τεσσάρων υπεύθυνων δηλώσεων, οι οποίες βρίσκονται, προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, τυποποιημένες και διαθέσιμες σε επεξεργάσιμη μορφή στην προαναφερθείσα ηλεκτρονική διεύθυνση, ενώ επισημαίνεται ότι δεν θα απαιτηθούν κατά την υποβολή και την αξιολόγηση άλλα δικαιολογητικά συμμετοχής.

Τρία κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη:

*αριθμός απασχολούμενων·

*ετήσιος κύκλος εργασιών·

*σύνολο ετήσιου ισολογισμού

   Τέλος, γίνεται έλεγχος αν έχουν επιβληθεί πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια όργανα  ελέγχου του ΣΕΠΕ. (Επιθεώρηση  Εργασίας), καθώς επίσης το πρόγραμμα δεν καλύπτει  και τόκους υπερημερίας.

Δεσμεύσεις

 *Ο λήπτης της ενίσχυσης οφείλει να απασχολεί στις 31.12.2020 τουλάχιστον ίδιο αριθμό εργαζομένων με τον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε στις 19.03.2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

*Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω του Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

*Οι λήπτες που δεν διατήρησαν την απασχόληση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφ. 6, υποχρεούνται σε ολική επιστροφή της επιχορήγησης εκτός εάν προβούν στην εκ των υστέρων τήρηση αυτής για τις 31/01/2021.

*Οι Επιχειρήσεις, για να υποβάλουν αίτηση πρέπει : Να δραστηριοποιούνται στις 19/3/2020 , τουλάχιστον σε έναν από τους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που αναφέρονται στο «Παράρτημα V – Πίνακας Επιλέξιμων ΚΑΔ » , της «Πρόσκλησης»

Προθεσμία. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων έχει καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου 2020 και ώρα 17:00. Για περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν καθημερινά (09:00 – 17:00) και στον τηλεφωνικό αριθμό 1520.

 2. Επιστρεπτέα προκαταβολή Ι. 

Πρόκειται για προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής. Δεν έχει καμία σχέση με την προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα προκύψει με την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

  Δικαιούχοι: Είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες απασχολούν από 1 έως πεντακόσιους (500) εργαζόμενους, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά (*) λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη λήψη ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής στην πλατφόρμα του προηγούμενου άρθρου.

   Για την υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αποτελεί προϋπόθεση η υπαγωγή της επιχείρησης σε κάποιον από τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που περιλαμβάνονται στις εκάστοτε εκδιδόμενες υπουργικές αποφάσεις για την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και τη χορήγηση κάθε είδους ενισχύσεων προς πληττόμενες επιχειρήσεις λόγω του κορωνοϊού COVID-19.

Tips. Υπέβαλλαν 20.000; δόθηκε το ποσό των 600 εκ, ευρω.(Πρόκειται δηλαδή για δάνειο της εφορίας).

3. Επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ. 

Δικαιούχοι λήπτες της ενίσχυσης είναι:
α) ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανόμενων των ατομικών, ανεξαρτήτως κλάδου, οι οποίες απασχολούσαν έναν (1) έως πεντακόσιους (500) εργαζόμενους, κατά την 31η Μαρτίου 2020 ή
β) ιδιωτικές επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), ανεξαρτήτως κλάδου, οι οποίες δεν απασχολούσαν εργαζόμενους κατά την 31η Μαρτίου 2020. Βλ. ανάλυση στον Κόμβο Επιστρεπτέα Προκαταβολή(2) – Αίτηση Χορήγησης » – Ανάλυση όλων των βημάτων, του    Κωνσταντίνου  Νιφορόπουλου.

 *To ελάχιστο ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία είναι στην ουσία είναι ένα δάνειο από την Εφορία , θα κυμαίνεται από 2.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που δεν απασχολούν κανέναν εργαζόμενο μέχρι και 30.000 ευρώ για εκείνες που απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους .Το τελικό ύψος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο και να φτάνει μέχρι και 800.000 ευρώ κατά ανώτατο όριο.

* Όσοι λάβουν ενισχύσεις δεν θα πληρώσουν τόκους, ούτε κεφάλαιο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021.

* Από τον Ιανουάριο του 2022, το ποσό της ενίσχυσης επιστρέφεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις .Κάθε δόση καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

*Τα ποσά των ενισχύσεων βεβαιώνονται στο Taxis ως οφειλές και σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής εφαρμόζονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

* Προβλέπονται επίσης και αυστηρές κυρώσεις και ενδελεχείς έλεγχοι από την Εφορία σε όσους λάβουν το δάνειο της Εφορίαςχωρίς να το δικαιούνται .

*Στους όρους ένταξης των επιχειρήσεων προστίθεται και όρος της μείωσης του τζίρου της επιχείρησης στο πρώτο τρίμηνο του 2020 ή τον μήνα Μάρτιο , προκειμένου αυτή να καταστεί δικαιούχος.

 Προθεσμία μέχρι 26/6/2020 έπρεπε να υποβληθεί αίτηση για την  εκδήλωση ενδιαφέροντος  (α΄φάση) και τώρα μέχρι 15/7/20 η αίτηση (Β΄φάση), για να ζητήσουν οριστικά το ποσό που εγκρίθηκε.

Ποσό δανείου ανά  κατηγορία:

*Δάνειο 2.000,00 το ελάχιστο επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενο

*Δάνειο 4.000,00 όταν απασχολούν 1-5 εργαζόμενους

*Δάνειο 8.000,00 όταν απασχολούν 6-20 εργαζόμενους

*Δάνειο 15.000,00 όταν απασχολούν 21-50 εργαζόμενους

*Δάνειο 30.000,00, όταν απασχολούν 51 και άνω εργαζόμενους

Υποχρεώσεις δικαιούχων – Κυρώσεις

Υπάρχουν σημαντικές υποχρεώσεις!! Διατήρηση  θέσεων κλπ ειδικότερα:

1. Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 1η Ιουνίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα αφορά το μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων κατά το διάστημα αυτό.
2
. Εφόσον η επιχείρηση ενισχύεται βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, οφείλει να προσκομίσει μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2020 τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο Παράρτημα ΙΙ.Β. Της παρούσας, το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών του άρθρου 13.
3. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων υποχρεούνται να μην μετακυλούν εις ολόκληρον ή μερικώς στους πρωτογενείς παραγωγούς τη χορηγούμενη δυνάμει της παρούσας ενίσχυση.
4. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να υποβάλουν κάθε στοιχείο, έγγραφο ή άλλη πληροφορία τους ζητηθεί αρμοδίως, ιδίως, για τον έλεγχο πλήρωσης των προϋποθέσεων χορήγησης της ενίσχυσης.

5. Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της παρούσας, υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης, ή υποβολή ψευδών στοιχείων, ζητείται η άμεση επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης εντόκως από την ημερομηνία που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου, σύμφωνα με την κείμενη σχετική εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
6. Σε περίπτωση συγχρηματοδότησης, ο δικαιούχος – λήπτης της ενίσχυσης υποχρεούται να παράσχει κάθε στοιχείο, έγγραφο ή πληροφορία, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα αποτίμησης και αξιολόγησης του παρόντος προγράμματος ενίσχυσης, στα αρμόδια όργανα.
7. Όλα τα σχετικά δικαιολογητικά και παραστατικά στοιχεία τηρούνται από την επιχείρηση σε ειδική μερίδα για δέκα (10) χρόνια από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης και τίθενται στη διάθεση των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου ή των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον ζητηθεί σχετικός έλεγχος, ανεξαρτήτως αν από άλλες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας δεν υποχρεούνται στη διατήρηση των δικαιολογητικών και παραστατικών. Τα ανωτέρω στοιχεία και δικαιολογητικά έγγραφα διατηρούνται υπό τη μορφή πρωτοτύπων, ή αντιγράφων των πρωτοτύπων ή σε κοινώς αποδεκτούς φορείς δεδομένων, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών εκδόσεων των πρωτότυπων εγγράφων ή εγγράφων που υπάρχουν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.
8. Σε περίπτωση συγχρηματοδότησης, ο δικαιούχος -λήπτης της ενίσχυσης ενημερώνει το κοινό σχετικά με την στήριξη που έχει λάβει από τα Ταμεία:
α) παρέχοντας στον διαδικτυακό τόπο του, εάν υπάρχει, σύντομη περιγραφή της πράξης, ανάλογης προς το επίπεδο της στήριξης, που περιλαμβάνει τους στόχους και τα αποτελέσματά της και επισημαίνει τη χρηματοδοτική συνδρομή από την Ένωση,
β) τοποθετώντας τουλάχιστον μία αφίσα με πληροφόρηση σχετικά με το έργο (ελάχιστο μέγεθος Α3), που περιλαμβάνει τη χρηματοδοτική συνδρομή από την Ένωση, σε σημείο εύκολα ορατό από το κοινό, όπως η είσοδος σε ένα κτίριο.

Προσωρινό Πλαίσιο

1. Οι ενισχύσεις που χορηγούνται δυνάμει του Προσωρινού Πλαισίου στο πλαίσιο της παρούσας αναρτώνται από την αρμόδια υπηρεσία στην εφαρμογή της ΕΕ για την διαφάνεια “Transparency Award Module” (ΤΑΜ), εντός ενός έτους από την χορήγησή τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σημείο 44 του Προσωρινού Πλαισίου και στην Υποπαρ. Β11 της Παρ. Β’ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α’ 107).
2. Με τη λήψη της ενίσχυσης τεκμαίρεται η συναίνεση του δικαιούχου – λήπτη της ενίσχυσης για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ενίσχυση που έλαβε.

Επισημάνσεις

*Υπέβαλλαν  αιτήσεις 120.000 ενδιαφερόμενοι;

*Πολλές  υποχρεώσεις κατηγοριοποιούνται, ανάλογα με τα βιβλία (απλογραφικά ή  διπλογραφικά) και αν υπάγεται στο ΦΠΑ ή όχι ο ενδιαφερόμενος.

*Αν εισέπραξαν Επιστρεπτέα Ι, και εγκρίθηκε και Επιστρεπτέα ΙΙ, το ποσό της Ι αφαιρείται και πάντα το ποσό όχι μεγαλύτερο της κατηγορίας που υπάγεται.

*Το επιτόκιο είναι 0,94% και παρέχεται άτοκη περίοδος μέχρι 31/12/20.

*Το ποσό επιστρέφεται σε 40 ισόποσες δόσεις που αρχίζουν από 1/1/2022 και θα εμφανίζεται μαζί με τα υπόλοιπα χρέη στην προσωποποιημένη πληροφόρηση..

*Σημαντικό. Αν ο τζίρος μειωθεί 70% επιστρέφεται το 70% του δανείου.  Όσοι απασχολούν την 1/6/2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους και τους διατηρήσουν,  τότε επιστρέφουν το 60% του δανείου.

Προθεσμία,  e-πλατφόρμα

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» η οποία αποτελεί εφαρμογή του Ο.Π.Σ. TAXISnet της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/mybusinesssupport).
Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως την
15η Ιουλίου 2020.
Κατά την αίτηση, η
επιχείρηση δηλώνει, το αν αιτείται να λάβει την ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου ή βάσει του Κανονισμού de minimis, τα απαιτούμενα στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με την πλήρωση των προϋποθέσεων της παρούσας, κατά περίπτωση, καθώς και το ποσό που αιτείται να λάβει στο πλαίσιο της παρούσας, Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» διενεργείται με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων του Ο.Π.Σ. TAXISnet της ΑΑΔΕ.

Επισημάνσεις

1. Αρκετοί ενδιαφερόμενοι απορριφτήκαν από το σύστημα, επειδή  θεώρησαν ότι, ενημερώνοντας (το «κουμπί») τα «Έσοδα» (δηλαδή συμπληρώνοντας τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ) και εκδίδοντας την αντίστοιχη «βεβαίωση» όπου σε αυτή εμφανιζόταν ως «οριστικοποιημένη» και με «αριθμό δήλωσης», είχαν εκπληρώσει και την υποχρέωση (το «κουμπί») «Εκδήλωση Ενδιαφέροντος» για την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή (2)», ενώ έπρεπε να γίνει και η εκδήλωση ενδιαφέροντος. Αναμένεται να δοθεί μια λύση, γιατί πρόκειται για κατάφωρη αδικία να χαθεί η ένταξη …… (Δεν γνώριζαν ότι έπρεπε γίνει και αίτηση για  την Επιστρεπτέα 2, εκτός από την καταχώρηση των εσόδων, όταν μάλιστα υπάρχει κυκεώνας αλλαγών.).

2. Ένσταση. Αν δεν είναι εφικτή η διεκπεραίωση της αίτησής σας, λόγω μη πλήρωσης των απαιτούμενων προϋποθέσεων που τίθενται στην κείμενη νομοθεσία. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να υποβάλετε ένσταση, πατήστε το κουμπί «Θέλω να υποβάλω ένσταση». Θα ενημερωθείτε για τους ειδικότερους λόγους απόρριψης της αίτησής σας και τη δυνατότητα υποβολής ένστασης μέσω μηνύματος στη θυρίδα σας στο myTAXISnet. (Μήνυμα της εφαρμογής)

3. Θα δοθεί ποσό 1 δις ευρώ.

4. Επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ;

Λέγεται ότι σύντομα θα ανακοινωθεί και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ, ειδικά για τις επιχειρήσεις τουρισμού, τις εποχικές κλπ.. Ήδη ανακοινώθηκε από τις 3/7/2020, ότι θα ακολουθήσει   και νέος τρίτος κύκλος (ΙΙΙ) για την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή-3» στην οποία θα μετέχουν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή.

Αναμένεται για τον Αύγουστο.

Tips

Υπολογίζεται να ενταχθούν και στα 3 προγράμματα συνολικά περισσότερες από 300.000 επιχειρήσεις- επαγγελματίες. Oσυνολικός προϋπολογισμός της Επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να φτάσει στα 2,6 δις. ευρώ μετά την προσθήκη και της ΙΙΙ. 600εκ δόθηκαν στην φάση Ι, ένα δις δίδεται τώρα μέσα στην εβδομάδα φάση ΙΙ, ενώ ένα επί πλέον δις έχει προϋπολογιστεί για την φάση ΙΙΙ, η οποία θα είναι όπως είδαμε ΄΄ανοικτή΄΄ , αφού θα συμπεριληφθούν και οι επαγγελματίες χωρίς ταμειακή μηχανή και χωρίς προσωπικό.

 5. ΤΕΠΙΧ Ι

Σκοπός της σύστασης του ΤΕΠΙΧ  είναι η υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, μέσω της βελτίωσης της πρόσβασης αυτών σε χρηματοδότηση.
Οι πόροι του Ταμείου συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο, και προέρχονται από την συνεισφορά πόρων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ). Οι αιτήσεις για το δανειοδοτικό προϊόν, προς τις Τράπεζες,  μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (
www.ependyseis.gr).

Σημειώνεται ότι τo επιτόκιο αυτών των δανείων επιδοτείται κατά 100% για τα δύο πρώτα χρόνια από τους πόρους του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ενώ βασικό κριτήριο για την λήψη της επιδότησης επιτοκίου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τα δύο αυτά έτη.

Έληξε η προθεσμία.

6. ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Ύψος δανείου: Έως 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης ή έως το 50% των παραγγελιών τρέχοντος έτους. Για νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις έως το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους ή το 80% των επί πιστώσει αγορών. Το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% των ιδίων κεφαλαίων.

• Επιλέξιμες δαπάνες: Δαπάνες που θα σχετίζονται με τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης και το συναλλακτικό της κύκλωμα. Ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος ως δαπάνη.

• Δεν υπάρχει υποχρέωση τεκμηρίωσης της χρήσης του δανείου Κεφαλαίου Κίνησης με σχετικά παραστατικά δαπανών.

• Διάρκεια αποπληρωμής: 24 έως 60 μήνες με δυνατότητα περιόδου χάριτος 6 έως 12 μήνες.

• Το δάνειο εκταμιεύεται εφάπαξ ή με τμηματικές εκταμιεύσεις στον λογαριασμό της επιχείρησης.

• Η επιχείρηση οφείλει να διατηρήσει για όλη τη διάρκεια των δύο ετών που λαμβάνει επιδότηση επιτοκίου τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε στις 19/03/2020

• Το επιτόκιο που χρεώνεται στην συμμετοχή της Τράπεζας στο δανειακό κεφάλαιο, δεν υπερβαίνει το 8%, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυτό επιδοτείται (δύο πρώτα

Η επιχείρηση υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης ηλεκτρονικά στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στο δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr. Στο αίτημα επιλέγει την τράπεζα από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί.
Η τράπεζα θα επιβεβαιώσει τον ΚΑΔ βάσει των στοιχείων που θα προσκομίσει η επιχείρηση και συνεπώς την ορθότητα της επιλεξιμότητας.
Η Τράπεζα αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της επιχείρησης σύμφωνα με τις εκάστοτε εσωτερικές της διαδικασίες και πολιτικές. Το θέμα ύπαρξης δυσμενών στοιχείων κρίνεται στο στάδιο της αξιολόγησης.

* Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν στην πλατφόρμα  myBusinessSupport» τα κατωτέρω στοιχεία:
Α. Για τους μήνες Ιανουάριο έως και Μάιο 2020.
α) Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδ. 312 της δήλωσης ΦΠΑ) διακριτά για κάθε μήνα.
β) Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν:
βα) τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα,
ββ) το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 του εντύπου Ε3) του φορολογικού έτους 2019,
βγ) το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.
Το σύνολο των εξόδων προσδιορίζεται από τον κωδικό 580 του εντύπου Ε3, μειούμενο κατά τον κωδικό 581 (παροχές σε εργαζόμενους) και κατά τον κωδικό 585 (διάφορα λειτουργικά έξοδα) στο μέρος που αφορά σε δαπάνες ενοικίου της επιχείρησης.
Επιπροσθέτως, προσυμπληρώνονται τα στοιχεία τα οποία διαθέτει η ΑΑΔΕ βάσει των δηλώσεων (ΦΠΑ ή Εισοδήματος) των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.
Τα ως άνω υποβαλλόμενα στοιχεία δε δύνανται να τροποποιούνται από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίησή τους.
Β. Για τους μήνες Ιούνιο έως και Δεκέμβριο 2020, οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τύπου τηρούμενων βιβλίων, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ ή τα ακαθάριστα έσοδα κάθε μήνα, κατά περίπτωση, από την τρίτη (3η) μέχρι τη δέκατη (10η) ημέρα του επόμενου μήνα.
Τα ανωτέρω στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση, επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν.
4. Για τη συμπλήρωση της εικόνας της επιχείρησης και τον έλεγχο πλήρωσης των προϋποθέσεων χορήγησης της ενίσχυσης, η ΑΑΔΕ δύναται να αποτυπώνει στην πλατφόρμα λοιπές πληροφορίες, που τηρούνται στα ηλεκτρονικά αρχεία αυτής ή αποστέλλονται σε αυτή από άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Ενδεικτικά, αυτά μπορεί να είναι, συγκριτικά στοιχεία εσόδων και δαπανών προηγούμενων περιόδων, όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις των επιχειρήσεων.
5. Η πλατφόρμα προσφέρεται ως εφαρμογή του Ο.Π.Σ. TAXISnet της ΑΑΔΕ και η είσοδος σε αυτήν διενεργείται με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων. (Αριθμ. ΓΔΟΥ 131/2020  (ΦΕΚ Β’ 2276/14-06-2020) και  ΓΔΟΥ 138/22.6.2020 (ΦΕΚ Β’ 2488/22-06-2020)}.

Επισημάνσεις  

1.Υπήρξαν περιπτώσεις που ενώ εγκρίθηκε το δάνειο το διαθέσιμο ποσό είχε συμπληρωθεί και δεν είχε υπόλοιπο…... Αναμένεται να δοθεί λύση.

2. Εντάχθηκαν μέχρι σήμερα 4.322 αιτήσεις, υπολογίζεται στο πρόγραμμα να ενταχθούν συνολικά 13.000 επιχειρήσεις.

7. Ταμείο Εγγυοδοσίας επιχειρήσεων Covid19. (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα)

α. Ύψος Δανείου
Το ανώτατο ποσό που μπορεί να ζητήσει μία επιχείρηση διαμορφώνεται βάσει μίας εκ των παρακάτω παραμέτρων:
*το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της Επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και του κόστους του προσωπικού που εργάζεται στους χώρους της επιχείρησης, αλλά επίσημα περιλαμβάνεται στις μισθοδοτικές καταστάσεις υπεργολάβων) για το 2019. Στην περίπτωση Επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, το ανώτατο δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει το κατ’ εκτίμηση ετήσιο μισθολογικό κόστος για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας του ή
*το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της Επιχείρησης κατά το έτος 2019 ή
*μετά από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησης και σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας του δικαιούχου, το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των ανωτέρω ορίων I και II για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες για την Μικρομεσαία Επιχείρηση και τον αυτοαπασχολούμενο και για τους επόμενους 12 μήνες για Μεγάλη επιχείρηση.

β. Επιτόκιο Δανείου
Το επιτόκιο των Δανείων επιβαρύνει τον Δανειολήπτη και μπορεί να συμφωνηθεί κυμαινόμενο ή σταθερό και θα εξαρτηθεί από την τιμολογιακή πολιτική του κάθε συνεργαζόμενου ΧΟ, λαμβάνοντας υπόψη και τον μηχανισμό μετακύλησης του οφέλους της εγγύησης προς τον Τελικό Αποδέκτη. Το επιτόκιο επιβαρύνεται με την εισφορά του Ν.
128/1975 (σήμερα 0,60% ετησίως), σε όσες χρηματοδοτήσεις οφείλεται τέτοια εισφορά.
γ. Το αίτημα υποβάλλεται από την επιχείρηση στον διαδικτυακό  τόπο www.ependyseis.gr, συμπληρώνοντας τα ζητούμενα στοιχεία (ποσό, σκοπό χρηματοδότησης, στοιχεία επικοινωνίας, κ.λπ.), και επιλέγει την Τράπεζα με την οποία επιθυμεί να συνεργαστεί.

δ) Τέλος με την υποβολή λαμβάνει έναν μοναδικό αριθμό καταχώρισης. Οι 13 συνεργαζόμενες τράπεζες στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις είναι: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Attica Bank, Optima Bank, Procredit Bank, Συν. Τράπεζα Ηπείρου, Παγκρήτια Συν. Τράπεζα, Συν. Τράπεζα Θεσσαλίας, Συν. Τράπεζα Καρδίτσας, Συν. Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, Συν. Τράπεζα Χανίων

εΗ υποβολή αιτήσεων στον διαδικτυακό τόπο www.ependyseis.gr ξεκίνησε στις 3/6/2020. βλ. σχετική ανάλυση στο κόμβο. “Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19″

https://www.taxheaven.gr/news/49550/tepix-ii-kai-eggyodotiko-tameio-covid-19-dieykriniseis-apo-thn-ellhnikh-anaptyxiakh-trapeza-gia-th-diadikasia-xrhmatodothshs

στ) Για διευκρινίσεις/επίλυση θεμάτων τεχνικής φύσεως της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων καλέστε: 210 7787940 (09:00-17:00)  ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: support@mou.gr
Για περισσότερες διευκρινίσεις επί των όρων του Ταμείου Εγγυοδοσίας μπορείτε να απευθύνεστε στο email: 
covid.guarantee@etean.com.gr και στο τηλέφωνο: 210 7450400
Επισημάνσεις. 

1.Υπέβαλλαν αίτηση 4.000 ενδιαφερόμενοι. Εντάχθηκαν μέχρι σήμερα 23 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό εκταμίευσης 23 εκ. ευρω.

2. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, στην προσπάθεια του να διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην χρηματοδότηση τους από το τραπεζικό σύστημα, με την συμβολή του «Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων CoViD -19» αποφάσισε τα εξής:

Οι επιχειρήσεις που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΕΑΤ (πρώην ΤΕΜΠΜΕ ή ΕΤΕΑΝ) και κατά την διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης εμφάνισαν κατ΄ αρχή δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά, αλλά στη συνέχεια αποπλήρωσαν το σύνολο των οφειλών τους προς την ΕΑΤ, στο εξής δεν θα απορρίπτονται από το πρόγραμμα Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων CoViD- 19.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αναγνωρίζει ότι οι επιχειρήσεις αυτές σήμερα έχουν απόλυτη ανάγκη τη στήριξη που παρέχεται από το Ταμείο Εγγυοδοσίας κι εφ’ όσον επιλέγονται ως αξιόχρεες από τις τράπεζες -οι οποίες στη συνέχεια υποβάλλουν το αίτημα δανειοδότησης προς έγκριση στην ΕΑΤ- δεν θα απορρίπτονται από το σύστημα της ΕΑΤ. (Δελτίο τύπου)

8. Το Μικροπιστώσεων. Ν. 4701/20).  

    Δικαιούχοι προγραμμάτων εφαρμογής δημόσιας πολιτικής, καθώς και φυσικά πρόσωπα για κάλυψη δαπανών που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με την εκπαίδευση ή μετεκπαίδευσή τους ή σχέση μαθητείας.

Οι όροι –& οι προϋποθέσεις (άρθ.37)

1. Για τη μικροχρηματοδότηση δεν παρέχεται εμπράγματη ασφάλεια.

2. Ένας δικαιούχος μπορεί να λαμβάνει από ένα ή περισσότερα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων νέα μικροχρηματοδότηση σε ποσό που προστίθεται στο υπόλοιπο, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό της αρχικής και της νέας μικροχρηματοδότησης, ανεξαρτήτως ιδρύματος χορήγησης, δεν υπερβαίνει τις είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ για κάθε δικαιούχο.

3. Το ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων μπορεί να απαιτεί εγγύηση πριν από τη χορήγηση μικροχρηματοδότησης. Στο νόμο προβλέπεται η σύσταση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία θα μπορούν να χορηγούν πιστώσεις έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδος ορίζεται ως αρμόδια αρχή εποπτείας και αδειοδότησης των ιδρυμάτων  μικροχρηματοδοτήσεων. Δικαιούχοι των μικροχρηματοδοτήσεων είναι: οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων, τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Έτσι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν πολύ γρήγορα να αποκτούν πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια χωρίς να υπάρχει τραπεζικός δανεισμός. Ο τόκος θα είναι σε λογικά επίπεδα και θα είναι ελεγχόμενος από το κράτος». Από τη σχετική ανακοίνωση. Βλ. και το

Microcredit (μικρο-πιστώσεις-μικροχρηματοδότηση μέχρι 25.000,00)

Τι μπορεί να αφορούν (άρθ. 14 του νόμου Ν.4701/20):

α) όλες τις μορφές πιστώσεων μέχρι είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ, είτε για την κάλυψη επενδυτικών αναγκών, είτε ως κεφάλαιο κίνησης,

β) προϊόντα χρηματοδοτικής μίσθωσης μέχρι είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ για την απόκτηση εξοπλισμού,

γ) αυτοτελείς εγγυήσεις μέχρι είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ, οι οποίες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη δανείων από άλλα χρηματοδοτικά ιδρύματα,

δ) μορφές πιστώσεων που αποβλέπουν στην ενίσχυση δημόσιων πολιτικών ή την κοινωνική και οικονομική ένταξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, μέχρι είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ, και οι οποίες αφορούν, ιδίως, στην αντιμετώπιση της ανεργίας ή της αναστολής ή μείωσης του χρόνου εργασίας για λόγους που δεν οφείλονται σε οικεία βούληση.

Ποιοι είναι δικαιούχοι:

1. Δικαιούχοι  είναι οι πολύ μικρές οντότητες, φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών οντοτήτων και φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4430/2016 (Α΄205).

2.  Δικαιούχοι μπορεί να  είναι φυσικά πρόσωπα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες με τουλάχιστον δεκαετή φορολογική κατοικία στην Ελλάδα

4. Η διάρκεια αποπληρωμής της χορηγηθείσας μικροχρηματοδότησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από δώδεκα (12) μήνες, και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) έτη.

5. Ο δικαιούχος έχει δικαίωμα να εκπληρώσει, πλήρως  ή εν μέρει, τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση μικροχρηματοδότησης πριν από τη λήξη της , με αντίστοιχη μείωση του συνολικού κόστους της.

Επισημάνσεις

1.Η υποβολή αιτήσεων ακόμη δεν ανακοινώθηκε. Υπολογίζεται να αρχίσει από τον Σεπτέμβριο.

2. Οι συναλλαγές εξυπηρέτησης των χορηγούμενων μικροχρηματοδοτήσεων διενεργούνται μέσω λογαριασμών πληρωμών ή ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

3. Οι συμβάσεις μικροχρηματοδοτήσεων που καταρτίζουν τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων σύμφωνα με τον παρόντα νόμο απαλλάσσονται από τέλη χαρτοσήμου.

4. Στις συμβάσεις μικροχρηματοδοτήσεων που καταρτίζουν τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων σύμφωνα με τον παρόντα νόμο δεν θα επιβάλλεται και η εισφορά ν. 128/1975.

 Tips

1. Ψηφίστηκε το Μικροπιστώσεων   (βλ. Ν. 4701/2020)

9. Αναστολή δόσεων τραπεζικών δανείων

 Με σχετική ανακοίνωση της 7/7/2020, οι Ελληνικές τράπεζες, αποφάσισαν να παρατείνουν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και ιδιωτών που πλήττονται άμεσα και χορηγούν διευκολύνσεις στην πληρωμή των τοκοχρεωλυτικών  δόσεων δανείων  τους έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.  Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με το πιστωτικό ίδρυμα που συνεργάζονται υποβάλλοντας σχετικό αίτημα.

10. Μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος

Ανάσα για τις επιχειρήσεις γενικά θα είναι και η μείωση της προκαταβολής η οποία θα κλιμακώνεται ανάλογα της μείωσης των ακαθαρίστων εσόδων.

Οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το 1ο εξάμηνο του 2020 έναντι του 1ου εξαμήνου του 2019, με βάση την παρακάτω κλίμακα:

Ποσοστό πτώσης τζίρου του Α΄ εξαμήνου 2020, έναντι του 2019

Μείωση προκαταβολής

5% – 15%

30%

15,1%-25%

50%

25,1-35%

70%

>35%

100%

Επίσης, μηδενισμό της προκαταβολής φόρου λαμβάνουν και οι:

*Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ του τριτογενούς τομέα, οι οποίες κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους.

*Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

*Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου ορίζεται σε 50%.

 Tips

Τα παραπάνω είναι από Δελτίο τύπου,  αναμένεται να νομοθετηθούν και να ψηφισθούν. ΘΑ είναι «μια «ανάσα»

Επίλογος

Όλα τα προγράμματα έχουν κοινή συνισταμένη τον όρο για τη διατήρηση θέσεων εργασίας, καθώς επίσης και μη απολύσεις προσωπικού, ειδικότερα:

1.Η Επιδότηση τόκων υφισταμένων δανείων:

«Να δεσμευτούν ότι θα απασχολούν την 31.12.2020 τουλάχιστον ίδιο αριθμό εργαζομένων με τον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσαν την 19.03.2020.»

2.Η Επιστρεπτέα προκαταβολή:

«Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 1η Ιουνίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα αφορά το μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων κατά το διάστημα αυτό».
3. Το ΤΕΠΙΧ :

«Η επιχείρηση οφείλει να διατηρήσει για όλη τη διάρκεια των δύο ετών που λαμβάνει επιδότηση επιτοκίου τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε στις 19/03/2020»κλπ

    Οι λήπτες λοιπόν που δεν θα διατήρησαν την απασχόληση σύμφωνα με τα οριζόμενα,  υποχρεούνται σε ολική επιστροφή της επιχορήγησης. Επίσης σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση γενικά των όρων, υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης, ή υποβολή ψευδών στοιχείων, ζητείται η άμεση επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης εντόκως από την ημερομηνία που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου, σύμφωνα με την κείμενη σχετική εθνική και ενωσιακή νομοθεσία

 

         Τα παραπάνω προγράμματα δίνουν ΄΄ζωή΄΄ στις επιχειρήσεις αυξάνοντας τη ρευστότητα.   Καλό είναι να συνεχιστούν, να  προστίθενται συνεχώς νέοι μήνες υποστήριξης,  όπως πχ   η Επιστρεπτέα  προκαταβολή -3, η οποία ήδη και ανακοινώθηκε και θα αφορά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, το ΤΕΠΙΧ-3, Επιδότηση τόκων ΙΙ κλπ ή ακόμη και νέα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αύξηση του τζίρου τους είναι το μοναδικό φάρμακο!!

Τηρουμένων των αναλογικών, τα ανωτέρω αποτελούν μιας μορφής ΄΄εμβόλιο΄΄   για τις επιχειρήσεις, ώστε επιβιώσουν, όπως άλλωστε και εμείς οι άνθρωποι,   αναμένουμε να κυκλοφορήσει το εμβόλιο για οριστική επίλυση  του προβλήματος;

 

 Τέλος, για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες ο κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί να επισκεφτεί τα κάτωθι λινκς και με ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη τους όρους και τις δεσμεύσεις του κάθε προγράμματος, γιατί από λανθασμένη εφαρμογή,   μπορεί από κίνητρο, να γίνει αντικίνητρο.!.:

www.ependyseis.gr    

https://www.aade.gr/mybusinesssupport.

Καθώς επίσης στα νομοθετήματα και τις εγκυκλίους  κλπ.

Πηγές

1. Ο κόμβος Taxheaven   https://www.taxheaven.gr

Eumilos.