Ροζ οι ιταλικές Άλπεις – Πού οφείλεται και γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

Επιστήμονες στην Ιταλία εξετάζουν την μυστηριώδη εμφάνιση ενός στρώματος ροζ χιονιού και πάγου στις Άλπεις ενώ το φαινόμενο εντείνει την ανησυχία που υπάρχει για την επιτάχυνση που παρατηρείται στο με λιώσιμο των πάγων.

Σύμφωνα με τον Μπιάτζιο Ντι Μάουρο, από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας η απόχρωση αυτή αποδίδεται στην εμφάνιση άλγης (δηλαδή φυκιών)  σε τμήμα του παγετώνα Πρεσένα, τον γίγαντα των ιταλικών Άλπεων, και αποδίδεται μάλιστα στα ίδια φύκια που έχουν εντοπιστεί στην Γροιλανδία.

Στην περίπτωση της Γροιλανδίας, και συγκεκριμένα στην αποκαλούμενη Σκοτεινή Ζώνη όπου παρατηρήθηκε το ίδιο φαινόμενο, αποκαλύφθηκε πως ”υπεύθυνη” ήταν η εμφάνιση άλγης με την επιστημονική ονομασία Ancylonema Νordenskioeldii.

«Τα φύκια δεν είναι επικίνδυνα. Η εμφάνισή τους αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο, κάτι που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη αλλά και στους Πόλους», δήλωσε ο Ντι Μάουρο, ο οποίος είχε προηγουμένως μελετήσει τα φύκια στον παγετώνα Μορτερατς στην Ελβετία.

MIGUEL MEDINA VIA GETTY IMAGES
MIGUEL MEDINA VIA GETTY IMAGES

Βέβαια αν και πρόκειται για φυσικό φαινόμενο, οι επιστήμονες ανησυχούν πως η εμφάνιση αλγών επιταχύνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Κανονικά ο πάγος, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναμεταδίδει ο Guardian, αντανακλά περισσότερο από το 80% της ακτινοβολίας του ήλιου πίσω στην ατμόσφαιρα, αλλά καθώς εμφανίζονται φύκια, σκουραίνουν τον πάγο έτσι ώστε να απορροφά τη θερμότητα και να λιώνει πιο γρήγορα.

Όσο πιο γρήγορα λιώνει ο πάγος τόσο περισσότερα φύκια εμφανίζονται. Κατά συνέπεια προσφέρουν στα φύκια νερό και αέρα ενώ στον λευκό πάγο εμφανίζονται κόκκινες αποχρώσεις όπως στην περίπτωση του Πασο Γκάβια σε υψόμετρο 2.618 μέτρα. 

«Ό, τι σκουραίνει το χιόνι το κάνει να λιώνει επειδή επιταχύνει την απορρόφηση της ακτινοβολίας», εξήγηση ο Ντι Μάουρο. «Προσπαθούμε να ποσοτικοποιήσουμε την επίδραση και άλλων φαινομένων -εκτός από την ανθρώπινη δραστηριότητα – σε ό,τι αφορά την υπερθέρμανση της Γης». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως και οι δραστηριότητες πεζοπόρων και τα lifts στις πλαγιές δεν έχουν αντίκτυπο. 

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα πρόβλημα, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμασταν ήταν τα φύκια», σχολίασε μια τουρίστρια στην περιοχή η Μάρτα Ντουράντε.

«Δυστυχώς, κάνουμε ανεπανόρθωτη ζημιά.  Νομίζω πως έχουμε φτάσει ήδη στο σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή». 

MIGUEL MEDINA VIA GETTY IMAGES
MIGUEL MEDINA VIA GETTY IMAGES
MIGUEL MEDINA VIA GETTY IMAGES
MIGUEL MEDINA VIA GETTY IMAGES

Πηγή : AFP