Αγιά Σοφιά: Εντός 15 ημερών η ανακοίνωση της απόφασης για την μετατροπή σε τζαμί

Αναμονή έως και 15 ημερών στο θέμα της μετατροπής ή μη της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί θα χρειαστεί μέχρι να ανακοινώσει την απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρουν, το δικαστήριο ολοκλήρωσε τις ακροάσεις το πρωί της Πέμπτης και θα παραδώσει γραπτώς την απόφασή του μέσα στις 15 επόμενες ημέρες.

Το τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο, επρόκειτο να αποφασίσει εάν ήταν σύννομη η απόφαση του 1934, η οποία μετέτρεπε την Αγιά Σοφιά, που τότε λειτουργούσε ως τέμενος, σε μουσείο.  Όπως αναφέρει η Γενί Σαφάκ, σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα, η οποία δεν είναι δεσμευτική για το δικαστήριο, η απόφαση αυτή θεωρείται έγκυρη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο κάλεσε χθες την Τουρκία να επιτρέψει στην Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προειδοποίησε ότι η μετατροπή της εκκλησίας σε τζαμί θα σπείρει διχόνοια, θα απογοητεύσει τους χριστιανούς και θα προκαλέσει ρήγμα ανατολής – δύσης.

Τουρκικές οργανώσεις πραγματοποιούν εδώ και χρόνια εκστρατεία για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ο Ερντογάν υιοθέτησε το αίτημα πριν από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του περασμένου έτους.