Τραμπ: Σύντομα έτοιμο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού -Pfizer και BioNtech ανακοίνωσαν επιτυχείς δοκιμές

Σύντομα θα έχουμε εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Αυτό τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, την Τετάρτη.

Παρόλα αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι ο ιός θα εξαφανιστεί μετά από κάποιο σημείο. Τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ έρχονται μετά από ενθαρρυντικές αναφορές για εμβόλιο από την Pfizer και την BioNtech.

Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Μια πρώιμη δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό από την Pfizer Inc. και τη BioNtech SE έδειξε θετικά αποτελέσματα, προκαλώντας ανοσολογική απόκριση σε υγιείς ασθενείς, αλλά και πυρετό μαζί με άλλες παρενέργειες, ειδικά σε υψηλότερες δόσεις. Οπως μεταδίδει το CNBC, το εμβόλιο δοκιμάστηκε, σε 45 ενήλικες χωρισμένους σε διαφορετικές ομάδες. Δώδεκα έλαβαν δόση 10 microgram, άλλοι 12 δόση 30 μg, άλλοι 12 δόση 100 μg και 9 ένα φάρμακο placebo. Μετά από δεύτερη ένεση τρεις εβδομάδες αργότερα, το 8,3% από την πρώτη ομάδα των 10 μg και 75% από την ομάδα των 30 μg εμφάνισαν πυρετό. Πάνω από το 50% των ασθενών που έλαβαν μία από τις δόσεις αυτές εμφάνισε κάποια παρενέργεια, όπως πυρετό ή διαταραχές ύπνου. Καμία ωστόσο από τις παρενέργειες δεν οδήγησε στη νοσηλεία κάποιου ασθενή και δεν απείλησε τη ζωή του.

Το εμβόλιο δημιούργησε αντισώματα κατά του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί το Covid-19 και μερικά από αυτά τα αντισώματα ήταν «εξουδετερωτικά», κάτι που σημαίνει ότι φαίνεται να εμποδίζουν τη λειτουργία του ιού. Τα επίπεδα «εξουδετερωτικών» αντισωμάτων ήταν 1,8 έως 2,8 φορές υψηλότερα από εκείνα στους ασθενείς που ανακτήθηκαν.

Δεν είναι βέβαιο ότι τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων θα οδηγήσουν σε ανοσία στον ιό. Για να το αποδείξει αυτό, η Pfizer θα πρέπει να πραγματοποιήσει μεγάλες μελέτες που αποσκοπούν να αποδείξουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο είναι τουλάχιστον 50% λιγότερο πιθανό να μολυνθούν. Αυτές οι μελέτες αναμένεται να ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Pfizer δοκιμάζει τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις του εμβολίου, αλλά μόνο μία θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες μελέτες.

Άλμα για τις μετοχές της Pfizer μετά τις αναφορές για το εμβόλιο

Οι μετοχές τόσο της Pfizer όσο και της BioNtech SE εκτοξεύτηκαν, την Τετάρτη, μετά τις ανακοινώσεις για θετικές δοκιμές στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Η BioNTech και η Pfizer, σύμφωνα με τους Financial Times, αναμένεται να παρασκευάζουν περί τα 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου ως τα τέλη του τρέχοντος έτους και πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του 2021, σε συνάρτηση πάντα με το μέγεθος των δόσεων που θα απαιτηθούν.

Η Pfizer και η BioNTech της Γερμανίας βρίσκονται σε «μάχη» με εταιρείες όπως η AstraZeneca Plc, η Moderna Inc. και δεκάδες άλλες με είδη βιοφαρμακευτικών προϊόντων και ακαδημαϊκές ομάδες για να δημιουργήσουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του Covid-19. Με σχεδόν 10,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο και πάνω από μισό εκατομμύριο θανάτους, οι φαρμακοποιοί βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση για παράδοση.

Πηγή: iefimerida.gr