Παράσταση από την θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Ευυδρίου Μελίνα

Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Ευυδρίου Μελίνα, παρουσιάζει για τρεις μοναδικές παραστάσεις το θεατρικό έργο των Σακελλάριου Γιαννακόπουλου, «Υπάρχει και φιλότιμο », την Τετάρτη 15, Πέμπτη 16 και Παρασκευή 17 Ιουλίου, στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων και ώρα 9 το βράδυ, με την υποστήριξη του ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων.

Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Άκυ Μητσούλη, επιμέλεια σκηνικών – αφίσας και προγράμματος Σώσης Βακούλα, επιμέλεια μουσικής Πατρούλας Χριστοδούλου και βοηθό σκηνοθέτη την Όλγα Παπαβασιλείου.

Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης οι: Βάνα Νικολάου, Μαρία Μητσοπούλου, Φωτεινή Αποστολακοπούλου, Θοδωρής Θανασιάς, Εύη Παπαδοπούλου, Αποστόλης Καραγιάννης, Άντζελα Τουρμούσογλου, Γιώργος Μπόζαρλης, Δήμητρα Κατσαρού, Αντώνης Ζάντζας, Έφη Κυριαζή, Αντώνης Χρυσόπουλος και Κώστας Μπελιώκας.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ

Ο υπουργός Ανδρέας Μαυρογιαλούρος αρμόδιος γενικά για τα ζητήματα υποδομής της υπαίθρου και της περιφέρειας, κατάγεται από παλαιό πολιτικό τζάκι παίζει μάλλον διακοσμητικό ρόλο, αφού με τις περισσότερες υποθέσεις του υπουργείου ασχολούνται ο ιδιαιτέρα γραμματέας του Γεωργία και ο κομματικός παράγοντας Θόδωρος Γκρούεζας, οι οποίοι κατ’ επανάληψη υπεξαιρούν δημόσιο χρήμα.

Με αφορμή την πρόσφατη ανέγερση του νέου μαιευτηρίου στην Πλατανιά, ο Μαυρογιαλούρος έχει προγραμματίσει να παραστεί στα εγκαίνια, ώστε μεταξύ άλλων να τονώσει το πολιτικό του προφίλ.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο που οδηγεί η κόρη του Αλίκη τον φέρνει στο χωριό Άγριλος. Αποφασίζει να κρατήσει την πραγματική του ταυτότητα μυστική ώστε να πληροφορηθεί τα πραγματικά αισθήματά των κατοίκων για εκείνον.

Οι χωρικοί αρχίζουν να αποκαλύπτουν την παντελή αδιαφορία του κράτους προς τα προβλήματά τους, την ψηφοθηρία, την οικονομική διαφθορά και τα ψέματα των συνεργατών του υπουργού, και κυριότερα του Γκρούεζα, καθώς και τις διακρίσεις εις βάρος των χωρικών ανάλογα με τις κομματικές τους προτιμήσεις. Ο Μαυρογιαλούρος έρχεται σε επαφή με την αλήθεια και συνειδητοποιεί τη δική του ανικανότητα.

Το θεατρικό έργο των Σακελάριου – Γιαννακόπουλου αρχικά είχε τον τίτλο «Ανώμαλη προσγείωση» , αλλά έγινε γνωστό με την κινηματογραφική του προσαρμογή με τον τίτλο «Υπάρχει και φιλότιμο».

Μπορεί να μην βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο στη διαφθορά κρατικών αξιωματούχων , αλλά παραμένει μία εξαιρετική κωμωδία σχετικά με τη λειτουργία των κομματικών μηχανισμών και την κατάχρησή τους από τους επιόρκους κομματάρχες.

Όλα αυτά με τη μοναδική κωμική γραφή των Σακελάριου Γιαννακόπουλου, δεν είναι τυχαίο που όσες φορές κι αν απολαύσουμε το Υπάρχει και φιλότιμο ποτέ δεν θα πάψουμε να γελάμε. Να γελάμε και να μας αγγίζει, ίσως επειδή και σήμερα, τόσα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ.