Χαρακόπουλος: Αποκαλύψεις στη Βουλή για την περίεργη επιχορήγηση της ΠΑΣΕΓΕΣ επί ΣΥΡΙΖΑ με 1,8 εκ ευρώ

«Δεν έχει υπάρξει αίτηση αναστολής (από τον ΕΛΓΑ), η οποία να σταματά τη διαδικασία της εκτέλεσης (της απόφασης εκταμίευσης 1,8 εκατομμυρίων ευρώ στην ΠΑΣΕΓΕΣ)  και έτσι εκτελείται. Άρα, ένα ζήτημα εδώ το οποίο ανακύπτει είναι γιατί δεν έχει γίνει η αίτηση αναστολής;». Τα παραπάνω σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδής Βορίδης  απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου για την «“Περίεργη” χρηματοδότηση της ΠΑΣΕΓΕΣ από τον ΕΛΓΑ με 1,8 εκ. ευρώ» που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά χωρίς υπουργική Απόφαση το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από την τότε ηγεσία του ΕΛΓΑ. Ταυτόχρονα, ο κ. Βορίδης διέψευσε τον πρώην Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ ότι υπήρξε γνωμάτευση πριν τις εκλογές του 2015 σύμφωνα με την οποία δεν χρειαζόταν Υπουργική Απόφαση για την εκταμίευση της επιχορήγησης στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Η διαταγή πληρωμής στηρίχθηκε σε ένα έγγραφο το οποίο εξεδόθη στις 11 Μαρτίου 2016 -είναι το 9368- από τον τότε Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ» και πρόσθεσε ότι «πατώντας σε αυτήν τη δήλωση την τελευταία, θεώρησε ο δικαστής του Μονομελούς Πρωτοδικείου ότι αυτό αποτελεί έμμεση αναγνώριση οφειλής και εξέδωσε τη διαταγή πληρωμής. Ακυρώθηκε εν συνεχεία, όπως σας είπα, η διαταγή πληρωμής, αλλά είχε γίνει τότε η εκταμίευση».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό «τα ζητήματα που ανακύπτουν: Το ένα ζήτημα είναι το έγγραφο αυτό. Το δεύτερο ζήτημα το οποίο ανακύπτει είναι το ποιες ήταν οι δικονομικές ενέργειες που έγιναν προκειμένου να μην πληρωθεί η συγκεκριμένη διαταγή». Επιπλέον πρόσθεσε ότι «η υπόθεση εκκρεμεί από πλευράς ποινικού ενδιαφέροντος στον οικονομικό εισαγγελέα. Για την ανωτέρω πληρωμή, λοιπόν, έχει επιληφθεί η Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος και ως προς αυτό εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουμε, αυτό το οποίο πρέπει να κάνει ο ΕΛΓΑ, είναι να δει τον τύπο του αδικήματος, να δηλώσει την παράσταση πολιτικής αγωγής, προκειμένου να μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη της υποθέσεως νομίμως. Αλλιώς δεν έχει δικαίωμα να παρακολουθεί την εξέλιξη, παρότι τον ενδιαφέρει. Πρέπει, λοιπόν, να δηλωθεί παράσταση πολιτικής αγωγής σ’ αυτήν τη διαδικασία».

Εύλογα ερωτηματικά

Ο Θεσσαλός πολιτικός απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη είπε «στέκομαι απέναντί σας γιατί πριν εφτά χρόνια, μια ωραία πρωία, ένας εξαίρετος δημόσιος λειτουργός, ένας ακέραιος, ευσυνείδητος δημόσιος υπάλληλος, ο Αντώνης Σωφρονάς -καλή του ώρα όπου κι αν βρίσκεται- όταν τον ρώτησα τι πρέπει να κάνω γιατί δεχόμουν οχλήσεις να σπεύσω να υπογράψω την Υπουργική Απόφαση για τη χρηματοδότηση των αγροσυνεταιριστικών και αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων -ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ- με προέτρεψε όχι μόνο να μην σπεύσω να την υπογράψω πρόωρα, αλλά να μην την υπογράψω καθόλου. Και αυτή ήταν η εισήγησή του και στους προκατόχους μου, διότι οι οργανώσεις αυτές στα είκοσι χρόνια που χρηματοδοτήθηκαν με σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ κρατική επιχορήγηση, μέσω του ΕΛΓΑ, δεν έδωσαν ποτέ λογαριασμό τι έκαναν αυτά τα χρήματα.

Δεν υπέγραψα λοιπόν την απόφαση. Ενημέρωσα τον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι θα στείλω την υπόθεση στον Οικονομικό Εισαγγελέα και ότι θα ζητήσω διοικητικό και οικονομικό έλεγχο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου, αλλά και από τους ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών.

Η απόφασή μου εκείνη μάλλον αιφνιδίασε τους τότε κυβερνητικούς μας εταίρους, αλλά ήταν ήδη ένα τετελεσμένο γεγονός. Μετά από συνάντηση με τον τότε Πρωθυπουργό, εξερχόμενος του Μαξίμου σε συνεννόηση μαζί του, ανακοίνωσα ότι τα χρήματα αυτά θα δίδονται ως ενίσχυση σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων.

Επτά χρόνια μετά, βρισκόμαστε στο απόλυτο σκοτάδι. Και δεν τιμά ένα κράτος δικαίου, μια ευνομούμενη συντεταγμένη πολιτεία το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Αυτή η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει, έχει οδηγηθεί στο αρχείο, έχουν ασκηθεί διώξεις; Μακάρι να ακούσουμε κάτι πιο συγκεκριμένο σήμερα από εσάς.

Επτά χρόνια μετά, κανείς από όσους με διαδέχθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπέγραψε απόφαση χρηματοδότησης, απόδοσης κρατικής επιχορήγησης, στις αγροτικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Και πληροφορούμαστε, το 2017, εν μέσω της προηγούμενης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πραγματοποιήθηκε μια εκταμίευση ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΕΛΓΑ για την επιχορήγηση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Και τούτο συνέβη με βάση μια περίεργη γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία δεν χρειάζονταν Υπουργική Απόφαση, όπως παγίως είκοσι χρόνια συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο ΕΛΓΑ, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που είχε, αναγκάστηκε για πρώτη φορά να μην δίδει εφάπαξ τις αποζημιώσεις στους αγρότες, αλλά να καθιερώσει την προκαταβολή του 70%.

Ανακύπτουν, λοιπόν, εύλογα ερωτηματικά και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αναμένουν με ενδιαφέρον τις απαντήσεις. Ήταν σύννομη αυτή η γνωμάτευση; Πότε και από ποιους έγινε; Υπάρχει ζήτημα απιστίας; Διότι οι δημόσιοι λειτουργοί είναι ταγμένοι να υπερασπίζονται, να προστατεύουν το δημόσιο χρήμα, το δημόσιο συμφέρον.

Υπήρξε, λοιπόν, γνωμοδότηση για την εκταμίευση επιχορήγησης 1,8 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΕΛΓΑ στην ΠΑΣΕΓΕΣ; Ποιοι είναι οι υπογράφοντες; Υπήρξε ζημία για το Δημόσιο; Ήταν σύννομη η γνωμάτευση; Αν όχι, σε ποιες ενέργειες πειθαρχικές, διοικητικές ή άλλες προχώρησε η προϊστάμενη αρχή, η Διοίκηση του ΕΛΓΑ και ο αρμόδιος Υπουργός; Προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση; Αν ναι,  έχουν ασκηθεί;

Θα παρακαλούσαμε να καταθέσετε, κύριε Υπουργέ, τα σχετικά έγγραφα, γιατί ήδη από τις 12 Μαρτίου είχα καταθέσει ερώτηση με αίτηση κατάθεσης εγγράφων. Τέλος, και το βασικότερο: Υπάρχει δυνατότητα να ανακτηθούν τα χρήματα αυτά από την ΠΑΣΕΓΕΣ; Αν ναι, πώς;».

Απαντώντας ο κ. Βορίδης είπε ότι «όσον αφορά την ανάκτηση, θεωρώ ότι για να είμαστε ρεαλιστές είναι πιο δύσκολο, διότι ανεξαρτήτως των νομικών ενεργειών που πρέπει να γίνουν, δεν υπάρχει αυτόματη διαδικασία επιστροφής, διότι έχουν δοθεί τα λεφτά. Τα λεφτά εδόθησαν δυνάμει νομίμου τίτλου. Πράγματι, ο τίτλος ακυρώθηκε. Απαιτείται τώρα μια άλλη διαδικασία, η οποία λέει επαναφορά των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση ή άλλως αγωγή αυτοτελής από την αρχή με την οποία αναζητούνται τα λεφτά από την ΠΑΣΕΓΕΣ, όπου, όμως, για να είμαστε ρεαλιστές, η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει τεθεί σε εκκαθάριση και δεν έχει περιουσιακά στοιχεία».

Αναλογιστική μελέτη φάντασμα; 

Στη δευτερολογία του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την «παράσταση διαμαρτυρίας αγροτών στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα» εστίασε στα προβλήματα του ΕΛΓΑ, την αναμόρφωση του Κανονισμού, την αύξηση των ασφαλίστρων, τις ζημιές σε κεράσια, μπιζέλια και αμύγδαλα στον νομό που δεν αποζημιώνονται, ενώ ζήτησε διευκρινήσεις για το αν θα υπάρξει συμψηφισμός εισφορών και αποζημιώσεων.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «ακούμε χρόνια τώρα ότι επίκειται αναλογιστική μελέτη για την αναμόρφωση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Ακούμε για αναλογιστική μελέτη και αναλογιστική μελέτη δεν βλέπουμε.

Κύριε Υπουργέ, βρήκατε στα συρτάρια σας αναλογιστική μελέτη που σας άφησε η προηγούμενη διακυβέρνηση και δεν την προχωράτε, δεν υλοποιείται την αναμόρφωση του κανονισμού; Πότε δόθηκε, πότε έγινε διαγωνισμός για την ανάθεση αυτής της μελέτης, ποιος την έχει αναλάβει και αν υπάρχει, τέλος πάντων, ένας ορίζοντας υλοποίησής της ή πρόκειται για μελέτη φάντασμα;

Και, επίσης, επειδή το θέτουν οι παραγωγοί, εν όψει της αναμόρφωσης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, υπάρχει και ζήτημα αύξησης των ασφαλίστρων;

Ήδη πολλοί, όπως ξέρετε, αδυνατούν να καταβάλλουν τα ασφάλιστρά τους και μένουν ανασφάλιστοι».

Πράγματι ήσσονος, μικρής αξίας, αποζημιώσεις

Ο ερωτών βουλευτής επισήμανε ότι «δυστυχώς, με τον υφιστάμενο κανονισμό μια σειρά ζημιών, πραγματικών ζημιών, δεν αποζημιώνονται. Έχουμε ζημιές στα κεράσια της Αγιάς, σε μπιζέλια στον Πλατύκαμπο, στα αμύγδαλα στα Τέμπη. Είναι υπαρκτές ζημιές, οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση και ο κανονισμός δεν τους αποζημιώνει.

Ιδιαίτερα για τα αμύγδαλα των Τεμπών, στα τέσσερα χρόνια μια χρονιά πήραν παραγωγή. Οι άνθρωποι αυτοί το 2017 είχαν ζημιές από τα ΠΣΕΑ και δεν έχουν αποζημιωθεί, το 2019 τους δώσαμε de minimιs 80 ευρώ που καλύπτει το ένα τρίτο της ζημιάς. Ήταν, πράγματι, ήσσονος σημασίας, μικρής αξίας οι αποζημιώσεις. Και φέτος πάλι έχουν ζημίες. Μόνο το 2018 είχαν παραγωγή. Και αναρωτιέμαι πώς αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν!

Σήμερα υπάρχει και άρθρο στην τοπική μας εφημερίδα, την “Ελευθερία”,  από τον πρώην διοικητή του ΕΛΓΑ, τον κ. Έξαρχο, -που αν και προέρχεται από άλλο κόμμα, είχαμε καλή συνεργασία στην περίοδο της διακυβέρνησης- που ακριβώς επισημαίνει τα ζητήματα αυτά.

Το ερώτημα, επίσης, είναι τι γίνεται με την προκαταβολή του 35% για τις περσινές ζημιές, πότε θα καταβληθεί και τι θα γίνει στην αναμόρφωση, θα συνεχίσει να υπάρχει ζήτημα προκαταβολής;».

Συμψηφισμός εισφορών-αποζημιώσεων

Ο Λαρισαίος βουλευτής, τέλος, σημείωσε ότι «στον σημερινό Τύπο, στη σημερινή “Ελευθερία” της Λάρισας, με αφορμή την επίσκεψη του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ, του κ. Δούκα, στην εκλογική μου περιφέρεια υπάρχουν δηλώσεις και του προέδρου του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, του κ. Τσιτσιρίγκου, ο οποίος λέει πότε θα υλοποιηθεί η δέσμευση που του δώσατε σε συνάντηση που είχατε για τον συμψηφισμό εισφορών και αποζημιώσεων; Αυτά λέγονται στον σημερινό Τύπο της Λάρισας. Θα είχε ενδιαφέρον η άποψή σας, γιατί νόμιζα ότι δεν είστε αυτής της προσέγγισης. Όμως, επειδή το είδα γραμμένο και προφανώς παρουσιάζεται ως δέσμευσή σας, θα ήθελα να ακούσω κάτι πιο συγκεκριμένο».

Απαντώντας ο υπουργός υπογράμμισε ότι «ουδέποτε έχω πει ότι αποδέχομαι να γίνει συμψηφισμός των εισφορών στον ΕΛΓΑ. Έχω πει κατ’ επανάληψιν το αντίθετο. Επομένως, δεν ξέρω ποιος κατάλαβε και τι κατάλαβε. Με όλο τον σεβασμό προς πάσα κατεύθυνση, παρά ταύτα δεν έχω πει ποτέ κάτι τέτοιο. Έχω κατ’ επανάληψη δημοσίως, τουλάχιστον δύο φορές σε αυτήν την Αίθουσα, πει το αντίθετο και έχω εξηγήσει και τους λόγους».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: