Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για να «Μείνουν Όρθιοι» οι αγρότες

Αγροτικούς συνεταιρισμούς της επαρχίας Φαρσάλων και το δήμαρχο της πόλης επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη κλιμάκιο του Αγροτικού Τμήματος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας  του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στο πλαίσιο της ενημερωτικής καμπάνιας, που συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, για το προτεινόμενο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα του κόμματος για τους αγρότες και τον αγροτικό τομέα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ».

Πιο συγκεκριμένα, το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αποτελούμενο από τον υπεύθυνο του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε. Λάρισας Χρήστο Παπαδημητρίου, τα μέλη Βασίλη Μίγα, Βαγγέλη Δημητρακόπουλο, καθώς και το δημοσιογράφο Χρήστο Αθανασιάδη, επισκέφθηκε διαδοχικά:

  • τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βασιλή Φαρσάλων, με τον πρόεδρο του συν/σμού Φώτη Τριανταφυλλόπουλο, τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Παπαδόπουλο, τον Γραμματέα Κώστα Γκουντρουμάνη και τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Βάμβακος Γιώργο Νικολόπουλο

* τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ενιπέας» Φαρσάλων, με τον πρόεδρο Αθανάσιο Καραϊσκο, τον αντιπρόεδρο Νίκο Γούσιο, τον ταμία Κώστα Ζάντζα και τον γεωπόνο Βαγγέλη Κατσούλη

  • τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Φαρσάλων Γη», με την πρόεδρο Ματούλα Αϋφαντή και τα μέλη, Δήμο Γουδουλακη, Νίκο Δημητρακόπουλο και Γιώργο Αρσενόπουλο

  • το δημαρχείο Φαρσάλων, με τον δήμαρχο Μάκη Εσκίογλου
  • την Ομάδα Παραγωγών Βάμβακος «Cotton Farsala», με τον πρόεδρο Θόδωρο Βουλγαρέτσο

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, τα μέλη του κλιμακίου, κατέθεσαν τις θέσεις και τις απόψεις του κόμματος για την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα, ο οποίος δυστυχώς παραμένει «αόρατος» για το ΥΠΑΑΤ και την κυβέρνηση της Ν.Δ. και επισήμαναν ότι μετά την υγειονομική κρίση, σε επίπεδο οικονομικής στήριξης, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική μέριμνα για γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, κι όταν αυτή υπάρχει γίνεται με υπέρμετρη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση, ενώ δε για το κόστος παραγωγής, όχι μόνο δεν υπάρχει μέριμνα αλλά αντιθέτως αύξηση, όπως στα τιμολόγια της ΔΕΗ και τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ. 

Όπως επισήμαναν τα μέλη του κλιμακίου, το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για όλους τους αγρότες, βάση εισοδηματικών κριτηρίων, μπορεί να αποτελέσει το δίχτυ ασφαλείας για την επιβίωση των παραγωγών, ενώ στα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών, συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων και τα παρακάτω: 

  • Στήριξη των κτηνοτρόφων για απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών πώλησης (αμνοερίφια και λοιπή ζωική παραγωγή) σύνολο 80 εκ.
  • Ειδική ενίσχυση ελαιοκαλλιέργειας λόγω πτώσης ζήτησης και τιμών ύψους 120 εκ. (πρόβλημα που προηγείται της πανδημίας) 
  • Ειδικό σχέδιο απόσταξης οίνου με ενίσχυση ύψους 30 εκατ. ευρώ 
  • Μείωση των εισφορών ΕΛΓΑ για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο κατά 20% με κάλυψη του κενού από εθνικούς πόρους, ύψους 35 εκατ.
  • Το Κράτος ως αγοραστής «ύστατης καταφυγής» για την απορρόφηση παραγωγής πληττόμενων κλάδων
  • Ειδικό πρόγραμμα απορρόφησης παραγόμενων προϊόντων ύψους 30 εκατ. ευρώ
  • Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020
  • Άμεση ενεργοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος «Φρούτα & Γάλα στα σχολεία» ύψους 4.8 εκ. περίπου για το 2020 
  • Ενίσχυση ρευστότητας μέσω Χρηματοδοτικών Εργαλείων

Το επόμενο χρονικό διάστημα, τα μέλη του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, θα συνεχίσουν τις επισκέψεις σε αγροτικούς φορείς και δήμους του νομού Λάρισας.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ