Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην Επιτροπή των Περιφερειών για την 5η συνάντηση εργασίας του δικτύου Regional Hubs

Η 5η συνάντηση εργασίας του δικτύου RegHub πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 16 Ιουνίου, διαδικτυακά λόγω του COVID-19.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του Περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού είναι μέλος του δικτύου περιφερειακών κόμβων (RegHub) για τη χάραξη των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η μοναδική Περιφέρεια από την Ελλάδα που επιλέχτηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στην συνάντηση μεταξύ των άλλων, συζητήθηκε εκτενώς η Απόφαση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 11 Μαΐου να αυξήσει το ρόλο της Επιτροπής των Περιφερειών στη νέα της πλατφόρμα Fit for Future (μέρος του προγράμματος REFIT) και να αναγνωρίσει το RegHub ως ένα πολύτιμο εργαλείο της Επιτροπής των Περιφερειών για το έργο της πλατφόρμας. Η πλατφόρμα Fit for Future είναι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, η οποία θα βοηθήσει την Επιτροπή να απλοποιήσει την υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ, να μειώσει το διοικητικό φόρτο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και να διασφαλίσει ότι η νομοθεσία της ΕΕ θα παραμείνει μελλοντική.

Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το RegHub και μια σημαντική θεσμική αναγνώριση των επιτευγμάτων του κατά την πιλοτική του φάση.

Αυτή η αναγνώριση της συνάφειας του RegHub δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη δέσμευση των ενδιαφερομένων που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις του δικτύου μέχρι στιγμής, τους οποίους ευχαριστούμε για την συνεισφορά τους.

Στη συνάντηση η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσωπήθηκε από την κα Αγγελική Βενέτη, Προϊσταμένη της Δ/νσης Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων, η οποία είναι το σημείο επαφής του δικτύου στην Περιφέρεια.

Στη συνέχεια συζητήθηκε η επιτυχημένη ολοκλήρωση της τελευταίας διαβούλευσης του δικτύου η οποία αφορούσε στις κρατικές ενισχύσεις.

Σκοπός του ερωτηματολογίου ήταν η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και ο προσδιορισμός των βασικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακοί κόμβοι και οι ενδιαφερόμενοι φορείς τους κατά την εφαρμογή του πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος (ΥΓΟΣ) και των περιφερειακών ενισχύσεων. Πρόσθετος σκοπός του ερωτηματολογίου ήταν η συγκέντρωση των απόψεων των κόμβων σχετικά με τα είδη υποστηρικτικών πολιτικών ή/και τις αλλαγές που θα χρειαστούν προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που ανακύπτουν σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις σε αυτούς τους δύο τομείς πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποίησε διευρυμένη διαβούλευση με αρμόδιους φορείς, όπως Ειδικές Υπηρεσίες διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ των Περιφερειών αλλά και των Υπουργείων, φορείς διαχείρισης απορριμμάτων, επιμελητήρια, τους Συνδέσμους Βιομηχάνων, τους Δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης της Περιφέρειας.

Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα ενώ θα συμπεριληφθούν σε έκθεση εφαρμογής του δικτύου RegHub. Η Επιτροπή των Περιφερειών θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο της έκθεσης εφαρμογής της παρούσας διαβούλευσης σχετικά με την -εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- τρέχουσα επανεξέταση των θεμάτων περί κρατικών ενισχύσεων που καλύπτει.

Οι προγενέστερες συμβολές του δικτύου RegHub κατέδειξαν τις σημαντικές δυνατότητες που διαθέτει το εν λόγω δίκτυο για τη συγκέντρωση μοναδικών στοιχείων, αντλούμενων από την εμπειρία των χρηστών και προερχόμενων από τους ενδιαφερομένους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς, σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα

https://cor.europa.eu/en/engage/Pages/network-regional-hubs-implementation-assessment.aspx