Απονομή διπλωμάτων στο ΕΠΑΛ Φαρσάλων

Με την απονομή των διπλωμάτων Europass, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 12 Ιουνίου, το  πρόγραμμα Erasmus+ του Επαγγελματικού Λυκείου Φαρσάλων (δράση KA1 ‘’Κινητικότητα Εκπαιδευομένων και Προσωπικού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης’’) με τίτλο “ Η θεωρία στη πράξη: Επαγγελματική Κατάρτιση και Πρακτική σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ”.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μία συνάντηση ανασκόπησης και απολογισμού του προγράμματος κινητικότητας και να μεταφέρουν στον Σύλλογο Διδασκόντων τα οφέλη που αποκόμισαν από την συμμετοχή τους σε αυτό. Εκτός των άλλων, στους μαθητές απονεμήθηκε πιστοποίηση γνώσεων Europass Mobility και θα έχουν την δυνατότητα, έτσι, να  δημιουργήσουν ένα Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Σημείωμα.

Το πρόγραμμα αφορούσε την επαγγελματική ανάπτυξη 16 μαθητών του ΕΠΑ.Λ. Φαρσάλων στις ειδικότητες Τεχνικός Οχημάτων του τομέα Μηχανολογίας (8 μαθητές) και Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής του τομέα Πληροφορικής (8 μαθητές). Η κινητικότητα των μαθητών πραγματοποιήθηκε από 17/11/2019 μέχρι 02/12/2019 στην πόλη Povoa de Varzim της Πορτογαλίας (περιοχή Πόρτο) όπου και πραγματοποίησαν πρακτική άσκηση – κατάρτιση σε επιχειρήσεις της ειδικότητας τους. Τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισαν οι μαθητές κατά την διάρκεια του προγράμματος, μετέφεραν στην συνέχεια στον χώρο του σχολείου όπου και ενσωματώθηκαν οι καλές πρακτικές στο εργαστηριακό μέρος των μαθημάτων ειδικότητας τους.

Το πρόγραμμα κατάρτισης σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων μαθητών, με στόχο να λάβουν τις εξειδικευμένες γνώσεις, τις προσλαμβανόμενες πρακτικές δεξιότητες και στάσεις που απαιτούνται από τα προγράμματα σπουδών των ειδικοτήτων τους ώστε να καταστούν ανταγωνιστικοί και ικανοί να διεκδικήσουν και να πετύχουν την ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας, αποκτώντας μία πρώτη εργασιακή εμπειρία πάνω στην ειδικότητά τους σε μία άλλη ευρωπαϊκή πόλη και σε διαφορετικά ευρωπαϊκά εργασιακά περιβάλλοντα.

Εκτός της απόκτησης επαγγελματικών γνώσεων μέσω της κατάρτισης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και τον πολιτισμό της Πορτογαλίας, με πολιτιστικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Πόρτο, Μπράγκα, Γκιμαράες και Λισαβόνα.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση (μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών – ΙΚΥ, Εθνικός Φορέας) κάλυψε όλα τα έξοδα των συμμετεχόντων όπως έξοδα μετακίνησης, διαμονής, πλήρους διατροφής, κατάρτισης, ασφαλιστικής κάλυψης, προετοιμασίας αλλά και διάχυσης των αποτελεσμάτων.