Την ψήφο των πολιτών διεκδικεί το 5ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων για το Εrasmus+ project “Lifeboats full of hopes”.

Είμαστε η Χρυσούλα Θανοπούλου και η Ευτυχία Νασίου, νηπιαγωγοί του 5ου Νηπιαγωγείου Φαρσάλων.

Κάτι που μάθαμε στο Νηπιαγωγείο είναι ότι για να φροντίζουμε τα παιδιά σωστά, πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε να δίνουμε χαμόγελα, συναισθήματα, ερεθίσματα, ενέργεια, αγκαλιές, ενθάρρυνση και ιδέες. Στη διδασκαλία μας εφαρμόζουμε συνήθως τις τεχνικές (εκπαιδευτικές μεθόδους) του εποικοδομητισμού (η μάθηση είναι μια ενεργή διαδικασία στην οποία οι μαθητές αναπτύσσουν ενεργά τη γνώση προσπαθώντας να κατανοήσουν τον κόσμο που τους περιβάλλει) και τη συνεργατική μάθηση (ζευγάρια ή μικρές ομάδες μαθητών συνεργάζονται ώστε να επιτευχθεί ένας κοινός στόχος).

Πώς προέκυψε η ιδέα με το ζήτημα των προσφύγων; Στη γωνιά της ανάγνωσης μεταξύ άλλων υπάρχει το βιβλίο ο Χάρης και ο Φάρις της Γιώτας Αλέξανδρου. Το εξώφυλλο παρότρυνε τους μαθητές να το διαβάσουμε. Άρχισαν να ρωτούν γιατί κάποια παιδιά δεν έχουν σπίτι, οικογένεια, πατρίδα; Γιατί υπάρχει πόλεμος; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά; Γιατί τα λένε παιδιά πρόσφυγες; Ξεκινήσαμε την έρευνα για τη σύνταξη ενός έργου εργασίας για τους πρόσφυγες. Αποφασίσαμε να μοιραστούμε τις ιδέες μας με σχολεία της Ευρώπης.

Το project μας περιλαμβάνει τρία επίπεδα εκπαίδευσης (νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο). Αυτή είναι η μέθοδος της διεπιστημονικότητας, όπου οι μαθητές αλληλεπιδρούν για την επίτευξη κοινών στόχων.

Μετά από ταξίδι γνώσεων 2 χρόνων,  το «Lifeboats fullof hopes» πέτυχε το στόχο του και ψηφίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Best Practice.

Παράλληλα, συμμετέχει στην πρωτοβουλία-διαγωνισμό σχολείων (με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας) «Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο» του Quality Net Foundation (QNF), Δίκτυο των Υπεύθυνων Οργανισμών και Ενεργών Πολιτών, ο οποίος είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που προωθεί την βιώσιμη ανάπτυξη.

Για τη βράβευση των καλύτερων δράσεων θα ληφθεί υπόψη, πέραν της επιτροπής αξιολόγησης, κατά 20% η ψηφοφορία του κοινού. Για το λόγο αυτό το σχολείο ζητά την ψήφο όλων στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://bravo.sustainablegreece2020.com/gr/voting-by-school/5o-nhpiagwgeio-farsalwn.721.html

Σας Ευχαριστούμε!!!