Κερδίζει έδαφος η φάβα Φαρσάλων

Μπορεί η φάβα Σαντορίνης να έχει το όνομα, όμως μία καλλιέργεια που υπήρχε εδώ και χρόνια στην περιοχή των Φαρσάλων, κυρίως στους Χαλκιάδες, αποκτά ακόμα περισσότερη αίγλη, μετά την εμφάνιση της σε ολοένα και περισσότερα εστιατόρια, αναβαθμίζοντας την από την ταπεινή φάβα και το λαϊκό μεζέ της ταβέρνας, σε γκουρμέ ορεκτικό.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ζήτηση του προϊόντος αυξήθηκε, συμπαρασύροντας προς αυτή την κατεύθυνση να ασχοληθούν ακόμη περισσότεροι αγρότες, χρησιμοποιώντας τη φάβα ή λαθούρι – όπως είναι γνωστό – ως εναλλακτική καλλιέργεια για να “ξεκουράσουν” τα χωράφια τους, από την συνεχόμενη καλλιέργεια δημητριακών.

Αρκετοί αγρότες έχουν στραφεί τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή οσπρίων στην περιοχή των Φαρσάλων, μάλιστα, οι φακές Φαρσάλων, αποτελούν ήδη γνωστή ετικέτα για τους καταναλωτές στα ράφια των περισσότερων σούπερ μάρκετ, αλλά και των λαϊκών αγορών. Πέραν όμως αυτού, η φάβα κερδίζει έδαφος, τα τελευταία επτά χρόνια στην περιοχή τον Χαλκιάδων στα Φάρσαλα, προϊόν το οποίο συγκαταλέγεται, στις ξηρικές καλλιέργειες και δεν χρειάζεται επιπλέον νερό πέραν της βροχής.

Πρόκειται για μία καλλιέργεια που ξεκινά το φθινοπωρινό με το όργωμα και τις πρώτες βροχές. Στη συνέχεια γίνεται το γνωστό ψιλοχωμάτισμα με δισκοσβάρνα και η επιπλέον κατεργασία με τον καλλιεργητή καθώς και το τελικό πέρασμα με τον κύλινδρο και την ισοπέδωση του χωραφιού, πριν την σπορά. Η προετοιμασία του εδάφους για την καλλιέργεια της φάβας, καθώς και η καλλιέργεια του βίκου είναι παρόμοια διαδικασία, με εκείνα που εφαρμόζονται με την προετοιμασία των χειμερινών σιτηρών. Ως ενδεδειγμένη ημερομηνία σποράς, θεωρείται το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, με το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη.

Η συγκομιδή γίνεται περίπου αρχές Ιουνίου, όταν αρχίζει να κιτρινίζει το χρώμα των περισσότερων λοβών και ξεκινά ο αλωνισμός της καλλιέργειας. Συνήθως μία μέση παραγωγή στην περιοχή ξεκινά από τα 100 κιλά/στρέμμα και αγγίζει περίπου τα 250 κιλά/στρέμμα, ενώ η μέση τιμή πώλησης κινείται από τα 0,40 – 0,50 σεντς/κιλό. Αρνητικό της καλλιέργειας είναι ότι γίνονται μεγάλες εισαγωγές από το εξωτερικό, κυρίως την Τουρκία και από άλλα κράτη. Φέτος, λόγω κορονοϊού οι εισαγωγές πάγωσαν και όλοι περιμένουν αν αυτό θα αποτυπωθεί και στην αύξηση της τιμής του προϊόντος στην αγορά. Η καλλιέργεια λαμβάνει επιδότηση ψυχανθών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρείται εναλλακτική καλλιέργεια που ξεκουράζει τα χωράφια από τη συνεχή σπορά σιτηρών, εμπλουτίζοντας με περισσότερο άζωτο την περιοχή αυτών, για τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους.

Οι φετινές βροχές όμως έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις φετινές καλλιέργειες της περιοχής γεράζοντας πρόωρα τα φυτά στα περισσότερα χωράφια και μειώνοντας την παραγωγή, ρίχνοντας τα φυτά κάτω στο χώμα, με αποτέλεσμα το αλώνισμα να γίνεται πιο δύσκολα “χτενίζοντας” ουσιαστικά το χώμα για να συλλεχθεί το προϊόν. Συνέπεια όλων αυτών είναι η μείωση των εσόδων για τους αγρότες, απώλεια, την οποία πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ΕΛΓΑ  για σχετικές αποζημιώσεις. Επίσης, έχει ξεκινήσει στην περιοχή ο αλωνισμός κριθαριού και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει και της φακής.

Εφημερίδα Ελευθερία – Γ.Γ.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία