Κάδοι ανακύκλωσης ρούχων σε Φάρσαλα και χωριά

Στην τοποθέτηση 10 σημείων + 1 (που αναμένεται), κάδων ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών (ρούχα, τσάντες, πάνινα παιχνίδια, παπούτσια κ.λ.π.), προχώρησε ο δήμος Φαρσάλων. 

Κατ’ αυτό τον τρόπο ο Δήμος Φαρσάλων συμμορφώνεται με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που προβλέπουν την κατά το δυνατό χωριστή συλλογή χρησιμοποιημένων ρούχων υποδημάτων με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση τους ή την ανακύκλωση τους.

Παρουσία της αρμόδιας Αντιδημάρχου Φαρσάλων Δέσποινας Συροπούλου τοποθετήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, οι κάδοι ειδικών προδιαγραφών, για τη συλλογή των μεταχειρισμένων ρούχων σε σημεία που είχαν λάβει την σχετική έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο και την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου. 

Τα σημεία τοποθέτησης των κάδων, είναι οι παρακάτω: Πλατεία Δημοκρατίας Διασταύρωση οδών Λαμίας με Αριστοτέλους (στην εκκλησία Παναγίας), στην οδό Βενιζέλου, δίπλα στο γραφείο του Συλλόγου Φιλανθρωπίας και Ιεραποστολής «Παναγία η Ελεούσα», στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Φαρσάλων (πλησίον στο ΚΑΠΗ), στην τρίγωνη πλατεία, στην περιοχή Βαρουσίου, επί της οδού Βενιζέλου, στην διασταύρωση των δρόμων Λαμίας με εργατικές κατοικίες περιοχής Θωμαΐδη (απέναντι από τα ψυγεία Ζαχαρή, αναμένεται εντός του επόμενου διαστήματος να τοποθετηθεί). Στην Δημοτική Ενότητα Μεγάλου Ενιπέα, δύο (2) ειδικούς κάδους: Στην Κοινότητα Ευυδρίου, ένα (1) ειδικό κάδο, στην πλατεία του οικισμού Μικρού Ευυδρίου, στην Κοινότητα Σταυρού, ένα (1) ειδικό κάδο έμπροσθεν του Κοινοτικού Καταστήματος, στην Δημοτική Ενότητα Ναρθακίου, στην Κοινότητα Ναρθάκι ένα (1) ειδικό κάδο, στην πλατεία και στην Δημοτική Ενότητα Πολυδάμαντα, στην Κοινότητα Βαμβακούς ένα (1) ειδικό κάδο, στο χώρο πάρκινγκ του πρώην Δημαρχείου Πολυδάμαντα.

Η υλοποίηση προγράμματος χωριστής συλλογής μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης θα έχει τα εξής αναμενόμενα οφέλη για τον Δήμο όπως: Την μείωση των οικιακών αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή σε ποσοστό περίπου 6%, με αποτέλεσμα πολλαπλά περιβαλλοντολογικά και οικονομικά οφέλη, την συμμόρφωση με το εγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και κατ’ επέκταση το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης του Δήμου την Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των δημοτών.

Σύμφωνα με την σύμβαση η εταιρεία έχει αναλάβει την ολοκληρωμένη και αποκλειστική διαχείριση των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών. Μετά την εγκατάσταση των 11 κάδων, στα προαναφερθέντα σημεία των Φαρσάλων και των χωριών (σύμφωνα με πληθυσμιακά κριτήρια), η εταιρεία θα κρίνει αν είναι εφικτό και σκόπιμο να επεκταθεί το δίκτυο της σε παραπάνω σημεία. 

Η αντιδήμαρχος Φαρσάλων Δέσποινα Συροπούλου δήλωσε στην “Ε”: “Η δημοτική αρχή μέσω της αντιδημαρχίας καθαριότητας, στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ανάπτυξης της ανακύκλωσης στην δήμο μας, τοποθέτησε 10 καλαίσθητους κάδους συλλογής ρούχων, υποδημάτων και υφασμάτινων ειδών. Η συλλογή των εν λόγω αντικειμένων θα έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγει στις χωματερές μικρότερος όγκος σκουπιδιών. Τα παραπάνω είναι μόνο μία ενέργεια σε ένα γενικότερο πλαίσιο σχεδιασμού για την ανακύκλωση. Αποδεικνύουμε ότι η ανακύκλωση αποτελεί προτεραιότητα μας, ενισχύοντας και την ανακύκλωση χαρτιού και πλαστικών με επιπλέον μπλε κάδους που μόλις προχθές παραλήφθηκαν, επεκτείνοντας τα σημεία ανακύκλωσης στον Δήμο. Υπήρχε σχεδιασμός για την πραγματοποίηση μεγάλης εκδήλωσης, σχετικά με την ανακύκλωση όπου θα συμμετείχαν μαθητές σχολείων και ενήλικες, η οποία εκδήλωση ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Πιστεύω ότι σε μια σύγχρονη κοινωνία πρέπει να επικρατήσει στην συνείδηση των ανθρώπων και να γίνει προτεραιότητα η διαχείριση όλων των επεξεργασμένων βιομηχανικών υλικών, προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον και την αειφορία. Ως δημότες του δήμου Φαρσάλων, ας κάνουμε την διαφορά με συντονισμένες ενέργειες, να κάνουμε την ανακύκλωση μέρος της καθημερινότητας μας.”.

Επίσης τοποθετήθηκαν, 33 νέοι κάδοι ανακύκλωσης απορριμμάτων, οι οποίοι δεν αγοράστηκαν, αλλά αντικαταστάθηκαν, επιστρέφοντας πίσω τους κατεστραμμένους.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία