Έρχονται 22 νέα πυροσβεστικά οχήματα στην Θεσσαλία

Με  22 πυροσβεστικά οχήματα, συνολικού προϋπολογισμού 2,9 εκ. ευρώ ενισχύει το Πυροσβεστικό Σώμα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση δημοπράτησης του έργου που χρηματοδοτείται το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 και προβλέπει την προμήθεια υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων διαφόρων τύπων.

«Με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, στηρίζουμε στην πράξη και όχι στα λόγια το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος»  δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός . «Με  τα 22 νέα οχήματα, την προμήθεια των οποίων χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ, θα καλυφθούν ελλείψεις στον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος στη Θεσσαλία και θα διευκολύνουμε το σπουδαίο έργο των πυροσβεστών».

Τί προβλέπει το έργο

Αναλυτικότερα το έργο αφορά στην προμήθεια:

Υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα  (4Χ4) χωρητικότητας 500 λίτρων νερού (τεμ. 7). Πρόκειται για πυροσβεστικά οχήματα (4Χ4). Κύριο έργο τους η περιπολία δασικών εκτάσεων και η άμεση καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών στο ξεκίνημα τους καθώς και η μεταφορά εξοπλισμού σε συμβάντα φυσικών καταστροφών. Ο θάλαμος οδήγησης θα φέρει δύο (2) θύρες  και θα έχει ικανότητα μεταφοράς ενός (1) ακόμη μέλους πληρώματος πλέον του οδηγού. Θα διαθέτουν αυτόνομο πυροσβεστικό συγκρότημα και δεξαμενή νερού χωρητικότητας 500 λίτρων.

Υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα παντός εδάφους (4Χ4) χωρητικότητας 4.000 λίτρων νερού (τεμ. 8). Πρόκειται για πυροσβεστικά οχήματα εξοπλισμένα με δεξαμενές νερού και αφρού χωρητικότητας 4.000 λίτρων και 300 λίτρων, αντίστοιχα. Ο θάλαμος οδήγησης θα φέρει δύο (2) θύρες και θα έχει ικανότητα μεταφοράς δύο (2) ακόμη μελών πληρώματος πλέον του οδηγού.

Κύριο έργο τους η δασοπυρόσβεση με αποτέλεσμα να επιχειρούν σε εξαιρετικά ανώμαλα εδάφη και δύσβατες περιοχές. Θα διαθέτουν πρόσθετο-κατάλληλο εξοπλισμό για να επεμβαίνουν και σε άλλα συμβάντα αρμοδιότητας του Π..Σ. Σύμφωνα με το EN-1486-1 θα κατηγοριοποιούνται στην κατηγορία 3: παντός εδάφους.

Βοηθητικά διπλοκάμπινα ημιφορτηγά οχήματα, (4Χ4) τύπου pick up, (τεμ. 7).

Πρόκειται για  οχήματα (4Χ4) τύπου pick up με δυνατότητα  μεταφοράς πέντε (5) ατόμων συμπεριλαμβανομένου του οδηγού και καρότσα για μεταφορά εξοπλισμού η οποία θα διαθέτει θύρα στην οπίσθια πλευρά του οχήματος. Η μικτή έμφορτη μάζα του οχήματος θα είναι μεγαλύτερη ή ίση από 2.500 kg και έως 3.500 kg