Εφαρμογή προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στα όρια του Δήμου Φαρσάλων

Ο Δήμος Φαρσάλων αποφάσισε την έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος αντιμετώπισης κουνουπιών στα όρια του Δήμου για το έτος 2020. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των νόσων που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών έγκειται στη μείωση του πληθυσμού τους μέσω του περιορισμού των εστιών αναπαραγωγής τους καθώς και στην παρεμπόδιση της επαφής μεταξύ διαβιβαστών και ανθρώπων. Λαμβάνοντας υπόψη και την εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και ελονοσίας τα τελευταία έτη καθώς και τον κίνδυνο εισαγωγής άλλων λοιμογόνων μέσω κουνουπιών, καθίσταται επιτακτική για τον Δήμο η οργάνωση και υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος αντιμετώπισης των εντόμων αυτών.

Η αντιμετώπιση των κουνουπιών περιλαμβάνει συνδυασμό μέτρων και μεθόδων καταπολέμησης. Βασική μέθοδος εφαρμογής του έργου είναι η προνυμφοκτονία, ο εντοπισμός δηλαδή και η καταπολέμηση των κουνουπιών κατά την περίοδο των προνυμφικών σταδίων, καθώς και η εφαρμογή μέτρων διαχείρισης του περιβάλλοντος για τον περιορισμό των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών. Όπου κρίνεται απαραίτητο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, μπορεί να πραγματοποιείται καταπολέμηση των τελείων εντόμων.

 Οι εργασίες καταπολέμησης των κουνουπιών θα γίνουν σε εστίες εντός και εκτός του αστικού ιστού (στάσιμα νερά ρεμάτων, σε κοινόχρηστους χώρους με πυκνή βλάστηση, σε φρεάτια ομβρίων υδάτων, σε εποχιακά πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και στάσιμα νερά όπου υπάρχουν δρόμοι, χώροι πρασίνου κλπ.) και σε κεντρικά πάρκα – χώρους πρασίνου (περιμετρικά και εσωτερικά των χώρων) σε λιμνάζοντα – στάσιμα νερά και σε λοιπούς κοινόχρηστους χώρους. 

Θα πραγματοποιούνται εβδομαδιαίες εφαρμογές καθ’ όλο το διάστημα υλοποίησης εργασιών πεδίου, έως την 30η Σεπτεμβρίου 2020, με δυνατότητα παράτασής τους όταν κριθεί αναγκαίο. Οι εργασίες ανάλογα με τις ανάγκες του έργου μπορεί να εκτελούνται όλες τις ημέρες της εβδομάδας. 

 Καλούμε τους δημότες να τηρούν σχολαστικά  τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, όπως αναφέρονται στα παρακάτω φυλλάδια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Για περισσότερες πληροφορίες, ενημερωτικά φυλλάδια και σχετικά άρθρα μπορείτε να απευθύνεστε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/disease/koynoypia/.