Σε χαλαζόπληκτες καλλιέργειες των Φαρσάλων ο Κόκκαλης

Καλλιέργειες βαμβακιού και φακής που «χτυπήθηκαν» από την έντονη χαλαζόπτωση των τελευταίων ημερών επισκέφθηκε στην περιοχή του Πολυδαμείου, στα Φάρσαλα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Ο κ. Κόκκαλης μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Φαρσάλων κ. Βαγγέλη Δημητρακόπουλο, τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Πολυδαμείου κ. Κώστα Βούλγαρη, την πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Φαρσάλων Γη» κ. Ματούλα Ανυφαντή και τους παραγωγούς κ.κ. Κώστα Κανάρη και Ντίνο Μπαζάνη, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει δια ζώσης το μέγεθος της ζημιάς, η οποία έχει σκορπίσει την απόγνωση στον αγροτικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε τα εξής: «Ενημερώθηκα από την πρώτη στιγμή για τις μεγάλες ζημιές που έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε καλλιέργειες και στην επαρχία Φαρσάλων, έτσι με την πρώτη ευκαιρία έσπευσα να δω από κοντά το πρόβλημα και προπαντός να συνομιλήσω με τους αγρότες που σήμερα μετράνε τις πληγές τους.

Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και η αναγκαιότητα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη, ώστε να μπορεί με περισσότερη αποτελεσματικότητα να απαντά στις προκλήσεις των καιρών. Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου μέχρι τα μέσα του 2019, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκκινήσει η διαδικασία αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αφήνοντας στο παρελθόν ένα απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο. Βρισκόμασταν κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της σπουδαίας τομής για τον πρωτογενή τομέα αλλά μας πρόλαβαν οι πολιτικές εξελίξεις. 

Αυτή την εβδομάδα μέσω της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχα την ευκαιρία δύο φορές να αναδείξω το πρόβλημα από το βήμα της βουλής, αλλά με λύπη διαπίστωσα ότι ο υπουργός κ. Μάκης Βορίδης δεν δείχνει διατεθειμένος να «τρέξει» άμεσα τις αλλαγές, κρυπτόμενος πίσω από τη δικαιολογία της αναμονής ενός πορίσματος. Μάλιστα, είχε το θράσος να χαρακτηρίσει ως «λαϊκισμό» την πρότασή μου να ενταχθούν περισσότεροι ασφαλιστικοί κίνδυνοι στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Αν θεωρεί «ρεαλισμό» λοιπόν το να παρακολουθούμε ατάραχοι κι άπραγοι ως εθνική αντιπροσωπεία να καταστρέφεται το βιός χιλιάδων αγροτών, ας έρθει κι αυτός εδώ, στο χωράφι, να το πει κατάματα στους αγρότες. Λυπάμαι που θα το ξαναπώ, αλλά είναι πολύ λίγος για να αρθεί στο ύψος των κρίσιμων σημερινών περιστάσεων. Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς την αυτονόητη αναθεώρηση του κανονισμού ως αντιπολίτευση, αφουγκραζόμενοι τον πλέον αγνό παραγωγικό ιστό της χώρας».