Meteo: Έντονα καιρικά φαινόμενα το Σάββατο- Υψηλός κίνδυνος για πλημμύρες

Ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα χαλάσει τον καιρό την έναρξη του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, καθώς το Meteo προειδοποιεί για υψηλό κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων το Σάββατο, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Η αλλαγή του καιρού κυρίως το Σάββατο- καθώς την Κυριακή και τη Δευτέρα θα είναι βελτιωμένος- θα προκληθεί από ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργήθηκε στη νότια Ιταλία σήμερα, Παρασκευή και αναμένεται να κινηθεί γρήγορα προς την περιοχή μας.

Έντονες βροχές και καταιγίδες

Το αποτέλεσμα θα είναι έντονες βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες, από τη νύχτα της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου. Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι έντονα και ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων θα είναι υψηλός, σύμφωνα με το Μeteo, τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.   Το συνολικό ύψος βροχής (σε χιλιοστά) που πρoβλέπεται μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. Στις περιοχές εντός του κόκκινου πλαισίου ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων είναι ιδιαίτερα υψηλός

Ανάλογη είναι η εκτίμηση και της ΕΜΥ. «Λαμβάνοντας υπόψη μας τον δείκτη επικινδυνότητας για τις βροχοπτώσεις και τα δεδομένα του πεδίου των ανέμων, προσανατολιζόμαστε να εκδώσουμε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για το Σάββατο», ανέφερε σε ανάρτηση στα social media η Υπηρεσία, σημειώνοντας ότι την Κυριακή και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος.

Στα ηπειρωτικά, η θερμοκρασία το Σάββατο θα υποχωρήσει κατά 4-5 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με την Παρασκευή. Στα ημιορεινά και ορεινά τμήματα αναμένονται χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους, ενώ στα πεδινά η πιθανότητα για ανάλογα φαινόμενα είναι μικρή.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Αρχικά, τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής, οι άνεμοι στο Ιόνιο και το νότιο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν από νότιες διευθύνσεις και αργά το βράδυ θα ξεπεράσουν τοπικά τα 8 μποφόρ. Ειδικότερα στη βόρεια Κρήτη, οι ισχυροί άνεμοι θα οδηγήσουν σε σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας που διατηρήσουν τον υδράργυρο σε υψηλά επίπεδα, έως και 30°C τις βραδινές ώρες της Παρασκευής.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής 05/06 αναμένονται οι πρώτες έντονες βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες στα Επτάνησα, οι οποίες μέσα στη νύχτα και το πρωί του Σαββάτου θα επεκταθούν και στις υπόλοιπα δυτικά και κεντρικά τμήματα της χώρας, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo.   Οι θυελλώδεις νοτιάδες θα οδηγήσουν και στη μεταφορά σημαντικής ποσότητας αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα.

Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις θα παρατηρηθούν στο νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Στα ηπειρωτικά θα σημειώνονται κατά διαστήματα και λασποβροχές.

Η συγκέντρωση σκόνης (μg/kg) (αποχρώσεις του καφέ) και ο άνεμος (βέλη) κοντά στο έδαφος όπως προβλέπονται από το μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo για το Σάββατο.

 

Πηγή: lifo.gr