Άνθρωπος κατά Μηχανής: Αερομαχία drone με επανδρωμένο μαχητικό σε δοκιμή της USAF

Η αμερικανική πολεμική αεροπορία (USAF) θα θέσει ένα προηγμένο αυτόνομο αεροσκάφος (drone) εναντίον ενός επανδρωμένου σε μια δοκιμή που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2021 και θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να οδηγήσει στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων μαχητικών που χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο υποπτέραρχος Τζακ Σάναχαν, επικεφαλής του Joint Artificial Intelligence Center του Πενταγώνου έκανε λόγο για μια «τολμηρή ιδέα». Επίσης, το Air Force Magazine χαρακτήρισε την ανάπτυξη αυτόνομων μαχητικών αεροσκαφών ως ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο εγχείρημα για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σε ενημέρωση που διοργανώθηκε από το Mitchell Institute for Aerospace Studies, ο υποπτέραρχος Σάναχαν είπε ότι είχε ανταλλάξει email το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με τον επικεφαλής της ομάδας που δουλεύει στο εν λόγω εγχείρημα, τον σμηναγό Στιβ Ρότζερς του ARFL (Air Force Research Laboratory). Όπως είπε, η ομάδα του ARFL θα επιχειρήσει να φέρει αντιμέτωπο ένα αυτόνομο σύστημα ενάντια σε ένα επανδρωμένο σύστημα σε «κάποιου είδους αερομαχία».

Ο Σάναχαν σημείωσε πως, σε αυτό το στάδιο, ίσως να μη χρησιμοποιεί «πολλή Τεχνητή Νοημοσύνη», μα εν καιρώ άνθρωποι και μηχανές που θα συνεργάζονται θα «κάνουν μεγάλη διαφορά».

Όταν είχε ανακοινωθεί το 2018, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ως σκοπό την ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου μαχητικού. Ερωτηθείς από το Air Force Magazine εάν αυτό ήταν ακόμα ο στόχος, ο Σάναχαν είπε πως δεν γνωρίζει, μα πρόσθεσε πως συστήματα με δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους, όπως πχ σε σμήνη μικρών αυτόνομων αεροσκαφών, που θα μπορούσαν να βρίσκονται υπό την καθοδήγηση ενός πιλότου σε μαχητικό ή να λειτουργούν εντελώς ανεξάρτητα. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ένα πρόγραμμα, ονόματι Skyborg, που προορίζεται να διερευνήσει πώς ο πιλότος ενός μαχητικού θα μπορεί να καθοδηγεί εν πτήσει άλλα drones– συνοδούς του αεροσκάφους του.

Παρόλα αυτά, ο Σάναχαν τόνισε πως τα συμβατικά συστήματα δεν θα χαθούν εν μία νυκτί, και πως το θέμα είναι να επιτευχθεί μια ισορροπία, με χρήση Α.Ι. εκεί που θα συνέβαλε πραγματικά και θα βελτίωνε τις επιδόσεις. «Το τελευταίο που θα ισχυριζόμουν θα ήταν πως τα αεροπλανοφόρα και τα μαχητικά και οι δορυφόροι θα εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.