Η επόμενη μέρα των αγώνων δρόμου και βουνού

Τα τελευταία χρόνια το δρομικό κίνημα γνώρισε τεράστια άνθηση στη χώρα μας, με τους αγώνες δρόμου και βουνού να πολλαπλασιάζονται. Παράλληλα, αυξήθηκαν οι συμμετοχές στους αγώνες, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας έβαζαν αθλητικά και έβγαιναν από το σπίτι τους για να τρέξουν τα πρώτα τους χιλιόμετρα, να λάβουν μέρος στον πρώτο τους αγώνα, να κατακτήσουν το πρώτο τους μετάλλιο, να κερδίσουν το πρώτο τους προσωπικό στοίχημα μέχρι το επόμενο. Οι σύλλογοι δρομέων στη χώρα μας ακολούθησαν αυτήν την πορεία, με το να αυξάνονται τα μέλη τους, να δημιουργούνται νέοι σύλλογοι σε πόλεις και μικρότερες κοινότητες σε όλη τη χώρα.

Μέχρι που εδώ και μερικούς μήνες εμφανίστηκε ο COVID-19 και έφερε τα πάνω κάτω στην καθημερινότητά μας, στη δουλειά μας, στη ζωή μας. Το τρέξιμο, που για άλλους είναι τρόπος εκτόνωσης από την καθημερινότητα και χόμπι και για άλλους είναι κάτι παραπάνω, όπως ήταν επόμενο επηρεάστηκε και άλλαξε. Είδαμε τους αγώνες δρόμου και βουνού να ακυρώνονται ο ένας μετά τον άλλον. Αρχικά βλέπαμε και διαβάζαμε για διοργανώσεις που ακυρώνονται στο εξωτερικό, σε χώρες όπου ο COVID-19 έκανε την εμφάνισή του νωρίτερα από τη χώρα μας. Μας ξένιζε. Μας φαινόταν περίεργο και τόσο μακρινό. Πιστεύαμε ότι εμάς δεν θα μας επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό. Ωστόσο, ήρθε η ώρα να ακυρωθούν ή να αναβληθούν αγώνες και στη χώρα μας, δίπλα μας, στην πόλη μας.

Κληθήκαμε όλοι μας, πολιτεία, αθλητές, διοργανωτές, σύλλογοι δρομέων, να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μια κατάσταση που κανείς μας δε μπορούσε να φανταστεί. Μέχρι στιγμής, η κατάσταση δείχνει να έχουμε πετύχει τον πρώτο στόχο, να μη καταρρεύσει το εθνικό σύστημα υγείας και να μην έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα, όπως αυτή που βλέπουμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων, να συμβαίνει σε γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία. Κοινή ανησυχία και αγωνία όλων μας όμως, αυτή τη στιγμή, είναι μια, ποια είναι η επόμενη μέρα των αγώνων δρόμου και βουνού στη χώρα μας; Ήδη βλέπουμε χώρες του εξωτερικού να ανακοινώνουν περιοριστικά μέτρα μέχρι και τέλη Οκτωβρίου, με συνέπεια την ακύρωση μεγάλων διοργανώσεων του εξωτερικού, ενώ όλο και πιο συχνά ακούμε και διαβάζουμε για ένα δεύτερο κύμα του COVID-19 από το φθινόπωρο.

Σίγουρα, θα αλλάξουν πολλά, αρχικά στην καθημερινότητά μας, στη δουλειά μας, στη ζωή μας. Συνεπώς οι αγώνες δρόμου και βουνού δεν μπορούν να αποτελέσουν εξαίρεση, ειδικά μέχρι να βρεθεί μια αντιμετώπιση του ιού.

Από τον Απόστολο Γούλα

Ο Απόστολος Γούλας είναι οικονομολόγος, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε θέματα Αγροτικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Πολιτικής, ενώ είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Λάρισας