Σάλος για τη φιέστα Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά – Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ για το κακόγουστο πανηγύρι

Ένα κακόγουστο και προκλητικό πανηγύρι έστησε ο Ταγίπ Ερντογάν μπροστά στην Αγιά Σοφιά, προσβάλλοντας ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και το θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών. Ο Τούρκος Πρόεδρος σε μια προσπάθεια να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει τόσο για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και για την άσχημη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα του πραγματοποίησε μία φιέστα για την άλωση της Κωνσταντινούπολης για εσωτερική κατανάλωση.

Οι εκδηλώσεις, έγιναν με ελάχιστο κόσμο λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, μεταδόθηκαν όμως απευθείας από την τουρκική τηλεόραση, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτηση του στο Twitter, μετέφερε το σκηνικό που είχε στηθεί έξω από την Αγιά Σοφιά. “Μακάρι στην 600η επέτειο της κατάκτησης, το 2053, να έχουμε αφήσει στους νέους μας μια Τουρκία, την οποία θα καμαρώνει ο πρόγονός μας ο Πορθητής. Είναι πολύ σημαντικό που στην 567η επέτειο της κατάκτησης αναγνώστηκε το κεφάλαιο της Κατάκτησης (της Μέκκας) και διαβάστηκαν προσευχές μέσα στην Αγία Σοφία”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στο μήνυμα που απηύθυνε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ερντογάν: Σύμβολο δικαιοσύνης η κατάκτηση της Πόλης

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι η κατάκτηση της Πόλης δεν αποτελεί σύμβολο κατεδάφισης αλλά οικοδόμησης. “Δεν είναι σύμβολο καταστροφής αλλά αναγέννησης, δεν είναι σύμβολο τυραννίας αλλά δικαιοσύνης, δεν είναι σύμβολο μίσους αλλά αγάπης”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος συμπεριέλαβε και τον εαυτό του στην κατάκτηση της Πόλης. “Όταν πήραμε την Κωνσταντινούπολη, πιστέψαμε ότι η παγκόσμια ιστορία πρέπει να ξαναγραφτεί”, δήλωσε, καταλήγοντας με μία ευχή: “Εύχομαι ο Κύριός μας να χαρίσει σε αυτό το έθνος πολλές ακόμη κατακτήσεις, πολλές ακόμη νίκες και επιτυχίες”.

Ανάγνωση αποσπάσματος του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά

Με την ανάγνωση αποσπάσματος από το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Άλωσης της Πόλης παρουσία του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν συμμετείχε στην προσευχή συνδεόμενος ζωντανά από την οικία του στην Κωνσταντινούπολη με την Αγία Σοφία. Μία εικόνα πρόκλησης και προσβολής για εκατομμύρια Χριστιανούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη ενέργεια – Προκαλεί το θρησκευτικό συναίσθημα

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών για την ανάγνωση αποσπάσματος του κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά. “Η ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών”.

Στην ανακοίνωση το υπουργείο εξωτερικών καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις. “Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος. Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα”.

Πηγή: thetoc.gr