Απερρίφθη το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρσάλων

«Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών και την πρόσληψη του νέου αναγκαίου προσωπικού, με πλήρη και σταθερή εργασία, καθώς και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα» ζητά, η Λαϊκή Συσπείρωση Φαρσάλων με ψήφισμά που απορρίφθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φαρσάλων που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Στο ψήφισμα της η Λαϊκή Συσπείρωση Φαρσάλων μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει ως ήρωες τους εργαζόμενους στην σχολική καθαριότητα και από την άλλη καταδικάζει την εκάστοτε Κυβέρνηση που τους διατηρούν στην ομηρία, την αβεβαιότητα, με συγκεχυμένο ωράριο και μισθούς που ξεκινούν από 90 ευρώ.

Απευθυνόμενος ο Πρόεδρος Κων/νος Δαμιανός, στο δημοτικό σύμβουλο Αναγνώστου Απόστολο ο οποίος κατέθεσε την παραπάνω πρόταση ψηφίσματος, ανέφερε: “θα θέλαμε και εμείς ως Δημοτική Αρχή, να υλοποιηθούν όλα όσα θίγονται στην πρόταση, όμως αφ’ ενός η οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο είναι μεγάλη και αδυνατεί να τη στηρίξει και αφ’ ετέρου είναι αρμοδιότητας της ηγεσίας του ΥΠ.ΕΣ. εκάστης Κυβέρνησης οπότε ως πλειοψηφούσα παράταξη δεν το εγκρίνουμε”.

Στη συνέχεια έδωσε το λόγο σε δημοτικούς συμβούλους να τοποθετηθούν επί του θέματος. Οι επικεφαλής των παρατάξεων Καραχάλιος Αριστομένης, Ίφου Μαρία, Τύμπας Κων/νος, Δημητρακόπουλος Ευάγγελος και Αναγνώστου Απόστολος εκπροσωπώντας ο καθένας την ομάδα του, τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ της πρότασης ψηφίσματος. Το θέμα ετέθει σε ονομαστική ψηφοφορία, λόγω διαφορετικών απόψεων, όπου καταψήφισαν την κατατεθείσα πρόταση ψηφίσματος οι δημοτικοί σύμβουλοι: Χατζηπλή Σοφία, Συροπούλου Δέσποινα, Γκατζόγιας Νικόλαος, Κουκουλιός Σταύρος, Μπασαγιάννης Χρήστος, Μπαλατσός Κων/νος, Τριάντης Ιωάννης, Αρσενοπούλου Βάια, Μπρόζος Κων/νος, Γούσιας Δημήτριος και Δαμιανός Κων/νος -Πρόεδρος .Σ. (ψήφοι 11), ενώ υπέρ της κατατεθείσας πρότασης ψηφίσματος οι δημοτικοί σύμβουλοι: Καραχάλιος Αριστομένης, Μπαμπανίκας Δημήτριος, Παναγιωτοπούλου Κυριακή, Ίφου Μαρία, Κατσιαούνης Ευάγγελος, Λελεντζής Ιωάννης, Τύμπας Κων/νος, Γκέβρος Ιωάννης, Δημητρακόπουλος Ευάγγελος και Αναγνώστου Απόστολος. (ψήφοι 10). Απόντες από την ψήφιση του θέματος ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Χαμορούσου Ευαγγελία, Μπένου Κων/να, Αγγελακόπουλος Γεώργιος, Παπαγεωργίου Χριστόδουλος, Αγγελακοπούλου Ιουλία και Πατσιούρας Βασίλειος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

«Η Λαϊκή Συσπείρωση Φαρσάλων στηρίζει τις κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα και τις πρωτοβουλίες των Σωματείων στη σχολική καθαριότητα σχετικά με το αίτημά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία. Σε συνθήκες πανδημίας και μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων φανερώνεται η υποκρισία της κυβέρνησης και των Δημοτικών αρχών που από τη μία χαρακτηρίζουν ήρωες τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και από την άλλη τους διατηρούν στην ομηρία, την αβεβαιότητα, με συγκεχυμένο ωράριο και μισθούς που ξεκινούν από 90 ευρώ.

Με το άνοιγμα των σχολείων η κυβέρνηση εντατικοποιεί την εργασία των σχολικών καθαριστριών, αυξάνει το ωράριό τους, χωρίς όμως να τους μονιμοποιεί, χωρίς να αυξάνει το μισθό τους, χωρίς να τους εντάσσει σε σύμβαση. Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, να καθαρίζουν πεζοδρόμια και εισόδους δημόσιων κτιρίων χωρίς να προβλέπεται από την σύμβασή τους. Οι εργαζόμενοι αυτοί, που καθαρίζουν τα σχολεία, που φροντίζουν την υγιεινή των μαθητών, των παιδιών μας, δεν γνωρίζουν αν αύριο θα έχουν εργασία και κυνηγούν την κάθε κυβέρνηση και δημοτική αρχή για να τους παρατείνει για 1-2 χρόνια τη σύμβαση.

Η συνεχής και διαχρονική υποχρηματοδότηση της παιδείας έχει στραγγίξει τα ταμεία των σχολικών επιτροπών για τον εξοπλισμό των σχολείων με τα απαραίτητα υλικά καθαριότητας, ατομικής υγιεινής και προστασίας. Στην ουσία καλούνται για άλλη μια φορά οι καθαρίστριες, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για τα μέσα ατομικής προστασίας.

Καλούμε την κυβέρνηση, το Υπουργείο παιδείας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κάνει πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων ώστε:

Άμεσα να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να γίνει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για ασφαλή και καθαρά σχολεία.

Να μην βρουν θέση στα σχολεία εργολαβικά «δουλεμπορικά» συνεργεία.

Να ληφθούν αυξημένα μέτρα προστασίας όλης της σχολικής κοινότητας με έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία