Παραδοσιακά ποντιακά πιροσκί

Συστατικά

  • 30 γραμμάρια μαγιά ή 1 φακελάκι σκόνη
  • ½ ποτήρι χλιαρό νερό
  • ½ ποτήρι χλιαρό γάλα
  • 1 ½ κουταλιά ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 αυγό
  • 750 γραμμάρια αλεύρι (περίπου)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Πάρτε μαγιά όσο 1 μεγάλο καρύδι, βάλτε τη σε μια λεκάνη και διαλύστε τη με το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη και αφήστε το να βγάλει φουσκάλες.
Προσθέστε το γάλα, το αλάτι, 2 κουταλιές βούτυρο και το αυγό. Ανακατέψτε τα καλά και προσθέστε το αλεύρι ζυμώνοντας καλά. Όταν γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη, όχι πολύ σφιχτή, τη σκεπάζετε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μετά ζυμώνετε να φύγει ο αέρας και τη χωρίζετε σε μικρά μπαλάκια και τα σκεπάζετε να μείνουν γύρω στα 15 λεπτά.
Ανοίξτε τα μπαλάκια σε σχετικά λεπτά φιλαράκια. Θα πρέπει να έχουν μέγεθος ενός μικρού πιάτου.
Βάλτε τη γέμιση της επιλογής σας και διπλώστε τα στα δύο κλείνοντας καλά για να μη στάξει.
Προτού τα ρίξετε στο τηγάνι, τραβήξτε ελαφρώς από τις δύο άκρες να πάρουν μέγεθος περίπου 20 εκ.
Τηγανίστε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα σε χαρτί κουζίνας να φύγει το πολύ λάδι.
Σερβίρονται ζεστά!!!

TIP: Μπορείτε να τα γεμίσετε με τυρί,σπανάκι,κοτόπουλο,κιμά η πατάτα αν κάνετε νηστεία.

Πηγή: akispetretzikis.com