Λιακούλη: « Οι πυροσβέστες ….  «καίγονται» !» 

Ερώτημα  στον  Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το ζήτημα των πυροσβεστών ν. Λάρισας, υπέβαλε η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας τα εξής: 

«Παρά τις δηλώσεις περί κυβερνητικής «ετοιμότητας», όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η πολιτική προστασία βρίσκεται ακόμη στο «σημείο μηδέν» και ο «πολλά υποσχόμενος» νόμος, που μόλις πριν από μερικούς μήνες ψηφίστηκε από τη Βουλή και υποσχόταν ότι θα αναβάθμιζε την πολιτική προστασία δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε σε Δήμους και Περιφέρειες ότι η εφαρμογή του αναστέλλεται για φέτος (!) και ότι θα λειτουργήσουν οι προηγούμενες διατάξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο και στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, τον έντονο προβληματισμό της εκφράζει και η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Λάρισας, σχετικά με τις ελλείψεις σε στελεχιακό δυναμικό, αλλά και τις υλικοτεχνικές ανεπάρκειες, που διαχρονικά πλέον αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικοί σταθμοί και τα κλιμάκια του νομού.

Ειδικότερα, η Ένωση σημειώνει πως σε ό,τι αφορά τον αριθμό του πυροσβεστικού προσωπικού που υπηρετεί στο νομό Λάρισας, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα, καθώς ο ίδιος αριθμός προσωπικού παραμένει για άλλη μία χρονιά, παρά τις υποσχέσεις  που υπήρχαν για ενίσχυση μέσω της κάλυψης, μέρους έστω, των 58 κενών οργανικών θέσεων, οι οποίες ωστόσο συρρικνώνονται έτι περαιτέρω με το νέο οργανόγραμμα σε μόλις 32. 

Ενδεικτικό δε είναι το γεγονός ότι, κατά τους διαγωνισμούς πρόσληψης συνολικά 2.500 εποχικών δασοπυροσβεστών για τα έτη 2019 και 2020, για το νομό δεν προβλέφθηκε ούτε μία θέση (!).

Επιπλέον, η στελέχωση του Π.Σ. ν. Λάρισας αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο, μετά από τις αιτήσεις προσωπικού για μετακίνηση σε πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα εκτός νομού, για όλη την αντιπυρική περίοδο, προκειμένου να αυξήσουν τον αριθμό των μορίων τους, υπό τον φόβο μετάθεσής τους κατά το επόμενο έτος.

Τα παραπάνω, έχουν ως αποτέλεσμα την οριακή στελέχωση πυροσβεστικών εξόδων και πληρωμάτων δασικών περιπολικών, τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες και σταθμούς, την αναντιστοιχία του συνολικού αριθμού προσωπικού σε σχέση με το σύνολο των υπηρεσιών του νομού και των ειδικών συνθηκών της περιοχής, όπου θα πρέπει να σημειωθεί ότι εδρεύει πληθώρα Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, Σταθμοί, Κλιμάκια, η Περιφερειακή Διοίκηση Θεσσαλίας, ΠΕ.ΚΕ., η ΕΜΑΚ Θεσσαλίας, ο Σταθμός πυρασφάλειας αεροδρομίου, το Κλιμάκιο σηράγγων, κ.α..

Δυστυχώς,  η κατανομή του πυροσβεστικού προσωπικού της χώρας δεν ακολουθεί ορθολογικές κατανομές από την στιγμή που υπάρχουν άλλες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στη χώρα χωρίς κενά, άλλες με κενά και άλλες με λίγους ή με πολλούς υπεράριθμους υπαλλήλους. 

Πρέπει να επισημανθεί ότι η Π.Υ Ελασσόνας προστατεύει ένα μεγάλο τμήμα του όρους Όλυμπος, το Π. Κλιμάκιο Αγιάς προστατεύει το σύνολο του όρους Κίσσαβος και το Π. Κλιμάκιο Φαρσάλων αποτελεί ένα από τα πιο «κόκκινα» πυροσβεστικά κλιμάκια της χώρας όλα τα προηγούμενα έτη, λόγω της αλόγιστης καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών και πυρκαγιών σε «βοσκοτόπια».

Επίσης,  στις πυροσβεστικές υπηρεσίες του ν. Λάρισας παρατηρείται παλαιότητα και ελλείψεις σε υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται στις καθημερινές περιπολίες σε δασικές περιοχές και στην κατάσβεση πυρκαγιών, ενώ  «αιχμή του δόρατος» και για φέτος το καλοκαίρι για τους πυροσβέστες του νομού Λάρισας θα αποτελέσουν τα υπεραιωνόβια πυροσβεστικά οχήματα τύπου STEYER 680 Μ3, τα οποία διανύουν το 37ο έτος λειτουργίας τους.

Επίσης,  η διαδικασία της χορήγησης τριών υδροφόρων δασικών οχημάτων χωρητικότητας 2500 lt για το νομό Λάρισας μέσω προγράμματος Ε.Σ.Π.Α της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχει κολλήσει για άλλη μία χρονιά σε γραφειοκρατικά γρανάζια.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν, ενώ  οι πυροσβέστες του νομού Λάρισας δίνουν κάθε χρόνο τον καλύτερό τους εαυτό για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών τους και συνεπώς δεν αξίζουν απλώς, αλλά απαιτούν την ουσιαστική συνδρομή της Πολιτείας στα καίρια προβλήματα στελέχωσης και ανεπαρκούς εξοπλισμού που αντιμετωπίζουν.

Ενημερώνω με την ερώτησή μου τον κ Υπουργό  με λεπτομέρεια για όλα τα θέματα και ζητώ να επέμβει άμεσα στις πυροσβεστικές υπηρεσίες νομού Λάρισας»