Μάξιμος: “Καλύτερο χειροκρότημα η επίλυση των προβλημάτων του νοσηλευτικού προσωπικού!”

Την πρότασή του για ένταξη όλων των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά και την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων επαναφέρει με δήλωσή του ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τη «Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών».

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός βουλευτής στη δήλωσή του σημειώνει τα εξής:

«Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές αποτελούν βασικό πυλώνα στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Η φροντίδα που προσφέρουν είναι αναντικατάστατη και αδιάλειπτη και το λειτούργημα που επιτελούν από τα σημαντικότερα στις σύγχρονες κοινωνίες.

Ωστόσο, η έκρηξη της φετινής πανδημίας του κορονοϊού, που έχει συνταράξει ολόκληρο τον πλανήτη, ανέδειξε ακόμη περισσότερο το ρόλο τους σε όλα τα συστήματα υγείας. Ημέρα και νύχτα, μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας, βρίσκονται δίπλα στον ασθενή, που από το πλευρό του εξ ανάγκης λείπουν οι κοντινοί του άνθρωποι και οι συγγενείς του. Ο νοσηλευτής και η νοσηλεύτρια προσφέρουν έτσι υπηρεσίες όχι μόνον για την σωματική κατάσταση του ασθενούς αλλά και την ψυχολογική, που είναι όχι λιγότερο απαραίτητη για να νικηθεί η αρρώστια και να εξέλθει νικητής από το νοσοκομείο. Ως εκ τούτου, είναι εύλογη η παγκόσμια αναγνώριση για το έργο τους, που αποτυπώνεται με ποικίλες ατομικές και συλλογικές εκδηλώσεις.

Δυστυχώς, όμως, η εργασία του νοσηλευτικού προσωπικού δεν αμείβεται ανάλογα με το έργο που παρέχει. Συνήθως, οι μισθοί είναι ισχνοί, τα ωράρια εξαντλητικά, λόγω ελλείψεως προσωπικού, και ο χρόνος για συνταξιοδότηση αργεί, παρά τις βεβαρυμμένες συνθήκες εργασίας. Η παρούσα κρίση, επομένως, είναι ευκαιρία όλα αυτά τα προβλήματα να επανεξεταστούν και να δοθούν οι δέουσες λύσεις. Μια από αυτές, όπως πρότεινα και με σχετική μου ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, είναι η ένταξη όλου του νοσηλευτικού προσωπικού στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, αλλά και, παράλληλα, η στελέχωση όλων των κενών οργανικών θέσεων. Η ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων συνιστά το καλύτερο χειροκρότημα και ειλικρινή ένδειξη ευγνωμοσύνης της κοινωνίας για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές».