Λιακούλη: «Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι ιδέα !» 

Ερώτηση στους  Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, ζητώντας την κατεπείγουσα στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων του νομού ,  τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η απαραίτητη υποχρεωτική αναστολή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, λόγω πανδημίας, μαζί με την ακύρωση των αθλητικών διοργανώσεων όλων των επιπέδων, δυστυχώς έχουν φέρει σε δεινή θέση τα αθλητικά σωματεία όλης της Ελλάδας· ακόμη και τα πιο εύρωστα.

Σε αυτό το ζοφερό για τον αθλητισμό πλαίσιο, μεγαλύτερο τίμημα πληρώνουν τα ερασιτεχνικά σωματεία κάθε είδους, και ιδίως του ποδοσφαίρου, που είναι και τα περισσότερα, όπως π.χ. συμβαίνει στο ν. Λάρισας, ο οποίος κατά το ποδοσφαιρικό έτος 2019 – 2020 διέθετε 84 ενεργά σωματεία στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.

Τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία αποτελούν βασικό πυρήνα ανάπτυξης, για ένα πιο εύρωστο ποδοσφαιρικό προϊόν, το οποίο σε κάθε περίπτωση έχει ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο ελληνικός αθλητισμός γενικότερα.

Κυρίως όμως έχει ανάγκη η κοινωνία μας και τα νέα παιδιά μας, για τα οποία αποτελεί μια ασφαλή διέξοδο υγιούς ενασχόλησης και ανάπτυξης , αποτελώντας το αντίβαρο στις σύγχρονες προκλήσεις των καιρών, με τις καταστροφικές «προτάσεις» της εύκολης διαφυγής των εξαρτήσεων, της παραβατικότητας, της επιθετικότητας και της βίας κλπ

Τώρα η κατάσταση που διαμορφώνεται για τα σωματεία είναι πολύ δύσκολη

Μετά από διακοπή 2 μηνών κάθε είδους δραστηριότητάς τους, προστίθεται ο προβληματισμός ότι τα περισσότερα από αυτά, υποστηρίζονται οικονομικά κυρίως από εκδηλώσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα, μία ή δύο περίπου φορές το έτος και ως κοινωνικές συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων, λογικά, για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα επιτρέπονται.

Σήμερα, η βιωσιμότητα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου εξαρτάται πλέον άμεσα από την αποφασιστικότητα που θα δείξει η Πολιτεία και τη δέσμη (γενναίων και ρηξικέλευθων) μέτρων που αναπόφευκτα πρέπει να λάβει, κατά τις υποδείξεις των ενδιαφερόμενων κατά περιοχή Ενώσεων.

Από την στιγμή που τον προσεχή Σεπτέμβριο διαφαίνεται ήδη καθαρά ο κίνδυνος  χιλιάδες ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν στοιχειώδεις λειτουργίες τους, καθώς καθημερινά συσσωρεύονται οι ανελαστικές οικονομικές υποχρεώσεις τους (γραφεία, λογαριασμοί, ασφαλιστικές εισφορές, πληρωμές προπονητών κ.α.) και, συνεπώς, να οδηγηθούν σε διάλυση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ελληνικό αθλητισμό, ερωτώνται οι κκ Υπουργοί , με ποια συγκεκριμένα και μετρήσιμα μέτρα, σκοπεύουν να βοηθήσουν το ελληνικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει λόγω μειωμένων εσόδων, εξαιτίας της πανδημίας; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της στήριξής τους και πότε θα ξεκινήσει;