Δέσμη μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών λόγω κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Δήμος Φαρσάλων

Δέσμη μέτρων για την στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών που επλήγησαν οικονομικά λόγω της πανδημίας έλαβε ο Δήμος Φαρσάλων. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε δια περιφοράς την Τρίτη, 28 Απριλίου, εγκρίθηκε ομόφωνα η απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής τελών για τις επιχειρήσεις που υποχρεωθήκαν να διακόψουν ή να περιορίσουν τη λειτουργία τους, από την ημερομηνία έκδοσης των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και για όσο διάστημα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού-COVID-19, για κάθε κατηγορία επιχείρησης.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη, ως εξής: 

α) από το τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων που αναλογεί στο χρονικό διάστημα ισχύος της απαγόρευσης ή του περιορισμού. 

β) από το τέλος καθαριότητας και φωτισμού για το διάστημα της διακοπής της λειτουργίας τους.

Σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά από τις επιχειρήσεις εντός του διαστήματος απαλλαγής θα δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

Επίσης, εγκρίθηκε η απαλλαγή της υποχρέωσης να καταβάλουν ποσοστό 40% του συνολικού μισθώματος των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2020, οι μισθωτές δημοτικών ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούνται από αυτούς για την εγκατάσταση επιχείρησης, της οποίας έχει ανασταλεί ή απαγορευθεί προσωρινά η λειτουργία τους για λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου θα ανακοινώσουν στην ιστοσελίδα του Δήμου (farsala.gr) και στον τύπο, τα αναγκαία δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν κατά περίπτωση οι επιχειρήσεις για την απαλλαγή καταβολής του τέλους.

ΛΟΙΠΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της από 11-03-2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α55) που κυρώθηκε με το ν. 4682/2020 δίνεται παράταση μέχρι και την 31/8/2020 των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών των επιχειρήσεων, που λήγουν ή έληξαν στο χρονικό διάστημα 11/3/2020-30/4/2020. Έως την ίδια ημερομηνία παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρύθμισης ή διευκόλυνσης, που εμπίπτουν στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 11/3/2020 οφειλών αναστέλλεται μέχρι και την 31/8/2020 και απαλλάσσονται από τις προσαυξήσεις. Μέχρι την 31/8/2020 παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρύθμισης ή διευκόλυνσης, που εμπίπτουν στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ αναστέλλονται επίσης έως την 31/8/2020 η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμών την 1/4/2020 οφειλών, χωρίς προσαυξήσεις.

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΡΟΦΕΙΩΝ – ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ

Σύμφωνα με την αριθμό 24/2020 απόφαση του Δ.Σ. του ΟΠΑΚΠΑ με θέμα «Μέτρα για αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19» εγκρίθηκε ομόφωνα η απαλλαγή καταβολής διδάκτρων (τροφείων) για τους παιδικούς Σταθμούς και των διδάκτρων της Μουσικής Σχολής για τα μαθήματα τα οποία δεν θα αναπληρωθούν.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου στην εισήγησή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «σε μια περίοδο όπου οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι ήδη ορατές, είναι αδήριτη η ανάγκη να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών, των τοπικών μας επιχειρήσεων αλλά και άλλων πολιτών. Αποτελεί για εμάς κοινωνική αναγκαιότητα η λήψη μέτρων για επιχειρήσεις που διέκοψαν ή περιόρισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Επειδή όμως η εξέλιξη της πανδημίας είναι μία δυναμική διαδικασία, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την τοπική κοινωνία, να παρακολουθούμε στενά τις όποιες νεότερες επιπτώσεις και να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες στήριξης στο μέτρο που μας επιτρέπουν οι συνθήκες στο δήμο».