Με εκπροσώπους τοπικών παραγωγών της λαϊκής αγοράς των Φαρσάλων συναντήθηκε ο Μ. Εσκίογλου

Θέματα που άπτονται τις εύρυθμης λειτουργίας της λαϊκής αγοράς των Φαρσάλων συζητήθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο την περασμένη Πέμπτη 30 Απριλίου, μεταξύ του Δημάρχου Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, και εκπροσώπων τοπικών παραγωγών που δραστηριοποιούνται στη λαϊκή αγορά. Είχε, προηγηθεί επίσκεψή του Δημάρχου, την Τρίτη 28 Απριλίου, στο χώρο της λαϊκής αγοράς, όπου τέθηκαν από πλευράς των πωλητών (παραγωγών και επαγγελματιών) θέματα σχετικά με τη λειτουργία της.

Στην συνάντηση οι παραγωγοί ανέπτυξαν στον Δήμαρχο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την εφαρμογή των μέτρων για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 (απώλεια εισοδήματος, αδιάθετα προϊόντα στις αποθήκες, καταστροφή προϊόντων) και τρόπους επίλυσης αυτών.

Επίσης, αναλύθηκαν οι κανόνες λειτουργίας των λαϊκών αγορών που συνεχίζουν να ισχύουν τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαΐου 2020, ήτοι: συμμετοχή των πωλητών που δραστηριοποιούνται σ’ αυτή σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών (επαγγελματίες και παραγωγοί), απόσταση μεταξύ των πάγκων τουλάχιστον 5 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο ελεύθερο – κενό από αντικείμενα, συμμετοχή των πωλητών βιομηχανικών ειδών (είδη ένδυσης, υπόδησης, λευκά είδη κ.λπ.) μετά την 10η Μαΐου 2020.

Με στόχο την περαιτέρω προάσπιση της δημόσιας υγείας των πολιτών, τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών λειτουργίας της λαϊκής, την ασφαλή πρόσβαση των καταναλωτών, την επάρκεια των αγαθών, αλλά και την προστασία του εισοδήματος των πωλητών, ο Δήμαρχος Φαρσάλων πρότεινε τη λειτουργία παράλληλης αγοράς, ως εναλλακτική λύση (άρθρο 8 του ν. 4682/2020/ΦΕΚ Α΄ 76). Πρόταση την οποία θα συζητήσει με τα αρμόδια όργανα του Δήμου και τους φορείς της πόλης (Εμπορικό Σύλλογο), καθώς και με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας τους, εάν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο αλλά και είναι εφικτό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκαν επίσης θέματα βελτίωσης της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, όπως η χρήση κάρτας εισόδου, τα μέτρα των πάγκων, το ωράριο λειτουργίας της, η διαχείριση των απορριμμάτων, η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, η δημιουργία χώρου στάθμευσης των οχημάτων κ.λπ.. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε για την υλοποίηση έργου συντήρησης των μονίμων εγκαταστάσεων της λαϊκής αγοράς και διαμόρφωσης του χώρου, για το οποίο υπάρχει εγγεγραμμένη πίστωση στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, ύψους 70.000,00 ευρώ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο καθ’ ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σταύρος Κουκουλιός, οι Φαρσαλινοί παραγωγοί κ.κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος, Μαρίνος Ριτσούδης και Βασίλης Σταθόγαμβρος και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Φαρσάλων κ. Βούλα Μπαλαμπάνη.

Οι Φαρσαλινοί παραγωγοί ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για τη συνάντηση και δήλωσαν ικανοποιημένοι για τον εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύχθηκε.

Ο κ. Εσκίογλου από την πλευρά του τόνισε, ότι η διασφάλιση της εύρυθμης  λειτουργίας της λαϊκής αγοράς αποτελεί αμοιβαία υποχρέωση και των δυο μερών.