Λιακούλη:«Να σπάσει ο φαύλος κύκλος του ΕΛΓΑ – Συμψηφισμός για τους αγρότες τώρα !»  

Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, κατέθεσε η Λαρισαία βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη, ζητώντας άμεση θέσπιση συμψηφισμού των εισφορών των αγροτών, με αποζημιώσεις που τους οφείλει ο ΕΛΓΑ. Μεταξύ άλλων στην ερώτησή της η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει:

«Είναι πλέον πανθομολογούμενο το γεγονός των καθυστερήσεων του ΕΛΓΑ στην καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες, που όχι μόνο ξεπερνά, κατά μέσο όρο, τα δύο χρόνια, αλλά σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν είναι δυνατή η πληρωμή τους για παλιότερες ζημιές, επειδή ακριβώς δεν έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους (εισφορές) για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, που δεν υπακούει σε καμία λογική 

Το αναχρονιστικό μοντέλο του ΕΛΓΑ, που συνεχίζει να λειτουργεί εγκλωβισμένος στη γραφειοκρατική αντίληψη και πρακτική, τεχνολογικά ανεπαρκής και χωρίς καμία δυνατότητα πραγματικής εξατομίκευσης των ζημιών, τείνει να εξελιχθεί σήμερα σε μια από τις μεγάλες παθογένειες του αγροτικού τομέα στη χώρα μας.

Καθυστερήσεις στις καταγραφές των ζημιών, απλήρωτες ζημιές, απλήρωτες εισφορές, αδύνατες αποζημιώσεις και παρόλα αυτά, αύξηση των ασφαλίστρων στα προϊόντα ευρείας κλίμακας.

Αυτό με τη σειρά του μεγαλώνει αντίστοιχα τις δυσκολίες στην αγροτική παραγωγή τόσο σε επίπεδο προγραμματισμού για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, όσο και σε επίπεδο ανασφάλειας των αγροτών για την πιστωτική τους εικόνα στην αγορά

Είναι απολύτως εύλογο το αίτημα του αγροτικού κόσμου της χώρας να προχωρήσει άμεσα η Κυβέρνηση τη θεσμική προσαρμογή, έτσι ώστε να είναι εφικτός  ο συμψηφισμός, ο οποίος και δίκαιος είναι και πολλά προβλήματα θα λύσει.

Η πανδημία έπληξε σε μεγάλο βαθμό την αγροτική οικονομία και δημιούργησε συνθήκες κρίσης στον κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής, που επέτειναν την ήδη δεινή κατάσταση του αγροτικού κόσμου

Ο αιτούμενος συμψηφισμός μπορεί να δώσει μεγάλη ανακούφιση στον αγροτικό κόσμο και να αποτελέσει μία απάντηση στη συγκυρία της κρίσης λόγω της πανδημίας.

Είναι απόφαση εύλογη, αναγκαία αλλά κυρίως, δίκαιη και ηθική»