Λιακούλη: «Άδικη η εξαίρεση των ΚΟΙΝΣΕΠ από την ενίσχυση» 

Ερώτηση στους Υπουργούς  Οικονομικών κκ. Χ. Σταϊκούρα, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση και Ανάπτυξης  κ. Α. Γεωργιάδη  κατέθεσε η Λαρισαία βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη, ζητώντας άμεσα να συμπεριληφθούν από το πλαίσιο της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού COVID-19, οι επιχειρήσεις της Κοινωνικής Οικονομίας , ΚΟΙΝΣΕΠ, ΚΟΙΣΠΕ και  Γυναικείοι Συνεταιρισμοί κλπ που άδικα και αναιτιολόγητα εξαιρέθηκαν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες.   

Μεταξύ άλλων , η κ Λιακούλη, στην ερώτησή της,  επισημαίνει :

«Οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις αποτελούν νομικές οντότητες που επιχειρούν, όπως όλες οι μικρές επιχειρήσεις, έχοντας τις ίδιες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Στεγάζουν τις προσπάθειες χιλιάδων ανθρώπων, σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, επιλύοντας χρόνια και δισεπίλυτα κοινωνικά προβλήματα

Δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και με ΚΑΔ που για άλλες μικρές επιχειρήσεις είναι επιλέξιμοι για τη χορήγηση επιδόματος – αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, που αφορά τη μη διανομή κερδών, διαθέτουν, θεσμικά και υποχρεωτικά το μεγαλύτερο μέρος τους (έως 60%) για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με αξιόλογα μέχρι σήμερα αποτελέσματα. 

Συνεπώς η αναστολή λειτουργίας τους έχει σαν συνέπεια απώλεια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αλλά και αδυναμία διασφάλισης των υφιστάμενων

Οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις ενισχύουν συμπορευτικά και συνεργατικά την λειτουργία όλων των παραγωγικών τάξεων και τομέων της Ελληνικής Οικονομίας, και δύνανται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας.

Γενική παραδοχή αποτελεί επίσης ότι  συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Οικονομικού και Κοινωνικού Κεφαλαίου στην Ελλάδα και δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν τύχει κρατικής υποστήριξης, παρά την ύπαρξη των προβλεπόμενων ειδικών κονδυλίων.

Η Κυβέρνηση ενίσχυσε πληττόμενες επιχειρήσεις νομικών προσώπων με την μορφή Ο.Ε. , Ε.Ε. και Ι.Κ.Ε. , συνεπώς, η εξαίρεση αυτών των επιχειρήσεων είναι άδικη και αναιτιολόγητη, έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με την αρχή της αναλογικότητας, αλλά και  με τις διαχρονικές επιδιώξεις του Υπουργείου Εργασίας, της Ελλάδας και της Ε.Ε. να προωθήσουν την Κοινωνική Οικονομία και τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις. 

Η αδικία αυτή πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί»